Guru berjaya slim selep4s sedar pelajarnya asyik ‘lem4u’ belajar PJPK! Kini jadi rujukan diet, se0rang pelajar dah ikut jejak langkah

PERANAN guru bukan sekadar mendidik, malah menjadi insp1rasi kepada para pelajar untuk melakukan perubahan yang lebih baik.

Begitulah peng4ruh se0rang guru terhadap se0rang pelajar yang melakukan transf0rmasi mengurangkan berat badan dari 126 kilogram (kg) kepada 70kg.

Siapa s4ngka guru berkenaan, Nurul Ashiqin M0hamed Ismail yang sebelum ini mengalami 0bes1ti dengan berat badan 100kg berjaya menunjukkan perubahan, kini 50kg!

Bercakap kepada mStar, guru berusia 32 tahun itu berkata, dia mengajar subjek Reka Bentuk dan Tekn0logi (RBT) di Sek0lah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Titiwangsa, Kuala Lumpur.

Pada masa sama, dia yang lebih dikenali sebagai Cikgu Shiqin juga diberi tanggungjawab untuk subjek Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kes1hatan (PJPK).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Berb4dan besar tapi saya mengajar para pelajar untuk fit dan s1hat. Saya berdiri di tepi padang, budak-budak pun lem4u je t4k nak bersukan.

“Masa saya gemvk, budak-budak tak nak dengar cakap saya di padang. Jadi saya kena aktif bersukan dan sal4h satu cara dengan mengurangkan ber4t badan,” katanya ketika dihubungi.

transformasi cikgu pelajar 3

Kiri Cikgu Shiqin dengan berat bad4n 100kg dan kanan berat badan kini 50kg.

Dalam temp0h setahun, Cikgu Shiqin yang berpengalaman selama tujuh tahun dalam bidang perguruan berjaya mengur4ngkan separuh berat badannya.

“Saya mulakan dengan berhent1 mengambil minuman manis dalam temp0h tiga hingga lima bulan. Saya tak ambil minuman manis walaupun setitik, hanya minum air kos0ng.

“Bila saya semakin kurus, para pelajar mula bertanyakan macam mana saya kur4ngkan berat badan. Jadi saya k0ngsikan rutin dan tip pemakanan kepada mereka di kelas.

“Saya mar4h mereka kalau nak kurus dengan sk1p (tak ambil) nasi. Saya sendiri makan nasi kerana perlukan tenaga selain tidur yang cukup,” ujarnya yang berasal dari Kuala Lumpur.

transformasi cikgu pelajar 2

Berbasikal merupakan aktiviti senaman yang dilakukan Cikgu Shiqin.

Susulan perubahan itu, dia bersama para pelajar sering melakukan aktiviti kecergasan bersama seperti hiking, berbasikal dan berj0ging.

Se0rang pelajarnya, Daniel Mohamad Ajmal, 18, yang membuat perk0ngsian vide0 transf0rmasi mereka di aplikasi TikT0k merupakan antara yang k0mited aktif bersenam.

Masa saya gemuk, budak-budak tak nak dengar cakap saya di padang. Jadi saya kena aktif bersukan dan salah satu cara dengan mengurangkan berat badan

CIKGU SHIQIN

“Memang b0leh berubah, dan Daniel sangat bagus. Dengan perubahan Daniel, lebih ramai anak-anak muda tertarik untuk bersenam.

“Daniel juga jaga makan dan sal4h satu aktiviti untuk menghilangkan str3s adalah bersenam di gim,” katanya yang mula mengajar pelajar tersebut ketika tingkatan dua.

transformasi cikgu pelajar 5

Daniel sebelum melakukan transf0rmasi.

Menurut anak sulung daripada tiga beradik itu, dia juga pernah menjadi m4ngsa b0dy sham1ng dalam kalangan rakan-rakan sendiri ketika masih bergelar pelajar.

“Ada kawan kata kalau saya sak1t, mereka t4k akan angkat saya naik ke 4mbulans, pandai-pandailah sendiri. Ada yang tak nak ajak saya tunggang m0t0r sama sebab nanti m0t0r r0sak.

“Memang menyak1tkan, tapi itulah yang menguatkan semangat saya untuk berubah kepada yang lebih baik. Saya juga mahu perkara sama untuk para pelajar saya,” tambahnya.

transformasi cikgu pelajar 4

Perubahan sebelum (kiri) dan selepas Daniel mengurangkan berat badan.

Sementara itu, Daniel yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada Mac ini menyifatkan Cikgu Shiqin wajar dic0ntohi dalam amalan gaya hidup sihat.

“Cikgu Shiqin dulu dan sekarang memang berbeza, kami dalam kelas selalu puj1 dia. Kalau nak tanya tip dan nasihat berkaitan kes1hatan, dialah yang paling teruja nak k0ngsi,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment