Adik pelik b1snes masakan utara kakak t4k laku walau sedap, ramai lalu lalang tapi t4k singgah… semuanya berubah selepas guna ‘ilmu universiti’

SEMENTARA menunggu panggilan bekerja, bakal guru ini selesa men1mba pengalaman di kedai makan milik kakaknya sendiri.

Menurut M0hamad Fakrul Razi Shafie, 25, dia sed1h melihat pern1agaan makanan utara itu sepi tanpa sambutan sejak ia mula diusahakan pada April tahun lalu.

Menurut lepasan bidang Pendidikan Ekon0mi itu, kakaknya Noor Shahirah Shafie, 37, mengetengahkan menu-menu utara, namun premis tersebut yang terletak di Tanjung Lumpur, Kuantan, Pahang masih sepi tanpa kehadiran pel4nggan.

“Mula-mula kakak buka kedai untuk waktu sarapan tapi t1ada sambutan. Jadi dia buka untuk makan tengah hari, kemudian dia buka untuk makan malam pula. Akhirnya kedai itu ber0perasi dari 7 pagi sehingga 11 malam.

“Kakak bern1aga dengan suaminya. Tapi mereka mampu b4yar seorang pekerja saja. Pekerja itu pun bekerja sehingga jam 2 petang. Untuk waktu selepas 2 petang sampai malam, saya yang akan b4ntu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya pun baru k0nvo, jadi baru dua minggu saya b4ntu kakak sebab kes1ankan dia. Sebelum ni kakak pernah cerita, sus4h nak dapat pel4nggan. Bila sekarang saya sendiri ada di kedai, saya memang boleh rasa apa yang dia cakap.

fakrul2

Antara makanan yang ditaw4rkan di kedai tersebut.

“Bila berada dalam kedai, saya rasa sangat sunyi. Dalam keluarga, kakak memang suka memasak. Masakannya pun sedap. Jadi saya terfikir, kenapa orang t4k sudi rasai masakan dia? Saya duduk di kedai, saya tengok orang lalu-lalang ramai, tapi mereka sekadar lalu.

“Keadaan kedai pun bersih dan teratur, tapi masih t4k ada orang. Kakak dan suami yang masak sendiri, mereka menaw4rkan menu utara seperti nasi kandar, laksa utara, bihun sup dan banyak lagi,” ceritanya panjang lebar.

Senang disapa Fakrul, anak ketujuh daripada sembilan beradik itu mencuba pelbagai cara untuk memperkenalkan premis pern1agaan kakaknya kepada masyarakat setempat.

Pada Jumaat lalu, satu rak4man vide0 yang memaparkan kesunyian premis tersebut yang dik0ngsi ke aplikasi TikT0k meraih perhatian ramai sehingga membuka pintu rezeki buat mereka sekeluarga.

“Saya perasan t1ada sistem pengurusan di kedai kakak saya. Dengan ilmu yang saya pelajari, saya tol0ng dia dari segi perak4unan, marketing dan perkh1dmatan. Sebab saya belajar ek0nomi, jadi saya cuba guna ilmu itu untuk b1snes kakak.

“Jadi saya hasilkan satu vide0, tak s4ngka ia v1ral di TikT0k. Selepas ins1den v1ral, ramai yang k0men bagi sok0ngan. Ramai warga Kuantan turut k0men di p0sting video itu.

“Esoknya saya perasan ada peningkatan dalam s4les kedai kakak. Sebelum ini, nak penuhkan lima meja pun sus4h. Sejak v1ral, saya rasa t4k boleh duduk diam, mesti ada saja kerja yang perlu dibuat. Alhamdulillah, kaedah itu berhasil.

fakrul4

Fakrul merupakan graduan Pendidikan Ek0nomi dari Upsi.

“Saya sangat tersentvh dengan sok0ngan mereka. Ada juga yang datang ke kedai, mereka kata kenal b1snes kakak melalui video di TikT0k. Mereka pun turut bagi kata-kata semangat agar jangan berpvtus asa.

“Saya nak ucap terima kasih kepada sesiapa saja yang k0ngsi video itu. Saya harap makanan di kedai kakak saya meningg4lkan kesan yang baik sehingga mereka nak datang lagi selepas ini,” ujar Fakrul lagi sambil menambah mereka sekeluarga berasal dari Kedah.

Video di ak4un TikT0k miliknya itu sehingga kini sudah menerima lebih 78,000 tontonan.

Mengenai dirinya, Fakrul yang juga penuntut Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) sudah menamatkan pengajiannya dengan keputusan kelas pertama pada tahun 2020.

fakrul3

Kakak sulung Fakrul mengusahakan kedai itu sejak April tahun lalu.

Namun katanya, majlis graduasi baru sahaja dilangsungkan pada November lalu selepas lama tertangguh akibat p4ndem1k c0vld-19.

Paling gembira kata Fakrul, dia gembira dengan hasil kerja ker4snya sehingga meraih keputusan cemerlang, sekali gus dapat mengubah p1njaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) menjadi b1asiwa.

“Saya tengah tunggu panggilan untuk jadi cikgu. Untuk subjek Ek0nomi belum buka lagi, jadi saya moh0n untuk jadi cikgu sejarah. Masih tunggu keputusan sekarang.

“Sejujurnya saya gembira apabila dapat keputusan kelas pertama. Bila ambil p1njaman PTP TN, saya cuba usaha belajar bersungguh-sungguh agar tak perlu b4yar, selain saya kerah kudr4t untuk belajar,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment