Bapa men4ngis anak 7 tahun minta masuk tahfiz seb4b nak beri syafaat pada keluarga, kini dah b0leh ‘bel4nja’ banyak surah

VIDE0 memaparkan se0rang kanak-kanak lelaki mengalunkan bacaan surah Al-Mulk meraih puj1an ramai di media sos1al.

Kanak-kanak tersebut, Muhammad Aniq Wafiy Abdul Basir, 9, sudah setahun menjalani pengaj1an di Maahad Darul Furqan, Pendang, Kedah dan turut memasang impian bergel4r Al-Hafiz atau penghafal al-Quran suatu hari nanti.

Menurut bapanya, Abdul Basir Ahmad, 36, dia seb4k apabila mengenangkan minat anak ketiganya itu yang bercambah secara semulajadi pada usia yang cukup muda.

“Saya mula nampak kelebihan Wafiy masa dia berumur setahun lapan bulan. Saya b1asanya akan berzikir dalam kereta, ajar dia Sifat 20. Pada usia itu, dia boleh ingat walaupun sebutan t4k berapa betul.

“Ketika umur empat tahun, dia mengaji di tadika Pasti (Pusat Asuhan Tunas IsIam). Dia jadi wakil pertandingan azan dan bacaan surah pendek. Saya b0leh nampak minatnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ketika umur tujuh tahun, Wafiy cakap pada saya dia nak masuk tahfiz. Dia nak hafal al-Quran supaya b0leh bagi syafaat untuk keluarga di akh1rat kelak. Saya menang1s dengar dia cakap macam tu,” ujarnya.

Menurut Abdul Basir yang juga bapa kepada enam cahaya mata, Wafiy didaftarkan ke Maahad Darul Furqan pada 14 Januari tahun lepas.

wafiy6

Abdul Basir bersama anak-anaknya.

Biarpun masih kecil, Abdul Basir yak1n dengan keputusan itu memandangkan Wafiy cukup bersemangat dan bersungguh-sungguh untuk mengejar impiannya.

“Kiranya sekarang dah setahun dia belajar di sana. Dia pelajar yang paling muda. Awalnya saya r1sau juga, nanti kena cuci baju sendiri, semua buat sendiri…tapi saya kata t4k apa, bagi dia cuba dulu.

Saya mengalir air mat4 baca d0a netizen. Harapnya ia b0leh jadi asbab kebaikan untuk semua.

ABDUL BASIR

“Ketika dia pergi belajar di sana, Alhamdulillah Allah buka jalan dan dipermudahkan segala urusan. Saya tanya Wafiy, dia kata baik-baik semuanya. Ustaz pun kata dia 0K. Wafiy cuma minta saya d0akan dia,” ujar Abdul Wasir yang menetap di Pendang bersama keluarganya.

Mengulas video tul4r yang memaparkan anaknya sedang membaca alunan ayat suci al-Quran, Abdul Basir berkata ia dirak4m ke kedai makan miliknya pada tahun lepas.

Menurut pengusaha Bihun Sup Barokah itu, dia terkejvt apabila video berkenaan dihujani puj1an netizen dan meraih sehingga lebih 200,000 tontonan.

wafiy5

Wafiy (jubah putih) merupakan anak ketiga daripada enam beradik.

“Wafiy cut1 lama ketika Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) tahun lepas. Jadi dia rajin datang tol0ng saya di kedai. Sambil dia buat kerja, dia hafal Quran. Jadi saya rak4m video.

“Saya kata kat Wafiy, b0leh ke ‘bel4nja’ baba bacaan surah Al-Mulk? Saya rak4m nak buat kenangan. Saya pun ada sembang dengan isteri, saya kata kena cari hard d1sk untuk simpan semua vide0 Wafiy.

“Lepas tu saya k0ngsi di TikT0k, nak simpan dalam Tikt0k sebab t4kut video h1lang dalam telefon. Tak sangka pula jadi v1ral. Saya mengalir air mat4 baca d0a netizen. Harapnya ia boleh jadi asbab kebaikan untuk semua,” ujarnya.

Tambah Basir, dia tidak k1sah apa jua impian anak-anaknya, namun berharap agar mereka menjadi insan yang berguna buat agama.

wafiy7

Kedai makan yang diusahakan Abdul Basir.

“Saya selalu pesan pada anak-anak. Kalau kerja heb4t macam mana pun, baba paling bahagia jika baba dah t4k perlu kejvt anak-anak bangun s0lat Subuh, sebaliknya masing-masing pandai jaga s0lat sendiri.

“Saya pesan, kita ni orang sus4h. Setiap orang ada rezeki atas usaha masing-masing. Kalau kita kerja, sudah tentu dapat du1t. Tapi bab agama, kita tak akan dapat kalau t4k belajar,” ujarnya lagi.

Mengenai dirinya, Abdul Basir mula mengusahakan pern1agaan Bihun Sup Barokah yang terletak berdekatan rumahnya sejak tahun 2018.

wafiy8

Antara menu yang ditawarkan di Bihun Sup Barokah.

Menawarkan menu seperti bihun sup perut, gearb0x, daging, nasi ayam, sate dan burger, kedai tersebut ber0perasi setiap hari kecuali Selasa bermula 1.30 tengah hari sehingga 10 malam.

Dalam temubual sama, Abdul Basir turut berterima kasih kepada semua yang memberikan sok0ngan terhadap Wafiy selepas vide0nya tul4r di TikT0k.

Malah, Abdul Basir turut mengalu-alukan orang ramai untuk hadir mencuba menu di kedai yang dius4hakan bersama keluarganya itu.

Sumber : mStar

Leave a Comment