Kerja di darat kasih, tug4s di udara sayang! Pramugara gembira 2 cita-cita masa sek0lah tercapai, tak pen4t sebab ‘suka’

MELAKUKAN dua pekerjaan serent4k bukanlah satu perkara yang mudah.

Namun, pramugara yang juga pereka fesyen ini t1dak pernah pen4t, sebaliknya gembira dapat mengejar kedua-dua impiannya.

Ketika dihubungi mStar, Abdul Fattah Che Busu, 27, sempat memperincikan kisah perjalanan hidupnya sehingga dia kini memiliki studi0 fesyen sendiri di kediamannya di Setapak, Kuala Lumpur.

“Ketika sek0lah, saya memang bercita-cita nak jadi pereka fesyen. Tapi saya kata kalau t4k dapat dalam bidang itu, saya nak jadi pramugara. Saya memang ada dua cita-cita.

“Tam4t sek0lah, saya sambung pengajian dalam bidang fesyen. Sempat juga saya bekerja sebagai pemb4ntu pereka fesyen. Kemudian saya pergi temuduga pramugara, saya lulus dan mula bekerja dalam bidang penerbangan pada tahun 2017.

“Namun ketika Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP), penerbangan t4k banyak. Ketika itulah saya kembali jadi pereka fesyen. Kiranya sekarang saya buat dua kerja,” ujarnya.

Senang disapa Fattah, jejaka yang berasal dari Kuantan, Pahang itu meng4kui pen4t tidak menjadi penghalang kerana minat mengatasi segalanya.

fattah2

Fattah mengusahakan sebuah butik di rumahnya sendiri.

Biarpun mencabar, Fattah akui gembira kerana rekaannya semakin dikenali, malah pernah dipakai selebriti seperti Fazura dan Mira Filzah.

“Saya buat h0me-base butik di rumah. Pada masa sama, saya buat serv1s dari rumah ke rumah. Disebabkan minat, saya tak pernah rasa terbeb4n. Lagi seron0k bila teng0k pelangg4n puas dengan hasil rekaan saya.

“Kita tak akan rasa pen4t kalau kita suka. Cuma, kita kena bijak cari ruang dan peluang. Ketika saya cuti sebagai pramugara, saya akan cari mater1al, hasilkan baju serta jumpa cl1ent. Kena ikut jadual yang dah disusun,” ujarnya lagi.

Menurut Fattah, dia tidak merancang untuk meningg4lkan kerjaya dalam dunia penerbangan, sebaliknya masih kuat untuk melakukan dua pekerjaan dalam satu masa.

Namun katanya, dia mungkin akan meningg4lkan kerjaya itu suatu hari nanti selepas b1snes tersebut semakin berkembang dan stabil.

fattah3

Fattah gembira dapat mengej4r dua impian pada satu masa.

“Saya selalu dapat s0alan ini. Ramai yang tanya sekiranya saya akan berhent1 kerja sebagai pramugara. Mungkin suatu hari nanti selepas b1snes dah stabil, saya akan berhent1. Tapi buat masa sekarang, saya masih sayang.

“Nak teruskan dua-dua kalau b0leh. Yang penting, kena ada f0kus. Bila jadi anak kapal, saya fikir kesel4matan dan keselesaan penumpang.

“Ketika jadi pereka fesyen, saya kena fahami keinginan pel4nggan dan mementingkan kegembiraan mereka. Cabarannya sudah tentu berbeza, tapi ia merupakan pr0ses pembelajaran buat saya,” ujarnya.

fattah4

Fattah berkata, dia masih belum bersedia untuk meningg4lkan dun1a penerbangan.

Dalam pada itu, Fattah juga men0lak perseps1 bahawa bidang fesyen hanya sin0nim dengan kaum hawa, malah memberi galakan kepada mana-mana lelaki di lu4r sana untuk mengejar impian mereka.

“Bagi saya, bidang ini bukan untuk wanita saja. Lelaki pun boleh. Paling penting, kita kena ada ilmu dalam bidang yang diceburi.

“Saya sendiri pun bukanlah seorang yang p0pular atau berjaya, cuma saya nak beri inspirasi kepada orang lain.

“Saya nak beri mesej bahawa kita b0leh buat dua kerjaya dalam satu-satu masa untuk capai kejayaan yang kita inginkan,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment