Gar4-gar4 penggambaran ketika PKP, Sabri Yunus bawa empat watak dalam drama ‘4 Abdul 1 M0hd’

MEMAINKAN empat wat4k dalam drama terbaharunya berjudul 4 Abdul 1 Mohd, pengarah Sabri Yunus meng4kui berdepan cabaran sepanjang pr0ses penggambaran.

Selain watak, Sabri atau Mohd Sabri Yunus, 60 berkata, kekangan masa ketika temp0h p4ndem1k c0vld-19 juga menjadi uj1an untuk dia menyelesaikan karya itu dengan berkualiti.

“Bukan sekadar kesuk4ran dalam pr0ses untuk membikin tetapi juga dengan kekangan masa yang ada.

“Untuk buat sebuah drama dan bukannya filem, kita tiada pilihan. Kena kej4r masa dan itulah cabaran. Memegang watak tidaklah cabaran sangat.

Sabri seronok dapat membawa empat watak dalam sebuah drama.Sabri bawa empat watak berbeza dalam drama 4 Abdul 1 Mohd.

“Nak mengangk4t naskhah dalam masa yang terhad, itu lebih mencabar. Memegang watak itu seron0k kerana mencabar diri.

“Watak berbeza dengan dialek yang lain, saya seron0k,” kata Sabri kepada mStar.

Drama yang mempunyai 12 epis0d itu ditayangkan pada setiap Isnin hingga Jumaat, pukvl 11 malam di saluran Astro Ria.

Selain Sabri, antara barisan pelak0n lain termasuklah Asrul Faizal, PU Azman, Brian Chan, Azizul Ammat, Angeline Tan, Saidi Sabri dan Issey Fazlisham.

Berk0ngsi lebih lanjut mengenai empat watak yang dibawanya, Sabri memberitahu dia tidak mempunyai mas4lah untuk mengawal lak0nan yang berbeza.

“Saya rasa, saya tidak mempunyai sebarang resepi untuk ‘switch 0n dan off’ empat watak. Ini kerana saya rasa kita sendiri ada batas dan mengawal lak0nan.

“Kalau faham tentang batas dan pengawalan, t1ada akan ada mas4lah. Dalam drama 4 Abdul 1 Mohd, ada seorang Sabri Yunus yang mengawal semuanya,” ujarnya.

Sabri 2Sabri tiada mas4lah membawa lebih satu watak dalam sebuah drama.

Selain mencabar diri, Sabri turut memberitahu dia terp4ksa membawa empat watak sekaligus kerana memikirkan pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang ketat ketika Per1ntah Kawalan Pergerakkan (PKP).

“Ada dua sebab kenapa saya membawakan empat watak sekaligus. Yang pertama, saya mencabar diri sebagai spir1tual dengan membawakan empat watak.

“Yang kedua dan secara fizikal ialah kerana kami menjalani penggambaran sewaktu PKP. Saya harus jaga S0P dan fikir bagaimana nak selesaikan mas4lah ini.

“Dengan sy4rat-sy4rat tidak b0leh ramai pelak0n dan sebagainya, s0lusinya adalah saya bawa empat watak dan saya terus b0leh kurangkan mas4lah itu,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment