Umur baru 16 tahun, Zaki Yamani dah jadi tauke kedai makan… B4ngga dapat b4ntu ibu cari duit

MAHU memb4ntu ibu menjana pendap4tan keluarga, penyanyi Zaki Yamani menceburi bidang pern1agaan dengan membuka gerai makanan dan minuman di medan selera yang terletak di Kajang, Selangor.

Menurut Zaki, 16, gerai diberi nama Ng0pi Dulu Yop yang ber0perasi sejak dua bulan lalu itu menyediakan pelbagai menu makanan segera inspirasi dari K0rea serta minuman berasaskan kopi.

“Idea nak bern1aga ini datang dari saya dan ibu saya. Memandangkan ibu pun dah tak kerja lagi dan saya pun tak boleh mengharapkan du1t sh0w semata-mata, jadi kenalah cari pend4patan sampingan untuk kami berdua.

“Sewa rumah nak kena b4yar, saya pun masih bersek0lah jadi semuanya memerlukan pembel4njaan. Kami rasa membuka gerai menju4l makanan dan minuman ini merupakan salah satu cara untuk jana pend4patan. Alhamdulillah sambutan baik daripada pel4nggan.

“Boleh dikatakan setiap hari saya turun ke kedai selepas sesi persek0lahan, hujung minggu memang kawasan ni penuh, mujurlah kami ada tiga pekerja yang memb4ntu menguruskan kedai ini,” katanya kepada mStar.

zaki 3

Zaki luangkan masa di gerai melayan pel4nggan.

Dalam pada itu, anak kepada penyanyi p0p Datuk Jamal Abdillah ini meng4kui berasa bangga kerana impiannya untuk memiliki pern1agaan makanan dan minuman akhirnya tercapai.

Malah, dia merancang untuk menambah cawangan dan ki0s di beberapa kawasan lain, selain meneroka pern1agaan baharu.

“Selain di Kajang, kita juga ada ki0s di Setapak, Kuala Lumpur… di sana pun kami ju4l pelbagai jenis minuman berk0pi dan perisa buah-buahan. Perancangan selepas ini nak buka satu lagi cawangan di Shah Alam.

“Alhamdulillah saya berbangga sangat di usia 16 tahun saya sudah memiliki pern1agaan sendiri dan dapat bantu ibu jana pendap4tan untuk keluarga.

“InsyaAllah selepas ini saya akan keluarkan pr0duk k0smetik dan pencuci wajah jenama saya sendiri,” ujarnya.

zaki 2

Zaki mahu berjaya dalam pelajaran dan pern1agaan.

Pembukaan kedai makanan dan minuman ini bukan sahaja memberi peluang kepadanya untuk mempelajari selok belok pern1agaan semata-mata, penyanyi lagu Sl0w Mo ini juga berkata dia dapat memperbaiki cara berk0munikasi dengan orang ramai.

“Kalau dalam pelajaran saya minat bidang kejuruteraan, tapi pern1agaan pun salah satu benda yang saya suka.

“Saya seronok bila dapat layan pel4nggan. Kalau di gerai ini saya juga jadi barista yang buat air, memang dapat jumpa macam-macam per4ngai pel4nggan.

“Secara tak langsung saya dapat belajar cara macam mana nak perbaiki percakapan apabila berhadapan dengan orang ramai,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment