“T4kut, Ser4m & Menggig1l” – Ketukan Pintu M1steri Tanpa Salam Kembali Mengh4ntui Penduduk

Masihkah anda ingat mengenai rentetan per1stiwa ketukan pintu m1steri tanpa salam yang berlaku dan mengg4nggu para penduduk suatu ketika dahulu?

Iya, jika anda masih ingat per1stiwa itu berlaku sekitar pada bulan N0vember 2020 iaitu kira-kira setahun lebih yang lalu.

Walau bagaimanapun, baru-baru ini penduduk di Kampung Kel0ngkong di Tanjung Kling Melaka sekali lagi digemp4rkan dengan m1steri ketukan pintu tanpa salam yang kembali berlaku sejak seminggu lalu.

Image via Sinar Harian

Menurut sumber, warga em4s, Azizah Baba, 65, berkata, pada Khamis lalu jam 12.38 pagi, dia terjaga dari t1dur apabila mendengar ketvkan kuat dari arah pintu belakang rumahnya.

Jelasnya lagi, ketvkan itu turut didengari suaminya berusia 70 tahun dan kemudian cuba meninjau dari tingkap di sebelah pintu namun tiada siapa.

“Sebelum kejadian mak cik dah terlena, tapi bila dengar ketvkan kuat mak cik terjaga dan terkejvt sebab terlalu kuat.

“Bunyi ketvkan itu berulang kali selama 30 saat sebelum mak cik dengar rumah adik yang terletak bersebelahan rumah pula diketvk,” katanya.

Tambahnya, beberapa tahun lalu pernah juga berlaku kejadian seumpama itu namun ketukan m1steri itu hanya muncul pada waktu Maghrib sahaja.

Mengig1l ket4kutan selepas dengar bunyi ketvkan kuat sehingga terp4ksa tidur di rumah jiran

Bagi Zaleha Jalil, 67, berkata, rumah jirannya yang merupakan ibu tungg4l turut dig4nggu ketvkan kuat itu sehinggakan wanita yang tinggal bersendirian itu t4kut dan mengg1gil lalu menumpang tidur di rumahnya.

“Dah empat malam Rewah (jiran) tinggal di rumah mak cik, kas1han dia sampai mengg1gil.

“Bila dengar banyak rumah yang dig4nggu ketukan m1steri itu mak cik yang tinggal seorang diri pun rasa t4kut.

“Harap tiada lagi ketvkan m1steri itu dan penduduk kampung juga ada buat r0ndaan pada waktu malam, selepas kejadian itu,” katanya.

Image via Sinar Harian

Sementara itu, T0k Sidang Kampung Tanjung Kling, Aziz Japar berkata, kira-kira 20 rumah mengalami kejadian m1steri itu sejak Rabu hingga malam Ahad.

Menurutnya, kejadian dipercayai berlaku selepas waktu Maghrib, jam 10 malam hingga 3 pagi.

“Walaupun ketvkan m1steri itu terus berlaku tetapi sehingga kini tiada sebarang keh1langan barang dilap0rkan.

“Antara kampung yang terbabit termasuk Balik Bukit, Tanjung Kling, Lereh serta Simpang Tanjung,” katanya.

Mengulas lanjut Aziz berkata, anak muda kampung akan membuat r0ndaan dan bergerak sejurus menerima maklumat berlaku kejadian.

“Sebenarnya sudah lama berlaku dan difahamkan ia bermula di Alor Gajah sebelum sampai ke kampung ini,” katanya.

Sumber :Seismik

Leave a Comment