Wajah Seiras Tanda J0d0h? D0kt0r Bagi Penjelasan Dari Sudut Sains

Selalu tak dengar 0rang kata yang “muka kalau iras-iras tu j0d0h”? Mungkin ada yang kata ini mit0s, tetapi sebenarnya ada l0giknya lepas baca perk0ngsian daripada seorang d0ktor yang dikenali sebagai Dr. Rostam ini. Pakar psik1atri ini akan menjelaskan sign1fikasinya dari sudut sains.

Lagi tinggi tahap kegembiraan dan kebahagiaan yang dialami 0leh satu pas4ngan, lebih iras mereka akan kelihatan.

Kata Dr. Rostam menerusi Twitter miliknya, kajian yang dikeluarkan pada 2011 mendapati bahawa kita cenderung untuk memilih pas4ngan yang ada iras muka kita atau ibu ayah kita sendiri.

Tambahnya lagi, teori ‘ass0rtative mat1ng’ pula menyimpulkan kita cenderung memilih orang yang mempunyai ciri fizikal & strata sos1al yang setara.

Sumber: Twitter

Selain itu, pas4ngan juga cenderung untuk mempunyai tab1at, bahasa badan & gaya sama yang menunjukkan ikatan em0si yang selesa & saling percaya. Malah, s1stem imun badan juga akan mula menjadi hampir sama setelah lama bers4ma.

FAKTA MENARIK MENGAPA PAS4NGAN KELIHATAN SEIRAS

Sudah tentu kita kerap kali terjumpa pas4ngan yg sudah kahwin kelihatan seiras & hampir serupa.

Kalau xkenal, mungkin ada yg akan kata mereka kemb4r @ bersaudara sedangkan mereka sebenarnya x. Sains ada jawapannya

— DrRostam (@zaidrostam) November 17, 2019

“Jadi tak hairanlah jika seorang sak1t, yang 1 lagi juga bakal tak s1hat.”

Bukan itu sahaja, pengalaman hidup seperti (turun naik em0si & dug4an) yang sama juga mereka telah lalui dan kedvtan di muka b0leh berlaku di tempat yang sama.

Beliau juga membuktikannya menerusi satu kajian daripada se0rang pakar ps1k0logi Robert Zanjonc iaitu semakin tinggi tahap kegembiraan dan kebahagiaan yang dialami oleh satu pas4ngan, lebih iras mereka akan kelihatan.

Wow, begitu rupanya, jadi tak p4yah lah pen1ng-pen1ng anak ikut muka siapa lepas ni. Malah, andaikata muka jod0h tu tak sama dengan kita tu, j4ngan lah pel1k sebab semuanya di tangan Allah S.W.T.

Sumber : Lobak Merah

Leave a Comment