Demi ubah n4sib! Gadis cuma bawa ‘tudung 0rang bagi’, 2-3 helai jubah murah sambung belajar di lu4r negara – “Di airp0rt, bagasi saya paling ringan”

SETIAP daripada kita sudah semestinya pernah melalui pengalaman pah1t yang t1dak dapat dilupakan.

T1dak terkecuali, Noorazma Mohd Toha, 32, yang berk0ngsikan mengenai usahanya untuk meneruskan pengaj1an dalam kehidupannya yang serba kekurangan demi mengubah nasib keluarga.

@azma_toha90 Jangan jadikan HIDUP SUSAH sebagai alasan untuk anda bermalas-malas. Bangkit ubah hidup! #fightingspirit ♬ original sound – Bos Tepen

Menurut wanita yang berasal dari Bandar Seri Jemp0l, Negeri Sembilan ini, dia pernah menerima dua tawaran untuk menyambung pengajian selepas menam4tkan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan keputusan baik dengan memper0leh 5A.

“Dulu kami sekeluarga t4k ada kereta. Nak pergi mana-mana pun sus4h, memang naik mot0sikal yang ada dekat rumah tu je. Kalau ada apa-apa urusan memang akan guna mot0sikal saja.

Mekma menerima tawaran menjadi guru lepasan timur tengah di IPG Negeri Sembilan.

“Masa ambil keputusan SPM dulu pun, ayah p1njam kereta bapa saudara saya. Tu pun beras4p sebab kereta r0sak. Mak ayah saya sampai pernah kena h1na sebab m1skin, ada yang tanya anak-anak pakai baju raya tahun lepas ke? Kau pergilah buat rumah dekat hutan sana,

“Ayah saya masa tu ambil upah men0reh getah saja, tu pun ladang 0rang. Jadi du1t upah tu tak seberapa nak tanggung kami lapan beradik. Tambah pula kalau hari hujan, sikit sangat dapat,” ujarnya yang mesra disapa Mekma.

Mengenangkan nas1b keluarganya yang dih1na, dia memutvskan untuk melanjutkan pengajian ke Maghribi pada 2008 demi bangk1t dari kesus4han kerana dia percaya hanya dengan pelajaran sahaja b0leh mengubah nasib seseorang.

Mengimbas tentang kisah semasa pr0ses mahu menyambung pengajian bidang Pengajian Islam, Mekma menghad4pi kesuk4ran terutama semasa pr0ses menguruskan dokumen-dokumen serta sijil-sijil yang perlu diterjemah kepada bahasa Arab termasuk surat beranak miliknya.

“Nak uruskan d0kumen saya terp4ksa pergi Putrajaya tapi ayah cakap jauhnya kakmacam mana kita nak pergi? Ayah tak ada kereta. Tapi mujur kawan saya pun dapat sambung pengajian dekat J0rdan jadi saya tumpang dia ke sana.

“Saya ke Morocco hanya bawa tudung orang bagi dan dua tiga helai jubah mur4h tak sampai RM50 pun sehelai. Saya ingat lagi masa beli baju t-shirt dekat kedai bundle dan mak cakap dekat saya kakak tak apa ke bel1 baju dekat bundle je?

“Lagi lulvh hat1 saya bila saya baru dapat tahu rupanya sebelum saya terbang mak ada p1njam duit 0rang sebanyak RM2,000 untuk tanggung keperluan dan persediaan saya ke sana. Tapi saya boleh pergi ke sana pun setelah saya dapat tawaran b1asiswa dari Majlis Agama Negeri Sembilan.

“Bila sampai dekat airport, saya dengan bagasi paling murah tu, beg saya paling ringan sebab barang tak banyak pun saya bawa. Punya sikit barang saya sampai ada kawan yang pergi sekali belajar masa tu tumpang beg saya letak barang. Telefon bimbit terp4kai jenama Nokia saya bawa masa tu pun hadiah daripada kakak saya. Asal ada je,” ujarnya lagi.

Setelah menam4tkan pengajian, dia pulang ke Malaysia pada tahun 2012 dan mencari pekerjaan demi membantu meringankan beb4n keluarganya dengan bekerja sebagai sukarelawan dan menerima gaj1 lebih kurang RM800 sebulan selama tujuh bulan.

Kemudian dia menerima tawaran sebagai guru lepasan timur tengah di Institut Pend1dikan Guru Kampus Raja Melewar, Seremban, Negeri Sembilan pada 2013.

Gambar ibu bapa Mekma yang banyak berk0rban semasa zaman dia belajar.

“Lepas habis belajar dekat maktab saya dapat praktikal dekat sekolah berdekatan rumah saja jadi dapat jimat dekat situ. Semua duit elaun praktikal memang saya bagi dekat mak. Saya ambil sikit je buat t0pup telefon.

“Bila habis praktikal, saya ada majlis konv0kesyen. Saya p1njam kereta saudara bawa mak dah ayah pergi ke majlis untuk raikan hari graduasi saya. Kemudian, bila result dah keluar, saya dapat p0sting dekat Sabah tahun 2015,” ujarnya.

Tambah Mekna, dia juga telah bertemu jod0h dengan orang Sabah dan berkahwin Jun 2015 namun azam untuk membahagiakan ibu bapanya t1dak pernah lekang di hat1.

Bercerita lanjut, Mekna berkata dia akhirnya berjaya menghadiahkan sebuah kereta Proton Saga berwarna hitam kepada bapanya yang juga merupakan warna kegemarannya.

Namun kesenangan dikecapi bapanya itu tidak lama apabila lelaki itu men1ngg4l dunia pada Mei 2017.

“Saya jenis tak teng0k telefon sangat. Tapi hari kejadian tu suami cakap cuba teng0k telefon sekarang ada sesiapa call tak? Ada satu panggilan tidak berjawab daripada abang ipar saya. Rupanya dia nak bagitahu ayah dah t1ada.

“Sus4h saya nak percaya dengan situasi tu. Saya tanya kenapa dengan ayah? Acc1dent ke? Sebab biasanya waktu Maghrib memang waktu ayah pergi kerja. Masa tu ayah saya kerja sebagai secur1ty guard di pusat PLKN (Program Latihan Khidmat Negara),” ujarnya.

Berikutan vide0 yang menjadi tul4r, Mekna berterima kasih dengan netizen yang memberikan kata-kata semangat serta doa yang baik di TikT0k miliknya.

Wanita ini tetap rasa bersyukur kerana berkesempatan untuk menghadiahkan bapanya sebuah kereta seperti yang diimpikan dan berharap kisahnya ini b0leh menjadi inspirasi kepada orang lain agar tidak menjadikan kesus4han hidup sebagai alasan untuk t1dak berjaya.

Sumber : mStar

Leave a Comment