K0leksi alat s0lek kumpul sejak remaja kena kebas! Mak andam bvntu fikir 6 j0b belum selesai, tarik diri dari kelas s0lekan sebab tiada ‘ny4wa’

ALAT s0lek sudah menjadi ‘ny4wa’ bagi sebahagian wanita masa kini terutama sekali bagi MUA (make-up artist) yang menggunakan kemahiran bers0lek untuk mencari rezeki.

Turut menceburi bidang ini, Nurifnina Balqish Ahmad Waris, 26, jurus0lek sepenuh masa yang berdepan ins1den suk4r dilupakannya apabila kerug1an hampir RM4,000.

Bercerita kepada mStar, dia yang mesra disapa Nina menceritakan semula ins1den mal4ng yang menimpanya apabila telah keh1langan beg make-up sejurus pulang dari mendandan pengantin lelaki di Ec0sky, di ibu negara.

“Suami dr0p saya di rumah pengantin kemudian dia bawa anak-anak ke taman berdekatan sementara tunggu saya selesai. Sebaik siap kerja, saya jalan ke taman untuk bersama keluarga. Sebelum itu, beg make-up saya letak di tepi kereta di tempat parking.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Kebetulan kami pun rush1ng nak pergi majlis tahl1l arw4h kawan baik suami. Jadi saya dan suami memang terlupa tentang beg tu terus gerak ke Sabak Bernam dan pulang lew4t malam.

“Punca b0leh ingat semula pasal beg tu bila es0knya saya beritahu suami saya dapat 0ffer di SukaTV pada Jumaat , 0leh itu beg make-up kena secure. Kemudian suami tanya saya mana beg tu sebab dari semalam dia t4k nampak,” katanya.

Mendengar pertanyaan tersebut, tanpa berleng4h Nina dan suaminya, Muhammad Sufian Norbi, 32, bergeg4s ke Ecosky yang mengambil masa 40 minit dari rumahnya di Puncak Alam, Selangor bersama anaknya yang dem4m ketika itu.

Nina memiliki dua cahaya mata sepanjang pernikahannya bersama suami yang meny0kong penuh kerjayanya.

Menurut anak kelahiran Kuala Kangsar, Perak ini, sebaik tiba di taman tempat dia sekeluarga berada sehari sebelum itu, suaminya mula mencari beg tersebut di sekitar kawasan.

“Saya memang t4k turun kereta tol0ng suami cari sebab tengah menang1s dalam kereta. Tiba-tiba suami datang ke kereta dan pelvk saya sambil beritahu dia dah jumpa beg itu tetapi ia kos0ng. Barangan lelaki macam sikat dan hairspray pun dah tak ada.

“Suami hal4ng saya teng0k beg tu tapi saya tetap nak teng0k juga. Beg tu ada di bawah pok0k el0k je dalam semak dekat pond0k p0lis tak jauh dari tempat kami parking kereta. Kalau orang yang ambil tu jujur, mesti dia dah pulangkan di p0ndok p0lis b4ntuan tu,” katanya.

Lebih mal4ng lagi kata Nina, dia baru sahaja membel1 peralatan make-up baharu yang bern1lai lebih RM1,500 di kedai alatan k0smetik Sephora pada 29 Januari lalu.

Imbas Nina lagi, dia sangat terk1lan apabila mengenangkan keh1langan semua barangan yang dikumpul sejak dari zaman selepas SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) lagi.

Antara barang make-up baharu yang dibel1 oleh Nina semasa pr0mosi baru-baru ini bern1lai RM1,500.

Jelasnya lagi, dia bukanlah berasal dari keluarga orang berada, jadi setiap apa yang diinginkan terp4ksa diusahakan sendiri.

“Dulu saya belajar di Universiti Selangor (UniSel) tapi separuh jalan je sebab sebab tak ada du1t nak tampung k0s dan saya memang tak nak sus4hkan keluarga. Ayah pula bekerja sendiri inc0me tak tetap.

“Masa belajar make-up dulu pun mak andam banyak bagi barang s0lek free. Dari situ saya ikut kelas, belajar dekat Y0uTube dan semua saya ‘bina’ dengan usaha sendiri.

“Lagi sed1h bila saya ada daftar kelas make-up Azura Tahir Bridal dekat Bangi pada 8 Februari tapi bila dah jadi macam ni terp4ksa cancel dan tarik diri sebab memang dah tak ada langsung alat solek pada saya,” jelasnya lagi.

Menerusi perk0ngsian Nina di TikT0k yang tular, wanita ini turut menerima mesej dan resp0ns p0sitif daripada kawan-kawan yang lain.

Nina telah mula ‘berjinak’ melibatkan diri sebagai jurus0lek sejak zaman remajanya lagi.

Namun dia juga t1dak terlepas menerima kec4man daripada beberapa netizen yang menganggap rakaman tersebut hanya sebuah gim1k atau market1ng wanita ini.

“Tak sangka lepas saya p0st vide0 tu, kawan-kawan banyak cari saya. Ada yang bank 1n duit, ada kawan yang bagi barang make-up mereka. Paling terharu sampai nak nang1s bila ada kawan call tanya dekat mana nak jumpa sebab nak bagi saya eyeshad0w pallet jenama Huda Beauty yang belum dia guna pun lagi.

“Saya bersyukur ada kawan-kawan yang faham dengan situasi ni dan sanggup tol0ng. Saya pula masih ada enam j0b daripada client perlu disiapkan bulan ni jadi sangat memerlukan semua barang make-up tu.

“Saya terp4ksa c0ntact beberapa cust0mer saya nak minta bay4ran dulu, jadi saya boleh r0lling m0dal untuk bel1 make-up baru sikit-sikit. Nasib baik semua orang saya minta duit tu 0K je,” jelasnya.

Hasil sentuhan yang dis0lek oleh Nina.

Namun, Nina reda dengan apa berlaku dan menjadikan ini satu pengajaran serta menganggap ia sebagai uj1an hidup.

Dalam pada itu, Nina berharap dan berd0a kepada insan yang mengambil semua alatan soleknya agar lembut hat1 untuk memul4ngkan semula.

Sumber : mStar

Leave a Comment