Cukup temp0h 3 tahun, tiba masa tunai j4nji dengan kekasih! Lelaki ini selam4t nikah selepas ‘munt4hkan’ wang dari 6 tabung buluh

SIKIT-sik1t lama-lama jadi bukit.

Itulah yang ingin dibukt1kan Muhammad Farhan Samsudin, 25, apabila dia mula menyimpan wang kertas RM10 dalam tabung setiap hari sejak 2019.

Siapa s4ngka usahanya itu membuahkan has1l apabila jejaka yang mesra disapa Paan ini berjaya mengumpul lebih RM9,000 dalam masa tiga tahun.

Berk0ngsi kisahnya dengan mStar, Paan yang juga se0rang guru subjek Pendidikan Islam di sebuah sekolah di Permatang Buluh, Kedah berkata dia mula menyimpan wang tersebut setelah merancang untuk berkahwin dengan pas4ngannya, Nurul Hannani Patin, 24.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Selain bekerja sebagai guru dekat sek0lah, saya ada juga buat kerja lain. Saya ada banyak buat part-time sewa PA system, bawa Grabcar, F00dpanda, jadi secur1ty guard pun pernah. Kadang-kadang saya tak masukkan n0te RM10 setiap hari, saya kumpul cukup seminggu baru masukkan dalam tabung.

“Saya dah berkawan dengan isteri dari sek0lah lagi sejak 11 tahun lepas. Kami dah lama plan nak kahw1n. Jadi saya pun cakap dekat dia bagi masa tiga tahun nak kumpul duit,” katanya dalam nada teruja.

Paan banyak menerima tempahan sew4 PA system setelah videonya tul4r.

Berkat kesungguhan jejaka ini dalam menghalalkan hubvngan mereka, dia berjaya mengumpul sejumlah wang dan telah mengadakan majlis akad nikahnya pada 2 Februari lalu.

Berk0ngsi lebih lanjut mengenai kisahnya, anak jati Kulim, Kedah ini memiliki enam buah tabung DIY (d0 it yourself) yang penuh dengan wang yang dimasukkan sepanjang temp0h tiga tahun.

Sampai bulan dua penuh dah slot. Alhamdulillah, saya anggap ni rezeki kahwin saya.

PAAN

“Alhamdulillah kami dah selesai akad nikah hari Rabu. Duit hasil daripada men4bung saya guna untuk mas kahwin, RM1,500 dan selebihnya saya guna untuk hantaran dan kenduri. Ada juga saya guna duit s1mpanan lain bukan dari s1mpanan tabung kahwin untuk majlis. Baki RM4,000 duit tabung tu saya s1mpan untuk guna lepas kahwin,” katanya.

Menurut anak kedua daripada lima beradik ini, perk0ngsian rakaman video dirinya memec4hkan tabung yang diperbuat daripada buluh di laman TikT0k mendapat lebih satu jut4 tontonan.

Rata-rata k0men netizen memuj1 usaha Paan yang berjaya mengumpul duit tabungan kerana tidak semua orang mampu melakukannya, malah ada juga yang meminta t1p daripada jejaka ini.

Paan berkata niatnya berk0ngsi video tersebut hanya untuk memberi inspirasi kepada masyarakat di luar sana untuk turut menyimpan secara kons1sten.

Ramai yang meminta Paan berk0ngsi tip menabung.

“Saya sebenarnya t4k percaya saya mampu kumpul sebanyak tu. Memang agak strvggle la nak simpan RM10 sehari. Banyak juga nilai tu kalau nak tar1k daripada perbel4njaan setiap hari.

“Saya t4kut juga nak p0st, banyak juga yang bagi nasihat cakap hat1-hat1, tapi saya k0ngsi sebab saya nak bagi orang lain semangat, kita ni manusia kalau kita tak tahu hasilnya, kita tak akan mulakan sesuatu tu.

“Ada yang minta tip. Bagi saya kalau nak menabung ni kena dis1plin tinggi. Kalau dah masukkan duit dalam tabung, jangan k0rek balik. Kalau boleh cari tabung buluh macam saya buat, susah dah nak keluarkan kalau tak belah guna parang,” selor0h Paan.

Tidak terhent1 di situ, selepas vide0nya v1ral Paan telah menerima enam ‘j0b’ bagi menyediakan kh1dmat sewa PA system pada Sabtu (5 Februari) yang mana hari tersebut merupakan hari persandingannya.

Jelasnya lagi, dia menerima tempahan untuk menyewa PA system di sekitar kawasan Perak sehingga ke Perlis.

“Saya t4k sangka ramai nak menyewa dengan saya lepas video saya p0st tu. Enam job saya ambil semua walaupun saya sendiri pun nak pakai PA system sanding pada Sabtu. Tak pasal-pasal saya pula kena sewa dekat orang lain.

Jejaka ini merupakan anak keempat daripada lima beradik.

“Saya ambil je semua kerja tak t0lak satu pun. Sampai bulan dua penuh dah sl0t. Alhamdulillah, saya anggap ni rezeki kahwin saya,” jelas jejaka ini.

Sumber : mStar

Leave a Comment