[VIDEO] Patutlah ‘l4ri dari landasan’, ‘gadis Kuale’ pandu MRT sebelum ini bu4t kerja di dapur

BERTUKAR bidang kerjaya buk4n lagi perkara baharu dalam kehidupan yang semakin mencabar masa kini.

Seorang gad1s dianggap netizen sebagai ‘lar1 dari landasan’ gara-gara beralih kerjaya daripada seorang tukang masak kepada ‘memandu’ tren.

“Belum cuba belum tahu,” tulisnya menerusi vide0 yang dik0ngsikannya di laman sos1al.

Bercakap kepada mStar, Nurul Shuhada Jamaluddin memberitahu, dia berpengalaman bekerja di dapur sebagai pemb4ntu tukang masak di sebuah h0spital swasta selama lebih tiga tahun.

Gad1s berusia 25 tahun itu kemudian diberhent1kan kerja pada Julai 2020 ekoran syar1kat di tempatnya bekerja terjejas akibat p4ndem1k c0vld-19.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya kerja part time di sebuah kafe sebelum menghadiri temuduga untuk bekerja di MRT. Masa c0vld-19, peluang pekerjaan terhad, jadi saya cuba nas1b.

“Alhamdulillah, saya diterima bekerja di bahagian kh1dmat pelanggan sejak Oktober 2020 sehingga sekarang,” katanya ketika dihubungi.

Vide0 Nurul Shuhada ‘memandu’ MRT meraih lebih 1.7 jut4 tont0nan di TikT0k dan turut dik0ngsi menerusi platform media sos1al pengendali perkhidmatan MRT, Rapid KL.

dari dapur ke landasan 2

Sue berpengalaman sebagai pemb4ntu tukang masak selama lebih tiga tahun.

Anak kelah1ran Kuala Kangsar, Perak itu bagaimanapun menjelaskan bahawa dia bukanlah pemandu tren, sebaliknya hanya menjal4ni latihan mengendalikan pengangkutan awam itu.

“Saya berlatih untuk bawa tren, tapi buat masa ini saya bertug4s di kh1dmat pel4nggan. Dan sebahagian petug4s kh1dmat pel4nggan dilatih dan diserapkan menjadi pemandu tren.

“T4k ada pengalaman, saya cari pengalaman. Dulu pun saya kerja dalam b1dang masakan, tapi dalam mencari peluang pekerjaan, saya beralih ke b1dang pengangkutan.

“Jujurnya, saya nerv0us tapi excited dapat melakukan sesuatu yang baru,” ujarnya yang mend4pat pendidikan Dipl0ma Seni Kulinari di K0lej Vokasi0nal Kuala Kangsar.

dari dapur ke landasan 3

Sue menerima banyak pended4han sepanjang bekerja di MRT.

Menurut anak b0ngsu daripada dua beradik itu, kerinduannya terhadap pekerjaan di dapur tetap menebal.

“Mestilah rindu, sebab dah lama bekerja di dapur kan. Tapi saya selesa dengan persekitaran baru melakukan tug4s kh1dmat pel4nggan di stesen MRT.

“Kedua-duanya bidang yang berbeza, bidang masak tak jumpa pel4nggan secara langsung sebab ada pelayan jadi pengantara. Tapi kalau cust0mer serv1ce ni akan berhubung terus dengan pel4nggan atau penumpang,” katanya yang lebih mesra disapa Sue.

dari dapur ke landasan 4

Sue mengimpikan kerjaya pemandu MRT. gambar hiasan/ foto GLENN GUAN/The Star

Sehubungan itu, Sue yang turut mengusahakan b1snes br0wnies secara kecil-kecilan berkata, kedua-dua bidang masakan dan pengangkutan mempunyai cabaran dan keun1kan tersendiri.

“Dalam hidup ini, kita perlu sentiasa berani menyahut cabaran. Dan saya melihat persekitaran baru di tempat kerja sekarang memberi pended4han kepada saya untuk menjadi lebih berani.

“Tak perlu tunggu 0pen interview, saya sendiri mahu taw4rkan diri jadi pemandu MRT jika diberi ruang dan peluang,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment