Terpis4h 445 hari, anak pulang sebagai rider kejvtkan mak ayah! Simpati n4sib ‘aunty’ gag4l balik Malaysia kerana d0kumen tak lengkap

PELAKS4NAAN Laluan Perjalanan Lengkap Vaks1n (VTL) ternyata menggembirakan rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura.

Inisiatif itu memudahkan rakyat Malaysia yang selama ini ‘terk4ndas’ di republik itu ekoran p4ndem1k c0vld-19 untuk pulang ke tanah air tanpa perlu menjalani kuar4ntin.

Susulan itu, seorang pemuda Ind1a yang memanfaatkan VTL berk0ngsi kisah perjalanannya dari Singapura ke kampung di Pulau Pinang selepas 445 hari terp1sah dengan ibu bapanya.

Bercakap kepada mStar, Gobenath R N Raju berkata, dia bertugas sebagai eksekut1f dalam bidang makanan dan minuman (F&B), manakala isterinya, Sharwesini Koonusagaran pula merupakan pembantu perg1gian di negara jiran itu, sejak tujuh tahun lalu.

Pemuda berusia 28 tahun itu memberitahu, kali terakhir dia berjumpa dengan ibu bapanya pada 2020 sebelum pulang ke kampung di Seberang Jaya, pada Ahad minggu lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Memang excited dapat balik kampung sebab dah lama tak jumpa mak dan ayah. Dengan b4ntuan dua kawan sejak kecil, saya menyam4r jadi rider hantar makanan ke rumah.

“Ayah mula-mula pel1k sebab kenapa tak ada bakul (kotak makanan)? Kami beri alasan sebab barang kecil tak perlu bakul sebelum saya buka helmet dan mask tunjuk muk4,” ujarnya secara bersel0roh, ketika dihubungi.

dari singapura ke penang 1

Gobby (kiri) dan isteri bekerja di Singapura.

Sebagai anak sulung daripada dua beradik, dia begitu rapat dengan keluarganya dan meng4kui sed1h tidak dapat bersama ibu bapanya untuk menyambut perayaan Deepaval1.

“Sepanjang saya dan isteri bekerja di Singapura, ada juga tahun yang kami t4k balik ke Malaysia masa sambutan Deepaval1.

“Tapi kali ini dua tahun berturut-turut kami tak sambut Deepaval1 bersama keluarga kerana ‘terk4ndas’ di Singapura,” katanya sambil menambah isterinya berusia 29 tahun dan berasal dari Johor Bahru, Johor.

dari singapura ke penang 2

Gobby (dua, kiri) bersama keluarga.

Walaupun panggilan vide0 mengub4t rindu dari kejauhan, namun dia yang lebih mesra disapa Gobby menyifatkan perkara tersebut begitu mencabar.

“Sudah tentu saya rindu pada mak dan ayah, tapi pada masa sama saya tak boleh tunjuk yang saya sed1h di hadapan mereka masa buat video call.

“Nanti mereka juga sed1h sebab lama tak jumpa. Tapi mereka tak tahu, di sebalik vide0 call tu memang saya menang1s fikir bila dapat balik jumpa mereka,” katanya mengenai ibu bapanya yang masing-masing berusia 55 dan 58 tahun.

Dalam keterujaannya pulang menaiki bas dari Singapura ke Johor, sebelum meneruskan perjalanan menerusi penerbangan ke Pulau Pinang, Gobby berk0ngsi kisah yang tidak dapat dilupakan ketika berada di Stesen Pertukaran Bas Sementara Woodlands di republ1k itu.

dari singapura ke penang 3

Gobby berpeluang menyambut Tha1pusam di Pulau Pinang.

Menurutnya, mereka bertemu dengan se0rang wanita rakyat Malaysia berusia lingkungan akhir 40-an, kemungkinan turut bekerja di Singapura.

Aunty Ind1a tu terlepas bas yang sepatutnya dia naik sebelum giliran kami disebabkan dokumennya tidak lengkap untuk semakan sebelum dibenar meneruskan perjalanan ke Malaysia.

“Kami cuba b4ntu update permohonannya tapi tak berjaya kerana masalah d0kumennya yang tak lengkap. Tak pasti dia pulang ke mana atau jumpa siapa di Malaysia, tapi nampak perasaan h4mpa di wajahnya kerana terpaksa bel1 tiket baharu untuk hari lain.

“Saya juga sed1h masa tu. Oleh itu, saya berharap selepas ini aunty tu atau sesiapa yang mahu pulang ke Malaysia pastikan buat persediaan aw4l dan bawa d0kumen lengkap,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment