Puisi lama ‘wanita tu4 tinggal dalam kasut’ ternyata k1sah benar apabila sebuah rumah berbentuk kasut but ditemui dalam hutan UK

Pengembara bandar dari ‘Aband0ned UK’ menemui sebuah rumah berbentuk k4sut but yang dilitupi lumut yang mereka d4kwa pernah menjadi tempat tinggal se0rang wanita pada tahun 1950-an, sama seperti gambaran dalam puisi klas1k kanak-kanak yang diterbitkan pada tahun 1794.

Pengembara itu menemui sebuah rumah berbentuk k4sut but yang tersembunyi jauh di dalam hutan di United Kingdom, sama seperti kisah d0ngeng dalam puisi wanita tu4 tinggal dalam kasut.

Pen1nggalan harta tanah yang dilitupi lumut itu se0lah-olah telah dilupakan selama beberapa dekad kerana daun dan pok0k menjalar telah mula mem4njat dinding untuk membawa rumah itu kembali kepada alam semula jadi.

Facebook

Binaan batu dan simen berbentuk kasut but kelihatan masih terpel1hara sempurna, manakala bumbung kayu dan rangk4nya masih ada walaupun sudah merepvt.

Menjenguk ke dalam melalui tingkap, pengembara berkenaan berkata dia dapat melihat beberapa struktur telah runtvh, menjadikannya tempat yang tidak sel4mat untuk bermain atau tinggal, menurut Aband0ned UK dalam hantaran Faceb00k mereka yang mend4kwa seorang wanita pernah tinggal di dalam rumah itu pada tahun 50-an.

“Ini memerlukan beberapa kali penemuan sebelum kami berjaya melakukannya, selepas berjalan meredah hutan selama bertahun untuk cuba mencar1 rumah kasut but. Kami akhirnya melihat ia berada di bahagian bawah tebing yang cur4m,” kata mereka dalam hantaran itu.

Facebook

“Rupa-rupanya, se0rang wanita pernah tinggal di dalam rumah kasut but itu pada tahun 1950-an, walaupun tiada dinyatakan apa-apa bukt1 kerana ia hanya perkara yang kami baca dalam talian,” tambah mereka.

“Kanak-kan4k pernah bermain dalam kasut but ini pada tahun 70-an dan 80-an juga, ini pasti sesuatu yang berbeza dan butiran yang digunakan untuk membuatnya,” tulis Abandoned UK.

Terdapat juga d4kwaan lain yang rumah kasut but itu adalah sebahagian daripada taman tema dan tiada orang yang pernah menghuninya.

Facebook

“Ia sebahagian daripada res0rt pada pada zaman itu yang ada di sana, jadi ini sahaja yang tinggal daripada kesemuanya. Rumah kasut itu untuk kanak-k4nak bermain di dalamnya,” d4kwa seorang warganet.

Puisi klas1k ‘The Little 0ld Woman Who Lived in a Shoe’ ditulis oleh M0ther Goose pada tahun 1794, menurut laman web American Literature, yang menggambarkan se0rang wanita tua tinggal dalam rumah kasut but gerg4si.

Aband0ned UK engg4n memberikan l0kasi sebenar penemuan rumah kasut but yang telah usang itu demi melindunginya daripada kegiatan v4ndal1sme dan ekspl01tasi oleh p1hak yang tidak bert4nggungjawab.

Sumber : Erabaru

Leave a Comment