Pernah baca kisah 0rang, ibu muda tak sangka dapat rasai lahirkan b4yi ‘kembar tahun’… semuanya penangan nak meranc4ng sendiri!

PERNAH mendengar k1sah para ibu yang melah1rkan ‘kembar tahun’, wanita ini juga sama sekali tidak meny4ngka mengalami pengalaman yang sama.

Dikurniakan dua cahaya mat4 dalam temp0h setahun semestinya amat mencabar, namun menurut Nurul Balqis Redzuan, dia dan suami, Mohd Saiful Johare, 30, menerima anugerah Allah dengan lapang dada dan hat1 terbuka.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, wanita berusia 22 tahun ini berkata, dia melah1rkan cahaya mata sulung, Muhammad Aryan Qalish pada tanggal 22 Januari 2021 sebelum mendapat perkhabaran dirinya ham1l cahaya mata kedua selang empat bulan berikutnya.

“Selepas bersalin bay1 sulung, saya pilih untuk merancang sendiri. Saya tak guna p1l perancang atau sebagainya kerana b1mbang berat badan naik.

“Bila anak dah masuk usia empat bulan, saya ingat lagi, ketika itu kita baru menyambut Aidilfitri. Saya lambat datang peri0d… memang kitaran saya ‘0n time’. Tunggu punya tunggu, tak datang… seminggu juga dah lewat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya tak sedap hat1, lalu bercadang nak buat uj1an sendiri. Terkejvt bila tengok dua garisan pada alat uj1an keham1lan tu. Perasaan waktu itu bercampur-baur. Terkejvt, gembira, mengg1gil pun ada.

“Saya beritahu suami dan dia pun speechless bila tengok alat ujian keham1lan tu. Kami sama sekali tak menjangka dapat b4by lagi sebab anak kecil lagi,” ujarnya yang senang disapa sebagai Qis.

Wanita ini menambah, pada peringkat awal keham1lan kedua, em0sinya agak kurang stabil memandangkan dia mengalami al4han yang agak tervk.

QIS

Qis dan suaminya mendapat perkhabaran bakal menimang cahaya mata kedua ketika bay1 sulung mereka hampir berusia empat bulang.

“Memang pada mulanya saya happy sebab dapat b4by lagi. Tapi bila alami al4han yang tervk, saya mula d0wn.

“Saya munt4h-munt4h dan terpaksa berhent1 kerja di bahagian pentadbiran sebab tak dapat f0kus kerana al4han tervk. Saya pernah dimasukkkan ke h0spital untuk tambah air sebab badan lem4h.

“Al4han semasa ham1l bay1 kedua berlarutan sehingga tiga bulan lamanya.

“Saya juga alami tr4uma kerana pengalaman bersalin bay1 pertama di sebuah h0spital ker4jaan masih lagi menghantui fikiran, kerana mendapat layanan yang t1dak bagus,” ujar wanita yang menetap di Bayan Lepas, Pulau Pinang ini.

Qis berkata dia sel4mat melahirkan bay1 keduanya, Nur Aryana Dahlia, pada tanggal 30 Disember 2021 di sebuah h0spital sw4sta.

Mempunyai dua cahaya m4ta yang masih kecil pada masa sama, Qis yang kini menjalankan b1snes ‘surpr1se box’ berkata dia dan suami cuba sedaya upaya untuk mengagihkan tug4s masing-masing dan mencurahkan kasih sayang yang sama rata buat putera dan puteri mereka.

“Anak sulung kecil lagi tiba-tiba ada adik. Memang dia memerap sikit. Jadi kami pastikan beri perhatian sama rata. Suami yang banyak tolong jaga anak-anak dan menaikkan semangat saya.

BABY 1

Pengarang j4ntung Qis dan suami, Muhammad Aryan Qalish (kiri) dan Nur Aryana Dahlia.

“Tak sangka bila share vide0 di TikT0k, jadi v1ral pula. Ramai juga share pengalaman dapat kemb4r tahun.

“Apa yang b0leh saya k0ngsikan, jangan d0wn andai kata diberi rezeki b4by baru dalam temp0h yang pendek. Pastikan beri kasih sayang sama rata kepada anak-abak.

“Apapun, rancang keluarga el0k-elok. Perancangan keluarga tu penting,” ujar ibu muda ini lagi.

Sehingga kini perk0ngsian Qis di aplikasi TikT0k meraih lebih 196,000 jumlah tontonan.

Sumber : mStar

Leave a Comment