Pelajar sanggup t4k makan KFC ketika jamuan, alasannya buat warden asrama nak menitik air mat4

KEHIDUPAN di asrama menyaks1kan hubungan kekeluargaan wujud antara warden dan para pelajar, justeru berk0ngsi rezeki sudah menjadi satu amalan.

Menerusi satu perk0ngsian seorang warden asrama di laman sos1al, pelajar-pelajarnya mendapat rezeki menikm4ti burger selepas berpuas4 sunat di siang hari.

Di sebalik rezeki burger itu, guru berkenaan, Mohamad Yusof Sulehin terkenang k1sah seorang pelajarnya selepas mengadakan jamuan di asrama, beberapa tahun lalu.

“Masa tu waktu tengahari asrama saya ada buat jamuan sikit, makan KF C. Kebetulan pula asrama minggu tu balik kampung.

“Petang tu ada s0rang pelajar ketuk rumah saya minta tol0ng hantar ke rumah sebab ayah dia dah tak ada, mak pula tak pandai bawa kereta. Selalu dia tumpang jiran tapi hari tu jiran dia ada kerja,” tulisnya di halaman Faceb00k Muhammad Yusof.

Guru yang berkh1dmat di Pasir Gudang, Johor itu bers1mpati dengan keadaan yang menimpa pelajar berkenaan dan menawarkan b4ntuan untuk menghantarnya pulang ke rumah.

“Kas1han juga kat pelajar ni, saya pun kata ‘0kay, saya siap kejap. Dalam lima minit tunggu kat kereta saya‘. Masuk kereta, saya perasan dia bawa bungkusan KF C jamuan tadi.

“Saya pun pel1k. Saya tanya dia awak t4k makan ke jamuan KF C tadi?‘” s0alnya.

Bagaimanapun, jawapan yang diberikan pelajar tersebut mengundang seb4k Mohamad Yusof.

“Jawapan dia buat saya terus macam nak menitik air m4ta. Cikgu, saya ni jarang dapat makan sedap macam ni. Jadi saya nak k0ngsi dengan mak dan adik saya kat rumah,” katanya memetik perbualan tersebut.

pelajar kfc 2

Perk0ngsian M0hamad Yusof di laman sos1al.

Prihatin terhadap kebaj1kan para pelajar, Mohamad Yusof menyedari masih terdapat insan yang belum berpeluang merasai ‘kehidupan biasa’ seperti orang lain.

“Ada lagi rupanya orang kat Malaysia ni yang mungkin t4k pernah makan ayam KF C sebenarnya. Ya, tak pernah makan,” kata guru yang menerima Anugerah Kebangsaan Ik0n Warden Asrama Harian Terbaik Peringkat Kebangsaan sempena Simp0sium Hal Ehwal Murid Peringkat Kebangsaan 2021.

Bila ada yang sanggup beratur panjang semata-mata nak beIi ayam KF C, janganlah kita kutvk mereka macam-macam sebab mungkin masa ju4lan murah inilah mereka mampu nak makan ayam KF C.

MOHAMAD YUSOF SULEHIN

Justeru, Mohamad Yusof menasihatkan semua p1hak untuk tidak memandang rendah terhadap mereka yang sanggup beratur panjang demi mendapatkan makanan segera itu.

“Bila ada yang sanggup beratur panjang semata-mata nak bel1 ayam KF C, janganlah kita kutvk mereka macam-macam sebab mungkin masa ju4lan murah inilah mereka mampu nak makan ayam KF C.

“Mungkin ada dalam kalangan mereka sekeluarga yang first time b0leh makan ayam KF C? Kita mana tahu, kan? KF C ni mungkin nampak biasa-biasa pada kita, tapi sangat ist1mewa pada orang lain,” katanya.

mohamad yusof

Mohamad Yusof sering berk0ngsi kisah kemasyarakatan. foto FB Muhammad Yusof

Berk0ngsi rezeki, Mohamad Yusof memutvskan untuk membel1kan sek0tak besar ayam goreng di prem1s tersebut buat pelajar berkenaan dalam perjalanan.

“Balik nak menghala ke rumah (pelajar) kebetulan baru gaj1, saya bel1 satu bucket untuk budak tu.

“Dia ucap terima kasih dan dalam cel4han kampung di pingg1r bandar tu, saya sedar ada lagi di sekeliling kita, ada anak-anak murid yang memerlukan kita, sebenarnya,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment