Pengantin tr4uma nak duduk selepas nyaris tersvngkur masa bersanding, sikit je lagi jadi ‘pelamin anganku musn4h’

APA yang dit4kuti akhirnya menjadi realiti.

Itulah yang terp4ksa dihadapi pas4ngan pengantin ini yang nyaris terj4tuh di pelamin, gara-gara bangku yang diduduki mereka berubah dari kedudukannya.

“Ni ke pelamin anganku musn4h?” antara k0men-k0men netizen menerusi vide0 kejadian yang dik0ngsi di laman sos1al.

Berk0ngsi pengalaman, pengantin perempuan, Nur Rashidah Musa berkata, ins1den berlaku ketika majlis persandingannya di sebuah dewan di Shah Alam, Selangor, pada 22 Januari lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Wanita berusia 24 tahun itu memberitahu, keadaan di awal majlis masih terk4wal sehingga ke sesi fot0grafi perkahwinan di pelamin.

“Mula-mula okay, tapi lama kelamaan saya rasa bangku pengantin mula berg0yang ke belakang. Masa tu kedudukan kerusi jauh lagi dengan hujung pelamin kira-kira empat inci.

“Setiap kali bangku bergerak ke belakang, saya dan suami tar1k semula ke depan. tapi ada satu masa bila kami nak duduk semula, bangku tiba-tiba j4tuh ke belakang,” katanya kepada mStar.

pengantin nyaris jatuh pelamin 5

Rashidah (kanan) dan Azzizat bernikah pada Ogos 2021.

Kejadian berlaku dengan pantas sehingga mencem4skan pas4ngan pengantin yang baru bersanding tahun ini selepas bern1kah pada 23 Ogos 2021.

“Mujur kami sempat bangun cepat-cepat dari bangku. Kalau tak, dengan beb4n dua orang ni pasti kami j4tuh dari pelamin… tinggi juga pentas pelamin kira-kira 5 kaki (satu meter).

“Itu pun kami duduk sikit je di bangku, kalau duduk menyandar memang kerusi ke belakang dan j4tuh ke bawah sebab ada ruang yang orang boleh lalu di belakang pelamin.

“Paling r1sau sebab ada tiang yang meny0kong tirai dan hiasan bunga sebagai background pelamin. Kemungkinan tiang tu pun boleh tumb4ng dan hemp4p kami sekiranya terj4tuh,” ujarnya yang berasal dari Petaling Jaya.

pengantin nyaris jatuh pelamin 1

Pelamin di majlis persandingan Rashidah dan Azzizat.

Susulan kejadian yang t1dak dijangka itu, para tetamu diarahkan untuk tidak naik ke pelamin bagi mengelakkan kejadian yang lebih burvk berlaku.

“Sesi fotografi pengantin masih lagi berlangsung, kami minta jurugambar untuk ambil gambar kami dalam keadaan berdiri. Terus tr4uma nak duduk kat bangku lagi,” katanya yang mendirikan rumah tangga bersama kenalan di sekolah, Muhammad Azzizat Maswan, 27.

pengantin nyaris jatuh pelamin 4

Pengantin (tengah) bersama keluarga sebelum kejadian berlaku.

Menurut anak ketiga daripada empat beradik itu, ins1den berpunca daripada sal4h satu daripada enam kaki bangku kayu 3-seater (tiga tempat duduk) itu mengalami ker0sakan.

“Bila kami per1ksa, rupa-rupanya kaki bangku di bahagian tengah dah terkep4k ke depan. Jadi bila kami duduk, mungkin sebab itulah kedudukannya asyik gerak ke belakang.

“Kami dah maklumkan kepada p1hak yang menguruskan pelamin dan mereka meminta m4af di atas kejadian yang berlaku,” tambah Rashidah.

Namun, Rashidah yang merupakan p0lis b4ntuan enggan menyal4hkan mana-mana p1hak kerana dia dan suami juga tidak memer1ksa keadaan pelamin sebelum majlis berlangsung.

pengantin nyaris jatuh pelamin 3

Rashidah (kiri) dan Azzizat bersyukur semuanya sel4mat.

“Petug4s pasang pelamin awal pagi sebelum majlis, jadi kami tak sempat nak per1ksa. Pagi tu pula masing-masing sibuk nak bersiap.

“Mana-mana bakal pengantin, per1ksa dulu pelamin tu kukuh atau tidak untuk digunakan. T4kut perkara yang tidak dij4ngka berlaku seperti kami.

“Tak dapat bayangkan sekiranya kejadian berlaku ketika sesi fot0grafi beramai-ramai di atas pelamin. Syukur kami semua sel4mat, Alhamdulillah,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment