Lu4r biasa! Budak 10 tahun mampu lukis l0g0 ‘sebijik’ hanya dengan sekali teng0k, mak ayah pernah keIiru antara l0g0 asli dan lukisan di TV

KEB0LEHAN luar b1asa dan keistimewaan anak-anak 4ut1sme kini lebih membuka mata masyarakat tentang kemahiran yang dikurniakan kepada mereka.

Telah diakui dunia bahawa gol0ngan anak ist1mewa ini adakalanya lebih kreatif, bijak malah berbakat berbanding kanak-kanak normal lain.

Menurut bapa kepada seorang anak 4ut1sme, Mohd Sharrel Fahmi Baharum, 40, anaknya Don Zayyad Amzar Mohd Sharrel, 10, mula menunjukkan minat melukis log0 sejak berusia lima tahun.

“Dia mula tunjuk minat dengan c0nteng-c0nteng dinding dulu tapi saya mar4h la masa tu sebab belum tahu lagi. Lama-lama saya biar je lepas tu sebab fikir dia tak faham pun benda tu sal4h lagipun saya b0leh cat balik dinding tu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya mula teng0k dia lukis gambar kartun D0raemon, masa tu masih lagi burvk. Ada juga dia tulis huruf ABC dan tulisan jawi. Saya pel1k mana dia t1ru semua lukisan dan tulisan tu. Rupanya dia teng0k dekat Y0uTube, TV dan buku-buku yang ada dalam rumah.

“Saya pun buat keputusan bel1kan sketch book dan marker pen bila nampak dia mula tunjuk minat dan nak elak dia c0nteng habis satu rumah.

Don mula menunjuk minat melukis sejak dia masih kecil lagi.

“Saya supp0rt minat dia dengan DIY (d0 it yourself) dinding dekat rumah khas untuk Don melukis. Dinding tu saya tampal satu papan bersaiz 10×10 kaki. Saya akan biar lukisan Don sepanjang hari sampai malam, bila dia dah tidur baru saya pad4m lukisan tu. Kalau tak, dia tahu saya pad4m lukisan tu dia akan mar4h,” ujarnya.

Mesra disapa Sharrel, dia mula mengetahui anaknya mempunyai masalah ASD (4ut1sm Spectrum Dis0rder) ini sejak kanak-kanak itu berusia satu tahun setengah.

Dulu masa pended4han tentang anak-anak 4ut1sme masih kurang, saya sed1h juga bila bawa Don keluar pergi jalan.

SHARREL

“D0ktor check pr0gress dia masa kecil dekat buku lap0ran tapi Don tak boleh buat lagi semua perkara yang sepatutnya macam bercakap, mendengar dan resp0ns jadi saya bawa ke h0spital pakar. Saya boleh tahu anak ada 4ut1sme lepas refer pakar dekat HKL (H0spital Kuala Lumpur) masa umur dia setahun lebih,” ujarnya.

Jelas anak jati Jitra, Kedah ini, dia berkata tugas menjaga anak ist1mewa ini tidak mudah dan memerlukan tahap kesabaran yang tinggi.

Namun selepas melihat sendiri perkembangan anaknya setelah berdepan dengan pelbagai cabaran, dia dan isteri, Noor Diana Zamilawati, 40, seolah-0lah tidak percaya dengan kemajuan dan perkembangan p0sit1f yang ditunjukkan anak kedua mereka ini.

“Sejujurnya saya sangat bersyukur Don dapat sampai ke tahap ini kerana di awal usianya, tahap 4ut1sme Don boleh dikatakan agak tervk. Don tak boleh bina ayat. Jadi kalau dia nak minta atau suruh apa-apa dia akan cakap satu perkataan saja.

Don lebih cenderung minat melukis log0-l0go.

“Dari segi lukisan pula, semuanya asal b0leh je dulu tapi lama-kelamaan ada impr0vement dan semakin teliti. Kalau dia tengok Y0uTube atau NetfIix, dia akan pergi ke bahagian kred1t hujung cerita, dia ‘scan’ semua l0go baru dia lukis. D0n akan ‘lukis angin’ pakai jari dulu baru dia lukis dekat dinding atau buku lakarannya.

“Lukisan-lukisan l0go Don pernah lukis adalah daripada apa dia teng0k macam log0 Walt Disney, 7-Eleven, Pizza Hut dan banyak lagi. Ada satu masa tu Don ‘terbab4s’ lukis l0go dekat skrin TV sampai kita c0nfuse tu lukisan ke memang iklan,” katanya

Sharrel ada juga menyediakan ruang khas untuk anaknya melukis setiap hari.

Bercerita mengenai keluarganya, Sharrel berkata dia mempunyai dua anak dan kakak Don, Damia Zulaikha Mohd Sharrel Fahmi, 16, tidak memiliki penyak1t sepertinya.

Sharrel yang menetap di Setapak, Kuala Lumpur berkata dia juga tidak terlepas daripada berdepan pandangan ser0ng masyarakat, malah isterinya turut berasa ‘d0wn’ semasa mendapat berita mengenai penyak1t 4ut1sme anaknya dahulu.

Kanak-kanak ini masih meminta bapa untuk mendukung dia di khalayak walaupun sudah berusia 10 tahun.

“Saya ada hantar Don ke sekolah kh4s kanak-kanak 4ut1sme, NASOM (The National Aut1sm Society 0f Malaysia) di Sentul. Sekolah tu bagi silibus tak ikut umur tapi teng0k pada tahap penguasaan. Ada yang dah dewasa tapi guna silibus kanak-kanak. Cont0hnya macam Don pakai silibus budak darjah 1 walaupun dah berusia 10 tahun.

“Dulu masa pended4han tentang anak-anak aut1sme masih kurang, saya sed1h juga bila bawa Don keluar pergi jalan. Don ni walaupun dah 10 tahun tapi kadang-kadang dia nak suruh saya dukung dia tak kira depan khalayak atau dekat mana-mana pun. Jadi ada la mata-mata teng0k saya lain macam je.

“Tapi sekarang ramai dah ada kesedaran jadi saya pun lega. Kadang-kadang kalau orang teng0k saya tengah layan masa Don buat per4ngai, orang akan cakap dekat saya suruh kuat dan d0akan murah rezeki bila jaga anak aut1sme ni.

“Bila tengok orang lain yang ada anak aut1sme lagi tervk daripada saya, saya bersyukur Don ni dikira masih ditahap OK lagi. Ini uj1an Allah dekat saya dan isteri jadi saya reda saja,” tambahnya.

Antara m0men-m0men D0n melukis l0go.

Mengenai p0sting di TikT0k yang tul4r, Sharrel berharap lebih ramai akan sedar tentang kanak-kanak ist1mewa ini bahawa mereka bukan terenc4t akal.

“Tujuan saya tunjuk hasil karya anak saya di media sos1al pun cuma nak orang ramai faham sememangnya anak aut1sme ini bukan cac4t. Mereka macam orang biasa cumanya ditakdirkan ada simpt0m aut1sme dalam diri,” jelasnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment