Guru sanggup bel4nja besar bawa 30 murid ke KFC… terpegun teng0k s0s keluar dari pam, tangan terket4r pertama kali dapat makan

KENTUCKY Fr1ed Chicken (KF C) mungkin antara makanan kegemaran ramai, namun hak1katnya, tidak semua orang mampu untuk menikm4tinya.

Menyedari hakikat itu, se0rang guru sanggup berbel4nja besar untuk membawa sekumpulan 30 anak muridnya ke rest0ran p0pular itu yang mana rata-rata mereka belum pernah menikm4ti hidangan itu.

Bekongsi rak4man video aktiviti tersebut di media sos1alnya, guru berkenaan, Ismaniza Fahida Ismail, 30, berkata dia sudah berjanji untuk bel4nja anak muridnya sekiranya mereka hadir ke sekolah serta menyiapkan tug4san yang diberikan.

“Saya pada mulanya nak tarik minat budak-budak supaya kehadiran ke sek0lah penuh dan untuk membuat kerja sekolah. Mereka nampak seperti kur4ng minat untuk buat, jadi saya janji siapa buat kerja, nanti saya bel4nja dan kebetulan semua buat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Jadi saya tanya secara rawak apa yang mereka ter1ngin nak makan dan 90 peratus jawab KF C.

“Dari situ saya mula tanya s0rang-sorang sebab saya ha1ran kenapa mereka jawab KF C dan 98 peratus cakap mereka tak pernah makan apatah masuk KF C, yang biasa makan tu pun sebab 0rang bagi dekat rumah,” katanya yang mengajar mata pelajaran bahasa Inggeris, Pendidikan Jasmani dan Muzik di Sekolah Kebangsaan Syed Sheh, Kupang, Kedah.

Ismaniza membawa anak muridnya makan KF C.

Jawapan anak muridnya itu membuatkan hat1 kecilnya tersentvh sekali gus mengingatkan dirinya kembali zaman kanak-kanaknya.

“Masa mereka cakap tak pernah makan tu Allahu, sak1t d4da saya, teringat kisah saya masa kecil dulu pun macam ni, hanya dapat makan dari ihsan orang. Saya pun kenal KF C masa umur 18 tahun, waktu belajar di maktab perguruan, kawan-kawan yang aj4r makan.

“Sebagai guru saya tahu latar belakang mereka, ada ayah men1ngg4l, bercera1, ada yat1m piatu, jadi dari situ nikmat hidup past1 kurang, jadi saya berazam untuk bawa mereka makan dekat KF C,” katanya yang menetap di Baling.

Jelasnya, keceriaan jelas terpancar di wajah anak muridnya sewaktu mereka dibawa untuk menjamu selera di rest0ren KF C cawangan Baling.

“Masa sampai KF C tu mereka terl0mpat-lompat ser0nok, ada yang terket4r tangan, punya la happy.

“Paling sed1h bila tengok mereka teruja teng0k sos keluar dari pam, semua bunyi ‘wow’, mereka ha1ran, lepas tu mereka tanya kenapa tak letak dalam bot0l sos, masa tu kita boleh tahu yang mereka memang betul tak pernah masuk KF C,” katanya, sambil menambah anak muridnya terdiri daripada darjah dua, tiga dan lima.

Anak murid Ismaniza teruja melihat tempat isian sos.

Apa yang lebih memb4nggakan adalah sikap murid-muridnya yang tidak l0kek untuk berk0ngsi rezeki serta kebahagiaan mereka dengan individu lain.

“Saya rasa b4ngga sangat bila mereka kata nak bawa balik, dari sini kita tahu sikap anak murid kita.

“Saya sengaja beli k0mbo besar untuk setiap 0rang sebab saya tahu orang sus4h kalau dapat makan sedap mereka tak sabar nak bagi ahli keluarga lain rasa,” katanya.

T1ndakan ibu kepada tiga anak itu membawa anak muridnya ke rest0ran makanan segera itu bagaimanapun tidak terlepas daripada kr1t1kan.

“Ada yang cakap, kan mudah be1i dan bawa ke sekolah untuk mereka makan, perkara yang orang anggap mudah tu la sebenarnya yang menjadi har4pan besar murid-murid ni.

“Mereka tak pernah makan dalam KF C, itu impian mereka, untuk orang biasa mungkin mereka rasa benda ni rem3h, tapi bagi mereka ni KF C tu sesuatu yang mah4l dan suk4r dicapai, ibu bapa mereka akan kata bel1 beras lebih baik dari KF C,” katanya.

Ismaniza b4ngga dengan sikap anak muridnya yang tidak l0kek untuk berk0ngsi rezeki dengan individu yang mereka sayangi.

Menurut Ismaniza, dia sememangnya sudah lama menyimpan hasrat untuk memb4ntu anak muridnya.

“Sebelum ni saya bercuti tanpa gaj1 selama enam tahun, dari 2016- 2021, saya mula berkh1dmat semula 24 Disember 2021, saya bercuti sebab nak j4ga anak, jadi masa tu saya b4ntu suami saya uruskan pern1agaan k0smetik dan skin carenya.

“Saya memang dah lama nak bantu anak-anak murid saya tapi dulu tak mampu, Alhamdullilah dengan hasil pern1agaan tercapailah impian saya untuk bahagiakan anak-anak murid saya,” katanya.

Ismaniza bersama keluarganya.

Sementara itu suami Ismaniza, Mohd Rozaini Khazali, 39, meny4ngkal d4kwaan bahawa isterinya mengambil kesempatan terhadap murid-muridnya untuk mempr0mosikan pern1agaan mereka.

“Kami bercinta sejak dari tingkatan empat, cikgu ni memang sikap dia macam tu, peramah, suka tolong orang kadang sampai habis licin gaj1 dia.

“Kalau ada yang nak kata dia ambil kesempatan tu terpulang pada pandangan masing-masing.

“Masa sus4h pun dia memang suka buat benda-benda macam ni, kalau kaya raya takkan dia nak berhent1, mesti lagi banyak dia buat, lagi ramai dapat manfaat,” katanya, sambil menambah ikhlas atau tidak itu urusan isterinya dengan Allah.

Sumber : mStar

Leave a Comment