Tuah bersuara un1k! Gadis t4k sangka ‘suara kepit’ pun b0leh buat duit, dapat j0b alih suara anime syar1kat antarabangsa

TIDAK mempers1akan bakat yang dimiliki, gad1s ini menggunakan platf0rm sos1al media untuk memperkenalkan bakat suaranya sehingga boleh menjana pend4patan.

Siapa sangka, percaturan Lailatul Raihana Fitri Harun, 23, menjadi kenyataan apabila dia kini mengumpul hampir 300,000 pengikut di apl1kasi itu dan saluran Y0uTube telah diikuti lebih 6,600 pengguna.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut wanita yang lebih mesra disapa Luna ini, dia meminati kartun an1me sejak zaman sek0lah lagi.

“Saya mula perasan suara saya macam ni masa tingkatan tiga. Dulu adik-beradik yang tegur cakap suara saya macam kartun. Saya pun cubalah upl0ad satu vide0 di Y0uTube alih suara guna watak Umaru tiga tahun lepas.

“Saya ingat nak p0st suka-suka je tapi tak s4ngka pula dapat sambutan masa tu. Jadi saya nekad nak teruskan dengan berlatih lagi dengan watak-watak an1me lain pula.

Gadis ini mengenakan up4h untuk lakukan kerja alih suara.

“Kemudian saya mula k0ngsi lebih banyak vide0 alih suara lain pula di Y0uTube sebelum beralih ke TikT0k dan tak s4ngka lebih ramai kenal saya sampai b0leh buat inc0me sekarang,” ujar gad1s yang menetap di Sungai K0yan, Kuala Lipis, Pahang ini.

Menurut pemegang Dipl0ma Seni Halus, Universiti Tekn0logi Mara (UiTM), Machang, Kelantan ini, asal perkataan nama Luna itu juga memiliki maksud tersendiri hingga ia mula dipanggil oleh rakan-rakan UiTM.

“Perkataan Luna tu singkatan bagi nama saya sebenarnya. ‘Lu’ tu saya ambil dari Lailatul dan ‘na’ pula bermaksud Raihana. Dalam perkataan Jepun, Luna tu bermaksud bulan. Jadi saya guna nama tu sampai dah jadi terb1asa kawan-kawan dekat UiTM panggil saya dengan nama tu,” tambahnya lagi.

Menurut Luna yang merupakan anak kelapan daripada sembilan beradik, dia bersyukvr apabila ramai yang mengh4rgai bakatnya sehingga pernah dipanggil oleh syar1kat penstr1man antarabangsa iQiyi dalam memprom0sikan an1me pada 2021.

Selain Malaysia, Luna berkata dia cukup teruja apabila meraih ramai pengikut baharu dari negara lain yang menyukai dan menyok0ng minatnya.

“Sebenarnya saya baru sahaja mula buat c0ntent di TikT0k tahun lepas. Saya rasa terh4ru dan tak sangka dapat sambutan macam ni.

“Disebabkan TikT0k juga, Y0uTube saya naik banyak subscr1bers. Ada yang dari Vietnam, Thailand, Korea Selatan dan Jepun juga sebagai audiens dari sana.

“Ia membuatkan saya lagi bersemangat untuk berkarya bila orang negara lu4r pun sokong saya. Saya juga memasang impian untuk perf0rm dengan lebih banyak jenama besar lain,” ujarnya.

Selain puj1an, Luna berkata dia tak terlepas menerima krit1kan, namun menganggap ia sebagai pembak4r semangat untuk melangkah lebih jauh pada masa akan datang.

Malah katanya, dia terharu apabila ada yang memberi k0men dan menganggap dia sebagai seorang gad1s yang memiliki suara un1k.

“Ada juga k0men negat1f cakap saya t1pu. Mereka kata suara saya ni dibuat-buat, ada juga yang mempers0alkan kenapa bu4t suara kepit. Kadang-kadang tak masuk akal juga k0men tu.

Luna b0leh bercakap bahasa Jepun walaupun t1dak fasih.

“Keluarga saya dari saya kec1l dah biasa dengar suara saya macam ni. Mak pun cakap aba1kan je. Kec4man saya dapat tu saya anggap sebagai pembak4r semangat untuk saya teruskan lagi.

“Bagi saya, itu pandangan masing-masing. Saya fikir p0sitif saja. Saya berterima kasih kepada semua dari netizen mahupun negara lu4r yang memberikan sok0ngan.

“Ada juga yang puji cakap suara ni c0mel dan menarik. Ada yang lu4hkan cakap b4ngga sebab b0leh buat suara ala-ala Jepun. Jadi bila ramai h4rgai apa Luna buat, saya pun teruskan usaha buat yang lebih baik,” ujarnya lagi.

Menjadikan Jun Fukuyama dan Kana Hanazawa, dua gad1s yang kerjaya mereka sebagai pengalih suara di Jepun sebagai id0la, Luna juga berharap agar b0leh mengikut jejak mereka yang telah berjaya dan terken4l dalam bidang ini.

Untuk rek0d, Luna juga mula memahami serba sedikit perkataan dan ayat daripada bahasa Jepun setelah lebih tiga tahun dia membuat rak4man alih suara karakter an1me.

Sumber : mStar

Leave a Comment