Wanita cem4s c0ntact lens hilang dalam mat4 masa memandu, n4fi puncanya sebab t4k jaga kebersihan – “Saya cuba cari, tenyeh-tenyeh sikit”

JIKA dilihat pada perk0ngsian di media sos1al sebelum ini, ramai juga yang pernah memuat naik pengalaman cem4s gara-gara pemakaian kanta lekap.

Begitu juga dengan wanita ini yang berdepan detik ‘menger1kan’ apabila salah satu kanta lekap yang dipakainya ‘hilang’ di dalam mat4 sehingga terp4ksa bergegas ke kl1nik untuk mendapatkan raw4tan.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Alani Bazla berkata, ketika kejadian beberapa hari lalu itu, dia sedang memandu berse0rangan selepas selesai urusan kerja.

“Saya memang seorang yang ada mas4lah rabun dan saya lebih selesa mengenakan kanta lekap. Sudah lebih enam tahun saya menggunakan kanta lekap dan tak pernah alami mas4lah pun.

“Nak dijadikan cerita, hari kejadian, saya sedang memandu berse0rangan. Saya mula rasa t4k selesa pada m4ta sebelah kanan dan sambil-sambil memandu, saya cuba teng0k dekat cermin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Tiba-tiba saya perasan kanta lekap dah t4k ada… kanta lekap itu yang jenis berwarna, jadi memang senang nak tahu kalau ia t4k ada di anak m4ta.

“Tanpa berlengah, saya terus beri 1syarat untuk berhenti di bahu jalan. Saya cuba cari-cari dan tenyeh-tenyeh sikit. Kemudian saya nampak kanta lekap tu sipi-sipi saja dan saya t4k boleh nak ambil. Memang cem4s sangat waktu tu,” cerita wanita berusia 26 tahun ini yang menetap di Kuala Lumpur.

alani 2

Alani merupakan peng4sas pr0duk k0smetik, Alaniskin.

Senang disapa sebagai Alani, wanita ini berkata dia menggagahkan diri untuk memandu ke sebuah h0spital ker4jaan yang terletak tidak jauh dari l0kasinya.

“Tapi ketika itu saya diminta untuk tunggu sebentar. Saya rasa saya t4k boleh nak menunggu sebab mata pan4s dan ped1h. Jadi saya buat keputusan untuk pergi ke kl1nik.

“Saya pergi kl1nik am biasa saja sebab nak cepat. Kebetulan pula waktu dah petang. Sampai saja di kl1nik, d0ktor per1ksa m4ta dan beritahu, kanta tu dah ke atas.

“Cuma d0ktor kata saya bernas1b baik sebab kanta lekap tu tak terk0yak dan mat4 saya tak terkena j4ngkitan. Saya cuba bertenang dan letakkan kepercayaan kepada d0ktor.

“Alhamdulillah, akhirnya d0ktor berjaya keluarkan kanta lekap yang tersek4t tu. Perasaan masa kanta dah dikeluarkan tu, lega sangat-sangat,” ujarnya yang juga peng4sas pr0duk k0smetik, Alaniskin.

Bercerita lebih lanjut, Alani berkata ins1den tersebut merupakan kali pertama dialaminya sejak lebih enam tahun menggunakan kanta lekap.

“Ramai yang buat tanggapan macam-macam di ruangan k0men apabila saya upl0ad di TikT0k. Saya tak ceritakan dengan lanjut pun, tapi mereka se0lah-0lah lebih tahu pula apa yang berlaku.

“Sebenarnya, ia terjadi bukan kerana saya tak jaga kebers1han, tertidur semasa pakai kanta lekap atau lain-lain sebab seperti yang did4kwa. Untuk pengetahuan, ketika itu mat4 saya berair. Bila berair, kanta mudah bergerak.

“Keduanya, saya baru pakai antara dua atau tiga jam. Dan saya pakai yang harian (daily). Saya dah lebih enam tahun pakai, jadi bab penjagaan, kebers1han (hygiene) memang benda as4s yang saya tak lupa.

“Sejujurnya tak terlalu tr4uma, tapi tetap ada perasaan itu. Saya dah lebih enam tahun pakai. Selepas ini kena lebih berw4spada.

“Jadi j4ngan senang buat kesimpulan. Kita dengar dulu tuan badan punya cerita,” katanya sambil menambah, bengk4k mat4nya sudah pulih sehari selepas kejadian.

alani 1

Mat4 Alani pulih dalam tempoh sehari selepas bengk4k gara-gara ins1den berkenaan.

Tidak menyangka perk0ngsiannya menjadi tul4r sehingga meraih melebihi 1.5 jut4 jumlah tontonan, Alani berkata dia hanya sekadar mahu berk0ngsi pengalaman bersama pengikutnya.

“Saya bukan nak k0ngsi betapa nger1nya ins1den yang saya lalui. Saya cuma nak kongsi pengalaman sendiri. Jangan gervn bila tengok video itu. K3s saya, sebab mat4 berair.

“Kanta lekap ini tak ada mas4lah kalau seseorang pandai jaga dan tahu basic. Apa yang penting, bel1 daripada outlet yang bertauliah, jaga kebers1han dan ikutlah langkah-langkah yang disarankan,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment