Adi Putra sebak teng0k keluarga sus4h… Tak mampu hulur duit, b4ntu guna media s0siaI

BERGIAT aktif dengan pertubuhan amaI sejak tahun 2020, pelakon Datuk Adi Putra berkata dia menimba banyak pengalaman sepanjang menyertai pr0gram misi kemanus1aan itu.

Menurut Adi atau nama sebenar Mohamed Hadi Putera Halim, 41, dia dapat melihat sendiri kesus4han dan kesemp1tan hidup yang dilalui oleh mereka yang kurang nasib baik.

Terbaharu, Adi bersama pertubuhannya iaitu Jai The Legend turun padang memb4ntu m4ngsa banjir di beberapa daerah di Selangor.

“Semasa awal tahun 2020 kami giat memb4ntu masyarakat yang terkesan akibat p4ndem1k c0vld-19, tapi awal tahun ini kami sibuk pula bantu m4ngsa banjir… tahun ini uj1an mereka lebih mencabar kerana terkesan dengan dua benc4na dalam masa sama.

adi putra 2

Adi Putra tidak selesa k0ngsi pr0gram aktiviti kemanus1an di laman sos1al.

“Salah satu pengalaman yang saya tak boleh lupakan membantu satu keluarga yang sangat sus4h, pasukan saya datang tol0ng keluarga ni kerana b4ntuan lain tak sampai.

“Satu lagi keluarga ini air banjir dah sampai siling rumah mereka dan kami kena fikir macam mana nak selesaikan hal itu… bayangkan dengan air berlumpur dan mereka terp4ksa berlindung di atas rumah, kalau air melebihi bumbung? Saya tak b0leh bayangkan keadaan mereka ketika itu,” katanya kepada mStar.

Banyak pengalaman yang saya dapat semasa berada di lokasi, tapi saya tak tunjuk di media sosial atas sebab-sebab tertentu

ADI PUTRA

PELAKON

Dalam pada itu, Adi berkata dia lebih selesa untuk tidak terlalu berk0ngsi perkembangan aktiviti mis1 bantuan kemanus1an yang dilakukan di media sos1al.

Bagaimanapun, pelak0n drama Aku Yang Kau Gel4r Isteri ini berharap orang ramai dapat menggunakan laman sos1al bagi menyebarkan mesej p0sitif mengenai pr0gram kemanus1aan.

adi putra 3

Adi Putra turun padang bantu m4ngsa banjir pada Januari lalu.

“Banyak pengalaman yang saya dapat semasa berada di l0kasi, tapi saya tak tunjuk di media sos1al atas sebab-sebab tertentu.

“Saya tahu ramai yang nak b4ntu tapi kurang berkemampuan dari sudut kewangan, sebenarnya mereka boleh beri kesedaran mengenai pr0gram amal sebegini melalui platf0rm digital.

“Manfaatkan kemudahan yang kita ada untuk kebaikan, tapi jangan pula ambil kesempatan. Yang penting kita tahu niat kita berbuat baik dengan semua 0rang,” ujarnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment