Ibu tertump4h gam 3 saat atas muka anak, kel0pak mat4 melekat atas bawah! Cuci pun tak jadi apa, bulu mat4 semua dip0t0ng

MAL4NG tidak berbau.

Begitulah yang dapat digambarkan mengenai k1sah seorang kanak-kanak berusia dua tahun yang tertump4h gam pada seluruh wajahnya.

Menurut perk0ngsian Pegawa1 Perub4tan 0ftalm0logi, Dr Syaz menerusi Faceb00k Syed Abu Zulfadhli Al-qadrey, kanak-kanak itu dihantar ke jabatan kecem4san sebuah h0spital sebelum diarahkan ke w4d mat4 untuk pemer1ksaan.

“Pada satu malam hari minggu, menerima panggilan dari jabatan kecem4san. Seorang budak dua tahun terkena gam tiga saat yang banyak ju4l dekat Mr DIY tu.

“Habis satu muka kena katanya, mat4 tak boleh buka langsung. Pertama kali ni dapat kes macam ni. Lantas pesak1t diarahkan datang ke w4d mat4 untuk diper1ksa,” imbasnya pada p0sting itu.

Menurut Dr Syaz, ibu kanak-kanak tersebut secara tak sengaja telah menump4hkan gam berkenaan ke wajah anaknya ketika dia sedang mengemas rumah.

doktor2

Dr Syaz berk0ngsi kisah itu menerusi Faceb00k miliknya.

Bertindak pantas mencuci kesan gam berkenaan, ia bagaimanapun gag4l dihilangkan memandangkan sifatnya yang cepat melekat.

“Sejarah pesak1t diambil daripada ibunya. Ketika si ibu melakukan kerja di rumah, dia p4njat kerusi nak pasang hiasan pada rumahnya. Anaknya girang bermain di kerusi ibunya, memegang kerusi tak nak ibunya j4tuh.

“Tanpa sedar gam tiga saat yang dipegang ibu tertump4h dan terkena pada seluruh muka anaknya. Allahuakhbar, pantas ibu membasuh muka anaknya dan dibawa terus ke h0spital.

Alhamdulillah, dalam dewan bedah lebih mudah untuk buang gam pada matanya, kerana pesakit sudah tidak meronta-ronta.

DR SYAZ

PEGAWAI PERUBATAN OFTAMOLOGI

“Namun gam tiga saat memang sus4h nak hilang, terkena kulit tangan kita pun ia cepat mengeras dan sangat suk4r dicuci, apatah lagi kena pada kulit muka dan m4ta,” cerita Dr Syaz.

Imbas Dr Syaz lagi, kel0pak mat4 kanak-kanak tersebut melekat antara satu sama lain dan disapu dengan gel petr0leum khas pada malam tersebut.

“Ketika melakukan pemer1ksaan, mat4nya cuba dibuka, bulu mata semua dip0t0ng kerana semuanya melekat antara satu sama lain. Namun kekuatan gam itu benar-benar terbukti, tiada hasil.

“Kedua-dua belah kel0pak mat4 melekat atas dan bawah. Usaha diteruskan dengan meletakkan gel petr0leum khas untuk m4ta, kami berikan masa untuk ibu sapukan sepanjang malam dan tengok semula esok berkesan atau tidak.

gam2

Ibu kanak-kanak tersebut secara t4k sengaja telah menumpahkan gam berkenaan ke wajah anaknya.

“Antara t1p hilangkan kesan gam ini pada kulit ialah dengan basuhan air suam dan sabun atau gunakan gel petr0leum (seperti Vaseline). Tapi sebab dekat m4ta, kami gunakan yang khas dibuat untuk mat4 supaya tidak ped1h jika termasuk dalam m4ta,” jelasnya.

Menurut Dr Syaz, usaha itu bagaimanapun tidak berkesan sehinggalah kanak-kanak tersebut terp4ksa menjalani pembed4han secara b1us penuh pada hari berikutnya.

“Keesokannya, si ibu datang dengan wajah mur4m. Mat4 anaknya masih tidak terbuka. Gam pada pipi dan muka nampak menipis dan tertanggal, namun pada mat4nya sama sahaja. Perkara ini tidak boleh dibiarkan lama, kerana kanak-kanak jika dibiarkan kedua-dua mat4 tertutup pada temp0h yang lama, ia boleh menjadi punca kepada m4ta mal4s, mengakibatkan pengl1hatan yang kurang sempurna seumur hidupnya.

dokto1

Dr Syaz menitipkan pesan kepada orang ramai agar berw4spada menggunakan gam berkenaan.

“Keputusan dibuat untuk melakukan pembed4han secara b1us penuh, keluarga setuju. Alhamdulillah, dalam dewan bed4h lebih mudah untuk buang gam pada mat4nya, kerana pesak1t sudah tidak mer0nta-ronta. Ada keceder4an pada dalam m4ta juga kerana gam tersebut masuk ke dalam m4tanya, tak sempat anak itu nak tutup m4ta sebab tiba-tiba tertumpah atas mukanya. Alhamdulillah pesak1t semakin sembvh,” ujarnya.

Dalam p0sting Faceb00k itu, Dr Syaz turut menitipkan pesan kepada sesiapa sahaja agar berw4spada menggunakan gam berkenaan, khusunya apabila kanak-kanak berada di sekeliling.

P0sting itu sehingga kini meraih 1,200 tanda suka (likes) dan turut dik0ngsi lebih 3,000 pengguna Faceb00k.

Selain Faceb00k, Dr Syaz juga banyak berk0ngsi ilmu berkaitan mat4 menerusi saluran Y0uTube Doktor M4ta.

Sumber : mStar

Leave a Comment