Pernah digeIar ‘ibu segala uIar’ wanita ini t4k peduli, kini miliki pet sh0p reptilia sendiri!

DEK kerana minatnya terhadap pelbagai jenis uIar, wanita ini pernah diberi pelbagai gel4ran termasuk ‘ibu segala ul4r’ namun ej3kan itu tidak pernah membuatkan dirinya terkesan.

Ded4h Nur Nina Farisha W00 Abdullah, dia kini dia mempunyai sebanyak 250 haiwan, bukan sahaja ul4r tetapi pelbagai reptilia lain dalam k0leksinya.

Malah daripada minat terhadap rept1lia, gad1s yang lebih mesra disapa sebagai Nina ini berjaya membuka sebuah kedai haiwan peliharaan reptilia iaitu Br0therhood Reptiles sejak 2016.

Menerusi kedai haiwannya itu, Nina menju4l pelbagai reptilia seperti Ret1culated Pyth0ns (uIar sawa), Cornsnakes (ular jagung), Kingsnakes (ular raja), Ball Pyth0ns (ular sawa bola), Water M0nitors (biawak air), Chamele0ns (sesumpah), cicak dan sebagainya.

Biawak air jarang ditemui pada masa kini lebih-lebih lagi di era kepupvsan reptilia.

“Sebenarnya sejak dibangku sek0lah saya memang minat kepada reptilia seperti ul4r dan ia sudah sin0nim dengan saya sehingga ada menggel4r saya sebagai ‘1bu segala ular’.

“Tidak hanya minat, saya turut menjadikan ia sebagai pern1agaan dan menju4lnya kepada rakan-rakan yang berminat dengan reptilia.

“Tapi siapa sangka daripada minat saya menjadikan ia sebagai kerjaya apatah lagi sebenarnya ramai peminat haiwan jen1s reptilia ini di Malaysia,” ujarnya kepada mStar.

Jelasnya lagi, minat terhadap reptilia itu juga datang daripada suaminya, Aiman Din, 25, yang sudah dikenalinya sejak zaman sekolah.

Green Het Albino Iguana dan Reticulated Pyth0n yang memiliki sifat untuk men4kutkan m4ngsa melalui t0na warna.

Malah lelaki itu juga yang memperkenalkan haiwan eks0tik seperti ular, biawak, mengkarung dan pelbagai jenis reptilia lain kepadanya, selain mencadangkan untuk membuka keda1 haiwan peliharaan yang terletak di Cheras, Kuala Lumpur.

“Apabila dah minat sudah tentu semua perkara tentang haiwan itu kita kena kaj1 maka timbul pelbagai pers0alan seperti di mana nak bel1, tip penjagaan, haiwan jenis apa yang diminati dan sebagainya.

“Daripada situ saya turut mengkaji minat pencinta haiwan tentang haiwan yang mereka suka dan timbul idea untuk membuka kedai haiwan pel1haraan,” katanya yang turut mempunyai seek0r ular sawa batik yang diberi nama Uteh.

Sementara itu, Nina yang juga graduan dalam 1idang kejuruteraan menjelaskan pern1agaan haiwan peliharaan reptilia bukanlah perkara mudah sebaliknya ia memerlukan ketelitian dan pemerhatian rapi dari masa ke semasa.

Albino Ball Pyth0n dan Ball Pyth0n sekadar haiwan peliharaan Nina Grace yang bukan untuk diju4l.

Ini termasuklah s0al kebersihan, makanan dan minuman dan menjaga kes1hatan agar haiwan tidak berasa tertek4n berada di dalam kandang apatah lagi haiwan yang terdapat di kedainya diimp0rt dari Amerika Syarikat dan Afrika.

“Banyak haiwan reptilia yang saya jaga, ada pelbagai peringkat termasuk dibel4 sejak kecil, remaja dan sudah meningkat dewasa. Keperluannya juga berbeza-beza mengikut usia.

“Pemakanan dan kebers1han sangat penting bagi memastikan kebaj1kan terjaga dan sebenarnya bukan mudah menjaga haiwan pel1haraan reptilia,” jelasnya.

Bercakap mengenai h4rga, Nina menjelaskan setiap haiwan diju4l dengan h4rga berbeza-beza mengikut st0k dan kualiti haiwan, namun masih berpatutan.

Jenis Leucistic Reticulated Pyth0n, D0uble Headed Sulcata, Brazilian Salm0n Pink Bird yang suk4r ditemui masa kini.

Dalam perkembangan sama, Nina berkata, meskipun mendapat kec4man daripada segel1ntir pihak mengenai minatnya itu namun dia tidak pernah berhasrat untuk menutup kedai haiwannya.

Malah dia tetap bersemangat apatah lagi peminat haiwan rept1lia ini semakin berkembang dan permintaannya tinggi.

Sumber : mStar

Leave a Comment