“Saya lagi suka j4tuh” – G4dis berhijab ser0n0k main skateb0ard… aurat, rahim dan peran4kan antara lsu terpaksa hadap!

AKS1 bersahaja gad1s ini meluncur menggunakan papan selaju ternyata meraih perhatian ramai.

Namun, perjalanan Nurdiyana Athirah Kamarul Ariffin, 22, dalam aktiviti itu tidaklah semudah yang disangka, sebaliknya ia melalui pr0ses yang cukup lama.

“Saya sebenarnya dah main skateb0ard sejak tingkatan tiga. Ketika itu, saya ikut-ikut kawan saja. Tiba-tiba rasa nak cuba belajar.

“Sepanjang belajar main skateb0ard, j4tuh merupakan perkara biasa. Orang akan nampak macam tervk bila kami terj4tuh, tapi saya lagi suka j4tuh.

“Bila j4tuh, ia memberi semangat untuk pelajari lagi trick-trick yang belum dikuasai. Tapi, saya bermain skateb0ard dalam tiga bulan saja, kemudian saya berhent1 untuk f0kus pelajaran.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Pada tahun 2018 baru saya buat c0meback dan mula aktif sertai pertandingan,” ujarnya yang menetap di Klang, Selangor.

Senang disapa Diyana, graduan P0liteknik Merlimau, Melaka itu turut berdeapan persepsi negat1f gara-gara penglibatannya dalam sukan yang did0minasi kaum lelaki.

diyana3

Diyana memiliki hampir 40,000 pengikut di aplikasi TiKT0k.

Namun, dia berpendapat sukan itu bersifat universal dan sesuai disertai sesiapa sahaja, asalkan tahu menjaga batas-batas sebagai perempuan ber4gama lslam.

“Memang banyak 0rang cakap tak elok untuk perempuan main skateb0ard. Bila ada pandangan begini, saya cuba ubah persepsi mereka.

“Sukan ini bukan untuk lelaki saja. Saya nak buktikan bahawa perempuan pun boleh main skateb0ard. Selain itu, ada juga yang pandang ser0ng kerana saya bertudung.

“Biarlah orang nak cakap apa. Pada saya, tiada mas4lah selagi kita jaga aurat dan batas-batas sebagai orang lslam,” ujarnya.

Selain aktif dalam lapangan sukan itu, Diyana juga banyak berk0ngsi video menerusi laman sos1al miliknya sejak beberapa tahun lalu.

Kata Diyana, dia bersyukur dengan sok0ngan yang diterima, namun dia juga tak terlepas menerima k0men negat1f.

“Saya selalu dapat s0alan menerusi direct message (DM). Ramai yang minta ajar main skateb0ard. Saya selalu bermain skateb0ard di S3ksyen 13, Shah Alam.

diyana4

Dia berpendapat sukan itu bersifat universal dan sesuai disertai sesiapa tanpa mengira st4tus jant1na.

“Malah, kami sebelum ini pernah buat event untuk ajar 0rang ramai main skateb0ard secara percuma. Kalau ada minat, b0leh teruskan. Jangan main skateb0ard kerana nak ikut trend semata-mata.

“Selain s0k0ngan yang diterima, ada juga yang k0men negat1f. Saya ada k0ngsi vide0 yang menunjukkan saya terj4tuh, ada yang k0men mengenai kesan kepada rah1m dan peran4kan.

“Kalau ada yang tegur secara baik, sudah tentu saya terima dengan hat1 terbuka. Tapi jika ada yang menulis dengan negat1f, saya buat tak tahu, saya tak nak balas k0men mereka,” ujarnya lagi.

Bercerita lanjut, Diyana mended4hkan dia baru sahaja menyertai satu pertandingan papan selaju di Putrajaya sekitar dua bulan lalu.

diyana2

Diyana merupakan graduan P0liteknik Merlimau, Melaka.

Biarpun tidak meraih kejayaan, dia menganggap pengl1batan itu sebagai kenangan bermakna dan t1dak akan dilupakan sampai bila-bila.

“Saya fikir nak j0in dalam kateg0ri beginner, tapi tak lepas disebabkan usia saya. Nak tak nak, saya kena bertanding dalam kateg0ri terbuka.

“Rupa-rupanya hanya saya se0rang peserta perempuan, saya terp4ksa berlawan dengan hampir 50 peserta lelaki. Biarpun tak menang, saya anggap ia pengalaman berh4rga.

“InsyaAllah saya berhasrat untuk sertai lebih banyak pertandingan tahun ini,” ujarnya yang kini bekerja dalam bahagian kew4ngan di sebuah syar1kat.

Untuk rek0d, Diyana memiliki hampir 40,000 pengikut di aplikasi TiKT0k.

Selain itu, dia juga turut berk0ngsi vide0 aktiviti papan selaju menerusi Y0uTube, Twitter dan Instagram.

Sumber : mStar

Leave a Comment