L0ngg0kan tanah, rumput jatuh di jalan… [VIDEO] abam p0lis, 0rang awam di Sarawak t0l0ng-men0l0ng nak lancarkan trafik dipuji

BERAT sama dijunjung, ringan sama dip1kul.

Begitulah gambarannya mengenai semangat kerjasama antara angg0ta p0lis dan orang awam yang membersihkan jalan raya pada Selasa.

Dalam vide0 tul4r berjudul #BiarlahJasaJadiKenangan, mereka dilihat mengalihkan longg0kan tanah dan rumput yang dipercayai terj4tuh dari kenderaan berat yang melalui Jalan Pesisir Pantai Bekenu/Bintulu, Sarawak.

Video itu dik0ngsi ke laman Facebook rasmi P0lis Diraja Malaysia (Royal Malaysia P0lice) pada Rabu petang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sudah menjadi amalan buat pegawai dan angg0ta Jabatan S1asatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) P0lis Diraja Malaysia (PDRM) untuk sedia memb4ntu mengalihkan apa jua halangan yang terdapat di jalan raya bagi memastikan kelancaran trafik.

“Tahniah dan syabas diucapkan kepada Pasukan Pemantauan Op Selamat 17 dari JSPT, Ibu Pejabat P0lis Kontinjen Sarawak yang diketuai oleh Asisten Superitendan Mohd Azlizi Razali bersama Sarjan Mejar Mohd Radzi Asmara Ibrahim, Lans K0peral Diesam dan Lans Koperal Usriman Udin.

Ramai netizen memuj1 sikap mulia p0lis dan 0rang awam yang dipaparkan dalam vide0 tersebut.

“Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada 0rang awam yang bersama memb4ntu agar jalan tersebut kembali selamat digunakan,” ujar pengendali Faceb00k PDRM dalam p0sting tersebut.

Dalam p0sting sama, p1hak PDRM turut mengingatkan orang awam supaya sentiasa memer1ksa muatan yang dibawa bagi mengelakkan sebarang kejadian atau mus1bah daripada berlaku.

P0sting video berdurasi 2 minit 33 saat itu turut meraih perhatian orang ramai sehingga dihujani dengan pelbagai pujian.

“Terbaiklah angg0ta PDRM. Semoga sihat-sihat, dirahm4ti, diberkati dan dlindungi Allah selalu. Begitu juga orang awam, memberi kerjasama yang baik sekali.

“Anda semua terbaik. PDRM dan masyarakat berp1sah tiada. Tahniah.

“Baguih saling tol0ng menolong… walaupun kena sam4n… benda baik kita puji.

“Tiba-tiba mat4 masuk habuk melihat paparan ini. Terbaik,” tulis beberapa netizen.

Sumber : mStar

Leave a Comment