BergeIar ibu selepas 6 tahun kawin, 3 kali gugvr… wanita anggap anak hadiah terbaik, t4k lupa kisah beg LV misi untuk hamiI

USIA perkahw1nan memasuki enam tahun, namun mas1h belum dikurn1akan cahaya mat4.

Namun rezek1 datang tanpa didug4 apabila se0rang wanita disahkan ham1l selepas berjaya melakukan transf0rmasi dengan mengurangkan berat badan.

Dalam temp0h empat bulan, dia berjaya mengurangkan berat badan sebanyak 16 kil0gram (kg) dari 114kg kepada 98kg!

Wanita berkenaan, Farah Syahirah Zamri berkata, kejayaan itu dicatatkan pada Mei tahun lalu dan hanya kurang sebulan selepas itu dia dis4hkan ham1l lapan minggu.

Sepanjang temp0h enam tahun berumah tangga, dia tidak putvs-putvs berjumpa dengan d0ktor yang menasihatkannya untuk mengur4ngkan berat badan bagi memudahkan keham1lan, termasuk mendapatkan raw4tan kesubvran.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya dis4hkan ham1l pada Jun tahun lalu. Jujurnya, saya exc1ted tapi pada masa sama t4kut. Saya pernah mengalami kegugvran sebanyak tiga kali.

“Sebelum ini k4ndungan hanya bertahan sehingga 12 minggu. Empat minggu lagi dirasakan sangat panjang dan fikir b0leh ke surv1ve lagi,” katanya kepada mStar.

zuriat selepas 6 tahun 3

Gambar k1ri: Farah sebelum mengur4ngkan berat badan sebanyak 16kg. (Gambar tengah) berjaya turun berat bad4n dan diberi ganjaran beg tangan L0uis Vuitt0n oleh suami.

Susulan pengalaman sebelum ini, wanita berusia 32 tahun itu dan suami, Mohd Muhaimin Abu Bakar juga 32 tahun merahs1akan keham1lan yang hanya diketahui keluarga terdekat.

“Pada masa sama saya berjaga-jaga. Hikmah di sebalik PK P (Per1ntah Kawalan Pergerakan) apabila saya bekerja dari rumah sepenuh masa dan str3s pun kurang.

“Setiap kali nak makan s0mething, saya akan rujuk apl1kasi keibubapaan nak tahu sama ada boleh makan atau memudar4tkan bagi wanita hamil,” ujarnya yang lebih mesra disapa Farah.

Kisah Farah yang merupakan eksekutif tekn0logi maklumat (IT) itu pernah dilap0rkan mStar pada Mei tahun lalu kerana transf0rmasinya mengurangkan berat badan dan suaminya menghadiahkan beg tangan jenama mewah, L0uis Vuitt0n (LV) sebagai ganjaran atas pencapaian tersebut.

zuriat selepas 6 tahun 4

Farah berhat1-hat1 sepanjang keham1lannya.

Hidup ini penuh keaja1ban dengan kebesaran Tuhan, Farah yang berasal dari Kuantan, Pahang akhirnya selamat melah1rkan cahaya mata sulung pada 11 Januari lalu.

“Alhamdulillah, akhirnya kami dikurniakan zur1at. Anak perempuan yang diberi nama Falisha Mikayla yang bermaksud menyenangkan (Falisha) dan pemberian Allah (Mikayla).

Saya mengalami kehamilan berisiko tinggi. Setiap hari saya bimbang adakah (kandungan) saya survive untuk sehari lagi?

FARAH SYAHIRAH ZAMRI

“Sebenarnya saya lebih kepada ibu m0den, nak namakan anak dengan nama-nama orang putih (Ingger1s). Tapi anugerah ini yang dinantikan begitu lama ini adalah lebih baik dinamakan sesuatu dengan penuh makna,” katanya dengan nada teruja.

Menyambut ulang tahun ke-32 pada 4 Februari lalu, Farah langsung tidak memikirkan mengenai senarai hadiah hari jadi pilihan daripada suami seperti tahun-tahun sebelum ini.

zuriat selepas 6 tahun 1

Cahaya mata sulung Farah dan suami diberi nama Falisha Mikayla.

“Saya mengalami keham1lan berisik0 tinggi. Setiap hari saya b1mbang adakah (k4ndungan) saya survive untuk sehari lagi?

“Bila dah bersal1n, saya dan suami macam tak percaya betul ke kami dah jadi mak dan ayah.

“Suami tanya hadiah apa yang saya nak untuk birthday, saya tak tahu nak jawab. Sebab apa yang saya nak selama ini iaitu anak dah pun dapat, saya anggap hadiah terbaik.

“Nasihat saya kepada mereka yang menantikan zuriat, jangan putvs asa. Insya-Allah peluang itu sentiasa ada,” katanya yang menetapkan sasaran untuk mengurangkan berat badan kepada 80kg.

Sumber : mStar

Leave a Comment