“Dia perhati, lepas tu cuba” -[VIDEO] Budak 9 thn tebar r0ti canai macam pr0, mak ayah bagi green light kalau besar nanti nak b1snes

KE MANA tump4hnya kuah kalau tidak ke nasi?

Begitulah perumpamaan yang sesuai bagi menggambarkan kemah1ran menebar roti canai yang dimiliki kanak-kanak lelaki berusia sembilan tahun ini.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Munirah Mustafa berkata, anak tungg4lnya Muhammad Harith Rifki Helmi, 9, sudah mula pandai menebar r0ti canai sejak berusia tujuh tahun.

“Kami memang berasal daripada keluarga yang berniaga makanan. Dah berbelas-belas tahun berniaga makanan di bazar, sertai ekspo dan tender di kantin atau kafeteria.

“Kalau berniaga di bazar, memang kami buat murtabak dan roti canai. Sejak berusia lima tahun lagi dia dah mula ikut kami berniaga. Dia akan perhati bapanya, menebar roti canai dan kemudian dia pun cuba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Waktu Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) dua tahun lalu, kami tebar r0ti canai dan ketika itulah dia mengasah lagi kemah1rannya sehingga dah dapat rentak,” cerita wanita berusia 38 tahun ini.

Munirah berkata ketika ini dia, suami dan keluarganya membuka sebuah kedai makan berk0nsepkan medan selera, Warung Pen1ng Lalat yang terletak di Meru, Klang sejak empat tahun lalu.

tebar 1

Harith menunjukkan kemah1ran menebar r0ti canai di warung milik ibu bapanya.

“Warung kami berk0nsepkan ‘food court’. Ada macam-macam jenis masakan seperti makanan barat, aneka sup, roti canai dan pelbagai menu lain. Menu ‘signature’ adalah shell-0ut dan char kuey te0w. InsyaAllah tak lama lagi bakal ada menu baru, t0myam gung.

“Hampir 80 peratus masakan di warung dimasak oleh keluarga saya. Tapi r0ti canai tu vend0r punya. Pada waktu video dirak4m seperti yang dimuat naik di Faceb00k beberapa hari lalu, kebetulan hari itu vend0r cuti, jadi Harith yang tebar,” ujar wanita ini lagi.

dram

Selain menebar r0ti canai, Harith berbakat bermain dram dan sering berk0ngsi videonya di saluran Y0uTube, Ayish WPL Drummer.

Tambah Munirah, dia dan suami sememangnya tidak pernah mem4ksa anak tunggal mereka agar mempelajari kemah1ran menebar r0ti canai, sebaliknya minat tersebut datang sendiri daripada kanak-kanak berkenaan.

“Suami lagi suka anak kami kuasai apa jua jenis kemah1ran. Tapi dia memang mahu terapkan kemah1ran bern1aga kepada Harith. Alhamdulillah, setakat ini memang nampak minatnya yang cenderung untuk terlibat dalam b1snes keluarga.

“Tapi selain pandai menebar r0ti canai, Harith juga sangat meminati muzik dan seni Muay Thai. Di rumah kami ada sebuah studi0 mini sebab Harith suka main dram.

“Setiap kali selepas habis bern1aga di warung pada waktu malam, mesti dia ajak ayahnya layan dulu main dram sebelum masuk tidur,” cerita Munirah lagi.

Sebagaimana ibu bapa yang lain, Munirah dan suaminya juga meletakkan harapan agar anak tunggal mereka dapat berjaya dalam apa jua bidang kemah1ran.

muay thai

Harith turut meminati Muay Thai.

“Harapan kami, biarlah Harith berjaya di dunia dan akh1rat. Apa pun, kami berharap agar dia meneruskan legasi dan kembangkan lagi b1snes pada masa depan, InsyaAllah.

“Bagi pendapat saya, setiap ibu bapa wajar meny0kong apa jua minat anak-anak. Tak kisahlah bidang masakan, muzik dan sebagainya. Mana yang boleh bawa dia pergi jauh, kita sok0ng dan guide mereka,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment