P0pular sebab pandai ‘kecek Kelate’, Akka Jeetha tak segan ded4h makan budu sejak kecil… penangan vide0 viral dah b0leh berangan buka kedai

ORANG C1na atau Ind1a yang fasih bertutur dalam dialek Kelantan bukanlah satu perkara yang pel1k di negeri itu.

Namun, ia mungkin agak as1ng dalam kalangan penduduk lu4r yang jarang sekali melihat kaum-kaum lain bertutur dalam dialek berkenaan.

Terbaharu, video memaparkan seorang wanita Ind1a yang bertutur dalam dialek Kelantan turut menjadi perhatian ramai sehingga dirinya dihujani dengan pelbagai k0men netizen.

Ketika dihubungi mStar, Pavitthra Thandavarajan, 27, atau lebih mesra disapa Jeetha mengakui terkejvt apabila dirinya tiba-tiba menjadi perhatian ramai.

Menurut wanita dari Kota Bharu itu, dia bukan sahaja dilah1rkan di Kelantan, malah sudah membesar dan menetap di negeri itu sejak kecil lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya memang asal dari Kelantan. Di sini tak ramai orang berbangsa Ind1a, kebanyakan kawan kami orang Melayu. Sejak kecil sudah bergaul dengan orang Melayu, ia menyebabkan saya fasih bercakap Kelantan.

jeetha2

Jelas Jeetha, dia dilah1rkan dan dibesarkan di Kelantan.

“Saya juga bersekolah di sek0lah kebangsaan. Selain itu, sejak kecil saya dah bantu mak ayah bern1aga kedai runcit. Kebanyakan pel4nggan kami orang Melayu Kelantan, secara tak langsung saya belajar bercakap bahasa ini.

“Sebelum ini saya tak bercakap bahasa Kelantan dalam TikT0k. Sekali saya cakap Kelantan, terus v1ral. Saya tak sangka sampai macam ni sok0ngan yang diterima. Ramai yang k0men baik-baik dan cakap kita semua satu Malaysia,” ujarnya lagi.

Menurut Jeetha, tidak lengkap menjadi anak jati Kelantan sekiranya dia tidak menggemari hidangan-hidangan yang sin0nim dengan negeri itu.

Sepertimana orang Melayu Kelantan, Jeetha menyifatkan budu merupakan salah satu makanan wajib yang perlu ada dalam setiap menu hariannya.

“Mestilah suka. Budu wajib ada di rumah. Saya suka makan budu dengan pelbagai jenis ulam. Semua ulam saya suka.

“Kalau kawan-kawan dari negeri la1n datang ke Kelantan, sudah tentu saya akan bawa mereka merasai makanan negeri ini. Biasanya akan bawa mereka untuk makan nas1 ulam, nasi kerabu dan macam-macam lagi,” ujarnya.

jeetha4

Video Jeetha meraih perhat1an ramai netizen di aplikasi TikT0k.

Menurut Jeetha yang sudah enam tahun mendirikan rumah tangga, penangan vide0 tular dia bertutur dalam dialek Kelantan menerusi aplikasi TikT0k membolehkan dia meraih ramai pelanggan baharu.

Jelas Jeetha, dia melakukan b1snes pr0duk kecantikan dan pakaian Bollyw00d secara dalam talian untuk mencari pendapatan sampingan, manakala suaminya bern1aga besi buruk.

“Melalui TikT0k saya dapat pel4nggan baharu selepas video jadi v1ral. Ramai yang mesej saya, mereka tanya saya ju4l pr0duk apa? Ada juga yang tanya untuk bel1 sari.

“Kalau kita tengok pun, sekarang jadi trend orang pakai sari dan lehenga. Orang kahwin pun buat tema Bollyw00d.

jeetha3

Jeetha kini bern1aga secara atas talian untuk menyara kehidupan.

“Saya teng0k di Kelantan belum ada kedai k0leksi Bollyw00d. Sekarang saya bern1aga 0nline, tapi saya ada perancangan untuk buka kedai suatu hari nanti.

“Jika saya buka kedai, lebih senang untuk 0rang datang beli. Jika tidak, orang Kelantan akan pergi ke Kuala Lumpur atau Pulau Pinang untuk cari pakaian Bollyw00d,” ujar anak sulung daripada dua beradik itu.

Untuk rek0d, mStar sebelum ini pernah membuat liputan mengenai dua gadis C1na iaitu Wee Yun Nee serta Lai Mei San yang fasih bertutur dialek Kelantan sehingga menjadi sensas1 internet pada tahun 2020 dan 2021.

Sumber : mStar

Leave a Comment