Vide0 2 nelayan Kelantan ‘lep4skan ikan buntal’ raih lebih 7 jut4 views… berbal0i ulang alik ke Pangk0r, 3 hari b0leh dapat RM15,000

IBAR4T ikan lumba-lumba, kira-kira 10 ek0r ikan buntal berenang l4ju sebaik dilepaskan ke laut.

Menerusi satu perk0ngsian vide0 di laman sos1al sehingga menjadi tul4r, rata-rata netizen menyifatkan tindakan tersebut seperti mengajar ikan-ikan itu berlumba.

Umum mengetahui, ikan buntal merupakan ikan yang berdur1 dan memiliki r4cun yang boleh membawa m4ut.

Pemuda yang memuat naik vide0 tersebut, Zulfadli Khuzaimah berkata, segelintir p1hak menjadikan ikan buntal sebagai hidangan dengan mengeluarkan r4cunnya terlebih dahulu.

Namun, nelayan berusia 32 tahun itu menjelaskan bahawa dia dan sepupu, Zubilal Mohd Nawawi, 35, tidak menjadikan ikan buntal sebagai sebahagian daripada hasil t4ngkapan untuk diju4l.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Kami cari rezeki dengan t4ngkap hasil laut guna bubu dekat Pulau Pangk0r, Perak. Selepas itu kita ju4l kepada pemb0rong untuk ju4lan di pasar.

“Kebanyakan ikan segar yang dit4ngkap adalah jenahak, kerapu dan siakap merah. Kadang-kadang ada ikan buntal dalam bubu, itu yang kami lep4skan ke laut,” katanya kepada mStar.

lepaskan ikan buntal 7

Tangk4pan ikan menggunakan bubu.

Lebih mesra disapa Palie, katanya, dia dan sepupu berasal dari Jeli, Kelantan dan hanya ke Pulau Pangkor untuk men4ngkap ikan setiap dua minggu.

“Kami pas4ng kira-kira 50 bubu di laut cetek. Sekali datang tu, pernah paling banyak ada 20 ekor ikan buntal. Kadang-kadang tu ada empat ekor ikan buntal dalam satu bubu,” ujar bapa kepada se0rang anak itu.

lepaskan ikan buntal 3

Bersama hasil tangk4pan ikan.

Selain ikan buntal, dia yang berpengalaman menjadi nelayan sejak dua tahun lalu turut menemui pelbagai jenis ikan hiasan terper4ngkap di dalam bubu.

“Ikan-ikan ni cantik, tapi tak dibuat untuk makan. Kebiasaannya orang bel4 dalam akuarium. Ikan-ikan hiasan ni juga kami lep4skan ke laut,” tambahnya.

lepaskan ikan buntal 6

Palie men4ngkap ikan kerapu bersaiz besar.

Dalam pada itu, Palie dan sepupunya turut berk0ngsi bahawa mereka pernah men4ngkap ikan kerapu seberat 28 kilogram (kg) yang mana berat biasanya hanya 4kg.

“Biasanya ikan kerapu ni berh4rga RM45 untuk 1kg, jadi hari ada seorang tauke C1na ni nampak kat tengah laut dan terus bay4r dengan h4rga lebih RM1,200.

“Alhamdulillah, rezeki kami di tengah laut. Memang berbal0i sebab guna bubu ni t4k payah tunggu atau jaga. Cuma datang ambil hasil tangk4pan.

“Setiap kali datang, kerja untuk tiga hari b0leh dapat sampai RM15,000. Jadi banyak masa kami dapat buat kerja-kerja lain,” katanya yang juga pekebun.

lepaskan ikan buntal 5

Palie (dua, kiri) bersama rakan-rakan dengan tangk4pan ikan besar.

Sehubungan itu, Palie berhasrat untuk mengusahakan rest0ran makanan laut dengan menggunakan hasil tangk4pan mereka di Pulau Pangk0r.

“Kami merancang untuk membuka sebuah restoran di Lumut, Perak dan satu lagi sama ada Jeli atau Tanah Merah di Kelantan, menjelang pertengahan tahun ini insyaAllah,” katanya.

Vide0 ‘melep4skan ikan buntal ke laut’ yang dik0ngsi Palie di apliksi TikT0k itu meraih lebih tujuh jut4 tontonan.

Sumber : mStar

Leave a Comment