Hikmah pandem1k! Kesabaran gadis berbaIas dapat tunai umrah kali ke-2 dengan BFF, lebih tenang di Raudah… tapi reda t4k dapat sentuh

SETIAP umat lslam pastinya memasang impian untuk menjejakkan kaki ke tanah suci Makkah.

Begitu juga dengan gad1s dari Gua Musang, Kelantan ini yang sudah dua kali mengerjakan ibadah umrah masing-masing pada tahun 2016 dan 2022.

Hanya mahu dikenali sebagai Nurin, dia sepatutnya berangkat ke Makkah untuk kal1 kedua pada tahun 2020, namun rancangan itu lama tertunda gara-gara p4ndem1k yang melanda.

“Saya pernah ke Makkah dengan keluarga pada tahun 2016. Sepatutnya saya pergi buat kali kedua pada Mac 2020, tapi ia dibataIkan kerana p4ndem1k c0vld-19.

“Pada waktu itu, semua persiapan dah dibuat. Tapi tak jadi pergi kerana Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Akhirnya pada Disember 2021, saya dimaklumkan dapat ke Makkah pada Januari 2022.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Tapi masa tu baca dalam surat khabar perjalanan ke Makkah dig4ntung bermula 8 Januari. Saya risau dib4talkan lagi kali ini, tapi syukur saya berangkat ke Makkah pada 6 Januari dan kembali ke Malaysia pada 19 Januari,” ujarnya yang berusia 23 tahun ini.

Menurut graduan Politeknik K0ta Bharu itu, kunjungan kali ini sedikit berbeza berbanding ibadah umrah pertama kerana dia t1dak bersama ahli keluarganya.

nurin3

Dua sahabat dari Gua Musang ini berangkat ke Makkah pada 6 Januari lalu.

Sebaliknya, Nurin pergi ke sana bersama rakan sekampung yang dikenali sebagai Syakira yang mana ia dianggap sebagai antara kenangan terindah dalam hidupnya.

“Kali ini saya pergi dengan best friend saya. Kami dah berkawan lebih 10 tahun. Walaupun 1badah kali ini dilakukan dalam keadaan patuh pr0sedur 0perasi standard (S0P), namun semua urusan kami dipermudahkan.

Sepatutnya saya pergi buat kali kedua pada Mac 2020, tapi ia dib4talkan kerana pandem1k c0vld-19.

NURIN

“Saya rasa dengan adanya S0P, semua urusan jadi lebih senang. Cont0hnya, dulu berebut-rebut nak masuk Raudah (taman syurrga) di Masjid Nabawi. Sekarang ada had masa, jadi saya b0leh s0lat sampai ke depan. Lebih senang nak beribadah.

“Cuma kali ini saya tak dapat sentvh Kaabah kerana ia dikelilingi pagar. Kempunan sikit kali ini, sebab tahun 2016 dulu boleh sentuh,” ujar graduan bidang pemasaran itu.

Dalam pada itu, Nurin yang bekerja dengan keluarganya turut berk0ngsi vide0 kunjungan ke tanah suci Makkah menerusi platform TikT0k.

Vide0 itu meraih lebih setengah jut4 tont0nan dalam masa 24 jam dan turut dihujani pelbagai k0men netizen.

nurin5

Vide0 kunjungan dua sahabat itu ke Makkah tular di TikT0k.

“Ya Allah untungnya. Sem0ga rezeki saya dimurahkan juga dapat pergi ke Makkah.

“Subhanallah. Saya bila nak pergi? D0akan saya dapat pergi tanah suci. Amin.

“MasyaAllah. Rindu kenangan pergi umrah dengan BFF,” tulis beberapa netizen.

nurin4

Antara fot0 kenangan mereka berdua sepanjang di sana.

Jelas Nurin, dia turut menerima banyak s0alan daripada netizen, khususnya mengenai S0P ibadah ketika p4ndem1k serta pr0ses perjalanan ke sana.

Untuk rek0d, Menteri Kes1hatan Khairy Jamaluddin pada 1 Januari lalu mengumumkan bahawa kebenaran perjalanan umrah untuk rakyat Malaysia dig4ntung sementara mulai 8 Januari.

Jelasnya, keputusan itu dibuat kerana keb1mbangan terhadap var1an 0micr0n c0vld-19.

Jemaah yang berlepas ke Arab Saudi antara 1 hingga 7 Januari akan dibenarkan untuk meneruskan umrah tetapi perlu menjalani kuar4ntin di stesen atau h0tel yang ditetapkan sebaik pulang ke Malaysia.

Sumber : mStar

Leave a Comment