Enggan digel4r mat salih, Anna J0bling bangga mengaku 0rang Melaka

CARA percakapan yang lemah lembut membuatkan peminat t1dak menyangka pelak0n berdar4h kacukan Melayu dan Inggeris, Anna J0bling sebenarnya berasal dari Melaka.

Anna atau nama sebenarnya Anna Ellisa Gustin J0bling Abdul Rahman, 22, berkata, ramai pengikut media sos1al yang menganggap karakter dirinya tidak seperti berasal dari negeri bersejarah itu.

“Ramai terkejvt apabila saya k0ngsi di Instagram St0ry kerap berada di Melaka, ramai mesej tanya saya 0rang Melaka ke? Bila saya beritahu saya 0rang Melaka mereka terkejvt sebab katanya saya t4k kasar dan lembut sahaja.

“0rang Melaka ni memang nampak kasar dan l4ntang dalam percakapan tapi sebenarnya itulah cara kami… kalau 0rang yang tak kenal mesti ingat kami macam tengah mar4h, tapi jangan risau kami sangat friendly.

“Walaupun saya dari Melaka tapi saya tak membesar di sana, jadi mungkin itu sebab saya tak l4ntang atau kasar macam mereka, cuma saya kerap pulang ke kampung ibu di sana dan kebanyakan saudara-mara saya memang style orang Melaka.

anna 2

Anna bersama ibunya yang merupakan anak jati Melaka.

“Saya 0kay sahaja berbual dengan mereka sebab dah terbiasa… memang riuh dan ser0nok kalau dapat berjumpa, sejujurnya saya bangga untuk meng4kui saya orang Melaka,” katanya kepada mStar.

Membesar dalam dua budaya berbeza, pelak0n drama Oh My Hantaran ini berkata dia tidak melihat hal itu sebagai satu cabaran atau kesuk4ran.

Ini kerana dia sudah terbiasa mengadaptasi kehidupan mengikut dua budaya itu sejak daripada kecil lagi.

“Bagi saya tak sus4h pun membesar dalam dua budaya berbeza sebab saya dah biasa sejak kecil lagi, saya dua budaya itu secara semula jadi. Lagi pula kita di Malaysia, kalau saya membesar di lu4r negara mungkin agak mencabar.

anna 3

Anna bergandingan bersama Noki dalam drama Oh My Hantaran.

“Cabaran itu ada apabila saya masuk dalam industri kerana sebelum ini saya kurang bergaul dengan 0rang Melayu tapi sekarang saya bekerja dalam kel0mpok masyarakat Melayu dan pelbagai b4ngsa.

“Saya kena belajar lagi perbaiki cara percakapan bahasa Melayu saya… walaupun muka saya macam mat salih tapi saya tak nak dikatakan mat salih, saya nak 0rang tahu saya ada dar4h Melayu dan bangga jadi orang Malaysia,” ujarnya.

Untuk rek0d, Anna mula bergel4r model sejak berusia 15 tahun dan mencuba nasib menyertai Dewi Remaja 2018/2019 ketika berusia 18 tahun.

Anna yang juga merupakan anak tungg4l dilahirkan dan membesar di Kuala Lumpur.

Bapanya bekerja sebagai jurutera di syar1kat minyak dan gas berasal dari United Kingdom dan ibunya berb4ngsa Melayu merupakan anak jati Melaka.

Sumber : mStar

Leave a Comment