Anak tungg4l usia 21 tahun ‘blur’ dapat tahu ibu hamiI, mulalah fikir yang bukan-bukan – “Saya t4kkan bawa adik jalan tanpa mama”

LEBIH 20 tahun se0rang anak hidup meraih perhatian dan kasih say4ng sepenuhnya daripada kedua ibu bapanya, namun semuanya berubah sekelip mata apabila ibunya memaklumkan dirinya sedang ham1l cahaya mata kedua.

Dunia, Amiera Fazlyatun Nadya pada ketika itu seakan terhent1 seketika.

“Saya speechless, rasa macam blur sekejap,” imbas gadis berusia 22 tahun ini mengenai det1k dia mendapat tahu mengenai keham1lan ibunya.

Gad1s yang mesra dipanggil Amiera ini berkata, ibunya pada mulanya berk0ngsi gambar kit uj1an keham1lan di dalam grup WhatsApp keluarga.

“Dalam gr0up cuma ada saya, ayah dengan mama je. Masa tu ingat mama main-main je, tapi bila balik kerja terus teng0k, memang ada dekat rumah

“Masa tu perasaan bercampur baur, macam-macam saya fikir,” katanya yang menetap di Pagoh, Johor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Amiera, walaupun gembira untuk ibu dan bapanya, dia bagaimanapun tidak dapat meng4wal diri daripada berasa t4kut apabila memikirkan tentang ibunya.

“Mama saya berusia 37 tahun, jadi dia dah masuk dalam kategori gol0ngan berisik0 untuk meng4ndung. Hati saya t4kut kehilangan mama sebab boleh kata setiap bulan mama akan check in h0spital, sampai saya terdetik biarlah mama tak meng4ndung, sebab saya rasa keham1lan inilah jadi penyebab dia selalu keluar masuk h0spital.

“Sebelum ni mama pernah mengalami kegvguran, jadi kali ini kami tak terlalu berharap.

“Tapi dah rezeki kami terima. Alhamdullilah, dua bulan sebelum adik saya keluar semuanya 0kay, kes1hatan mama semakin baik, dan bila bersal1n pun Alhamdullilah mama dan b4by sihat dan sel4mat,” katanya, sambil menambah d0ktor sebelum itu memberitahu bahawa ibunya mungkin berdepan risik0 kes1hatan selepas bersal1n.

Amiera bersama ibu bapa dan adiknya.

Setelah lebih 20 tahun ‘memb0l0t’ sepenuhnya kasih sayang ibu dan bapanya, Amiera turut meng4ku risau apabila memikirkan nasib dirinya menerima ahli keluarga baharu bergel4r ‘adik’.

“Memang perasaan tu ada, terutama masa mama pregn4nt dia selalu mar4h-mar4h saya jadi saya risau sebab b4by belum keluar pun saya dah kena mar4h, apatah lagi kalau dah dilahirkan.

“Memang masa tu ada je benda tak kena di m4ta saya, sampai satu tahap saya menang1s seorang diri. Saya ingat lagi masa hari raya, tiba-tiba kena mar4h, lepas tu mama tiba-tiba nak t0uching dengan saya, memang itulah m0men yang paling sed1h,” katanya, sambil menambah dia bagaimanapun faham bahawa ibunya pada ketika itu berada di awal pr0ses keham1lan.

Ibu dan bapa Amiera dalam masa sama meyakinkan dirinya bahawa kasih sayang mereka t4k akan berubah dan dia akan tetap dilayan sama rata.

“Masa mula-mula saya sed1h tu mama tak tahu, saya cuma luahkan dekat makcik je, jadi makcik yang bagi nasihat suruh saya sabar sebab mungkin ibu mar4h-mar4h sebab pembawakan budak.

“Tapi lepas tu mama dengan ayah pun ada cakap, kakak jangan r1sau, macam mana pun mama dengan ayah akan beri layanan sama rata dekat kakak dengan adik nanti,” katanya

Amiera membantu menjaga adiknya.

Menurut Amiera, dia kini berasa ser0nok kerana mempunyai seorang adik, malah dia yang terlebih teruja untuk membel1kan adiknya itu pelbagai barangan.

“Alhamdullilah sekarang dah 0kay, saya happy sangat sebab ada adik sendiri, sebelum ni main dengan adik orang je, tapi saya t4k akan bawa dia jalan tanpa mama dan ayah sebab saya t4k nak orang ingat tu anak saya.

“Nama adik Amanda Zahratul Maliyya, mak saya mula-mula nak letak nama lebih kurang macam saya, tapi saya t4k rel4, biarlah nama saya tu saya seorang je.

“Sekarang saya pula yang terleb1h excited bel1kan Amanda itu ini,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment