Wanita ‘bangkit’ berkemas selepas puas men4ngis teng0k rumah baru beli tenggel4m, menakjubkan kini berseri macam t4k pernah kena banjir

TRAGED1 banjir yang melanda Selang0r pada Disember lalu ternyata meningg4lkan kesan yang mendalam buat penduduk terlibat.

T1dak terkecuali tentunya Nasyadila Zainal Abidin, 30, dari Banting yang mengalami kerug1an harta benda serta berdepan pr0ses pembersihan kediaman yang cukup lama.

Mengimbas traged1 yang berlaku pada 18 Disember itu, dia bersama suami, Mohd Khairul Azizul Che Ghazali, 33, serta dua orang cahaya mat4 terpaksa bermalam dalam kereta selepas kediaman mereka dinaiki air sehingga paras pinggang.

“Air mula naik sekitar jam 8.30 malam. Ketika itu saya baru nak pergi kerja. Tapi suami tanya, betul ke nak pergi kerja? sebab a1r tengah naik. Kalau nak diikutkan, kawasan rumah kami t4k pernah banjir sebelum ini.

“Dalam masa singkat, air terus naik hingga ke paras pinggang. Kami sekeluarga akhirnya tidur dalam kereta di atas kawasan jalan raya yang tinggi. Nak perg1 ke masjid yang jadi Pus4t Penempatan Sementara (PPS) pun tak boleh sebab air makin tinggi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ada saudara-mara di Kuala Lumpur, tapi kami engg4n pergi jauh, r1sau sus4h nak tengok keadaan rumah. Dua hari juga kami tidur dalam kereta. Kami hanya makan r0ti, lepas tu ada juga orang hulurkan nasi. Memang tak mandi masa tu,” ujarnya.

Menurut Nasyadila, mereka sekeluarga kemudiannya berp1ndah ke sebuah PPS yang disediakan majikannya selama seminggu sebelum kembali ke kediamannya apabila banj1r mula surut.

nasya4

Nasyadila mengalir air mat4 melihat keadaan rumahnya selepas air banjir surut.

Menurut wanita yang berasal dari Pengkalan Chepa, Kelantan itu, dia berendam air m4ta selama tiga hari kerana terlalu sed1h melihat keadaan rumahnya yang tervk terkesan dek benc4na berkenaan.

“Seminggu juga kami duduk di sebuah dewan. Bila banjir surut, kami pun balik ke rumah. Saya dapat1 mesin basuh, katil, televisyen dan peti ais r0sak akibat ditenggel4mi air. Tapi mujurlah peti ais dapat dibaiki semula.

Dua hari juga kami tidur dalam kereta. Kami hanya makan roti, lepas tu ada juga orang hulurkan nasi.

NASYADILA

“Saya pula se0rang yang suka kemas rumah, tak suka tengok rumah k0tor. Bila balik selepas banjir, saya menang1s selama tiga hari sebab tak b0leh terima keadaan itu. Sesiapa saja yang hubungi untuk bertanya khabar, mesti saya menang1s.

“Tapi lepas saya lihat keadaan di Taman Sri Muda yang lebih tervk, baru hat1 saya mula reda. Rupa-rupanya ramai yang alami nasib lebih tervk berbanding kami sekeluarga,” ujarnya yang baru setahun membel1 kediaman itu.

nasya2

Mereka sekeluarga menetap di kediaman itu sejak setahun lalu.

Selepas lebih sebulan bertungkus-lumus, Nasyadila dan suaminya yang sama-sama bekerja sebagai p0lis b4ntuan di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) 2 akhirnya dapat menarik naf4s lega apabila kediaman mereka sudah pulih seperti sedia kala.

“Masa awal-awal hari tu, ada juga kawan-kawan suami datang b4ntu bersihkan. Selebihnya, kami berdua buat perlahan-lahan. Selain bel1 semula kelengkapan yang r0sak, suami juga kena cat semula rumah kami.

nasya3

Mahligai keluarga itu kembali berseri selepas lebih sebulan traged1 melanda.

“Pesan saya kepada m4ngsa banjir yang lain, harap anda semua sabar. Buat perlahan-lahan, bel1 apa yang penting dulu,” ujarnya.

Dalam pada itu, video keadaan terkini kediaman Nasyadila yang dik0ngsi ke aplikasi TikT0k turut tul4r sehingga meraih lebih lebih 160,000 tontonan.

Satu lagi vide0 yang memaparkan situasi banjir di kediamannya pada Disember lalu turut meraih hampir sejut4 tont0nan dan dihujani dengan pelbagai k0men netizen.

Sumber : mStar

Leave a Comment