Kucing diberi nama M0ney diajar hidup mew4h, pakai rantai emas berniIai RM25,980 – “Hari-hari sebut, du1t pun datang kat kita”

BAGI penc1nta haiwan, setiap peliharaan yang dimiliki pastinya dianggap sebagai ahli keluarga mahupun teman sejati.

Malah ada yang sanggup berhabis ratusan ringgit demi memberi keselesaan kepada haiwan peliharaan khususnya kucing dan anj1ng.

Perkara itu turut dilakukan seorang ahli pern1agaan, Haliza Maysuri yang memanjakan kucing kesayangannya, M0ney dengan menghadiahkan rantai emas bern1lai RM25,980.

Ujarnya, hadiah yang ditempah khas itu diukir tarikh kelah1ran (9 Mei 2017) beserta nama M0ney sebagai tanda kasih sayangnya dan suami.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Rantai ini ukurannya memang khas untuk M0ney, jadi tak b0leh saya pakai atau ju4l… memang tak akan. Kalau saya tidak ada, rantai emas ini memang untuk dia sahaja,” tegasnya ketika dihubungi mStar.

WhatsApp Image 2022-02-09 at 1.31.12 PM

Haliza dan suaminya begitu menyayangi M0ney.

Baginya, M0ney bukan hanya menghilangkan rasa sunyi terhadap anak-anak yang sudah dewasa dan tinggal berjauhan, tetapi dianggap sebagai pembawa rezeki kepada pern1agaannya.

“Sejak saya ambil M0ney ini, rezeki pern1agaan saya mencurah-curah. Saya ambil dia bukan sebagai haiwan peliharaan tetapi sebagai anak saya dan dia punya bilik sendiri.

“Jadi kami sanggup terbang ke Bangk0k, Thailand untuk bel1 baju dan barang mainan dia setiap enam bulan sekali.

“Setiap hari kami akan bawa dia ke pejabat dan pakaikan baju. Hari jadi dia kami akan raikan, ada sekali hari jadi dia tu saya tempah kek bertatahkan kristal Swar0vski,” ujarnya sambil menambah M0ney kini dianggap pengganti anak-anak pada masa ini.

Menurut Haliza lagi, M0ney bukan hanya ditatang seperti minyak yang penuh tetapi juga tidak pernah p1jak tanah walaupun ke pejabat bersamanya dan suami.

“Dia tidak pernah keluar rumah, kalau keluar mesti bersama dengan suami saya atau orang gaj1 akan sor0ng dia keluar rumah.

“Tanah pun tidak pernah dip1jak dan semasa pergi pejabat pun, dia dipakaikan baju yang cantik. M0ney akan didukung dan diletak dalam kereta seperti mana saya menjaga anak,” katanya yang yakin hadiah rantai emas kepada M0ney tidak akan h1lang.

Money turut mempuynyai bilik sendiri dan persalinan baju.

M0ney turut mempunyai bilik sendiri dan persalinan baju.

Menurutnya, M0ney dibel1 dengan h4rga RM1,800 ketika usianya empat bulan pada tahun 2018.

Katanya, pada hari bertuah itu, dia dan suami ke kedai haiwan untuk membel1 barangan kucingnya baka Mainc00n, Gora yang berwarna hitam dan putih dan berusia 16 tahun.

“Masa tu, saya tunggu dalam kereta dan suami tiba-tiba hubungi meminta saya masuk melihat seek0r kucing berwarna hitam putih (M0ney). Suami sangat berminat se0lah-0lah sudah j4tuh cinta, itulah sebabnya Money dibel1.

“Kami memang tidak bern1at bel1 kucing lain, memang suka bela seek0r pada satu-satu masa. Tak suka bela banyak-banyak nanti tak cukup beri kasih sayang.

“Jadi M0ney lebih kepada anak suami saya. Dia sanggup kalau pergi Bangkok usung str0ller untuk beli mainan atau apa-apa saja,” katanya.

Berk0ngsi tentang rahs1a pern1agaannya, Haliza memaklumkan, semenjak dia mempunyai Money, b1snesnya semakin berkembang.

Manakan tidak, nama M0ney sendiri diper0leh menerusi peraduan yang dibuat di Instagram miliknya dan sejak itu pengikut sering bertanya tentang M0ney.

Money tidak pernah pijak tanah.

Money tidak pernah p1jak tanah.

“Hari saya ambil M0ney, saya tak tahu nak bagi nama apa. Saya buat live di Instagram untuk dapatkan namanya dan akan bagi tudung bawal eksklusif kepada pemenang.

“Salah se0rang pengikut memberi nama m0ney. Pada masa itu, saya fikir kalau bagi nama elok-elok seperti M0ney, yang hari-hari kita sebut ‘duit-duit’, duit pun selalu datang kat kita.

“Bila saya selalu upl0ad tentang Money, telatah dia setiap hari di media sos1al, followers media sos1al saya seperti Instagram makin meningkat dan ramai pem1nat dan suka dengan keletahnya.

“Jadi autom4tik foll0wers meningkat dan orang lebih kenal kita, buat l1ve saja tudung atau telekung terus s0ld-0ut,” katanya yang merupakan pengas4s jenama tudung Bawal Exclusive.

Menurut Haliza, rutin harian kucing peliharaannya juga sama sepertinya iaitu pergi dan balik kerja selain disiapkan oleh orang gaj1 serta pergi spa setiap bulan.

Sumber : mStar

Leave a Comment