Belajar ‘law’ di universiti sambil aj4r kelas mengaji 0nline, gad1s tak sangka dapat inc0me sampai tak perlu minta du1t mak ayah

USIA masih muda, namun gad1s ini berharap perju4ngan kecilnya bergelar guru al-Quran mampu memberi manfaat buat insan di luar sana.

Amira Badriyah Azaha, 22, yang juga penuntut bidang Und4ng-Und4ng di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) ini sudah dua tahun bekerja secara sambilan demi mencari secebis rezeki buat dirinya.

Senang disapa Amira, dia berkata kelas yang dijalankan secara dalam tal1an bukan sahaja menghimpunkan pelajar tempatan, malah turut disertai individu-individu dari lu4r negara.

“Saya bekerja secara sambilan dengan sebuah syar1kat yang menyediakan pelbagai kelas dan saya merupakan tenaga pengajar yang paling muda di situ.

“Sudah hampir dua tahun, saya bukan sahaja mengajar kelas al-Quran, malah turut mengajar kelas taranum, Iqra’ dan jawi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Pelajar dalam kelas saya ada dari serata Malaysia. Saya juga pernah ajar individu dari Brunei, Singapura dan Kanada,” ujarnya kepada mStar.

Menurut gad1s dari Tangkak, Johor itu, permulaan kerjaya sambilan tersebut berlaku secara sp0ntan atas dasar ingin mencuba sahaja.

amira3

Amira sudah melakukan kerja sambilan itu sejak dua tahun lalu.

Namun katanya, dia menemui kepuasan dalam menyampaikan ilmu dan membuat keputusan untuk meneruskan kerja berkenaan biarpun belum menam4tkan pengajian.

“Ia bermula ketika cuti semester dua tahun lepas. Saya sekadar cuba, tapi t4k sangka dapat lepas temuduga. Mereka pun ada sed1akan latihan kepada saya pada peringkat awal.

“Saya temui kepuasan bila teng0k mereka faham apa yang diajar. Ada juga yang bagi feedback, mereka kata suka cara saya aj4r mengaji sebab saya ajar secara te0ri, dengan tajwid sekali.

“Bila dapat feedback yang baik, saya rasa hilang segala pen4t. Sejujurnya cabaran utama adalah masa. Sangat padat, setiap hari saya mengajar. Malah, saya juga kadang-kadang rasa r4gu kerana usia masih muda,” ujarnya.

Di sebalik cabaran yang dilalui, anak sulung daripada tiga beradik itu bersyukur apabila kerjaya sambilan tersebut mampu membuka pintu rezeki buatnya pada usia yang cukup muda.

amira4

Video yang dik0ngsi Amira meraih sambutan ramai di TikT0k.

“Alhamdulillah, sejak saya mengajar, saya dah tak minta du1t dengan mak ayah. Jadi, sedikit sebanyak saya dapat ringankan beb4n mereka. Mak ayah juga sangat memberi sok0ngan atas apa yang saya lakukan.

“Mereka tahu saya sangat suka bidang ini, akhirnya saya dapat buat kerja dalam bidang yang saya sukai,” ujarnya yang baru sahaja menam4tkan pengajian semester lima.

Imbas Amira, dia mula mempelajari al-Quran ketika berusia tujuh tahun dan aktif menyertai pelbagai pertandingan sejak di bangku sekolah.

“Saya mula mengenal quran pada umur tujuh tahun. Pada masa sama, saya juga suka menyanyi, jadi cikgu ‘tar1k’ saya masuk tilawah.

amira2

Amira aktif menyertai pertandingan sejak zaman sek0lah lagi.

“Ketika usia sembilan tahun, saya belajar taranum. Memang aktif masuk pertandingan ketika sek0lah rendah dan menengah. Alhamdulillah, saya juga b0leh menguasai semua lagu taranum.

“Sebabnya, masa bertanding di peringkat negeri, memang peserta kena und1 lagu, jadi nak tak nak, saya perlu kuasai semua lagu.

“Kalau ada sesiapa yang berminat nak belajar taranum, paling penting kita kena kuasai tajwid terlebih dahulu. Kemudian kena cari guru, kelas 0nline pun banyak sekarang. Y0uTube pun ramai yang ajar,” ujarnya lagi.

Walaupun sibuk dengan hal akademik dan kerja sambilan, Amira juga rajin berk0ngsi video-video berkaitan kalam suci al-Quran menerusi TikT0k sehingga meraih lebih 120,000 pengikut dalam temp0h setahun.

Kata Amira, dia bersyukur dengan sambutan yang diterima dan berharap usahanya itu mampu menarik lebih ramai indiv1du untuk mendalami al-Quran.

Sumber : mStar

Leave a Comment