Wanita k0ngsi kejadian tak disangka menginap di h0tel… dep0sit h4ngus sebab titik kecil dar4h, dapat bawa balik cadar untuk kenangan

LAZIMNYA setiap kali bercuti atau melanc0ng, sudah pasti ramai antara kita yang akan membuat tempahan bilik h0tel atau inap desa.

Antara perkara yang dipertimbangkan kebanyakan orang sebelum membuat tempahan adalah h4rga, keluasan bilik dan juga pemandangan yang ditawarkan.

Namun ramai yang mengaba1kan satu lagi aspek penting iaitu ‘review’ atau ulasan individu yang pernah menginap di sesebuah h0tel.

Baru-baru ini seorang wanita berk0ngsi pengalamannya menginap di sebuah h0tel di tengah-tengah ibu kota Kuala Lumpur, yang mana mungkin dapat dijadikan pengaj4ran oleh orang lain agar tidak mengalami perkara sama.

Menulis di grup Faceb00k Hotel Review Malaysia, wanita tersebut menceritakan bahawa dia dan keluarga menginap selama dua hari dan satu malam (2H1M), dan menempah dua buah bilik yang kesemuanya berh4rga RM519.

“Banyak baca review orang c0mplain tentang check-in pr0cess yang lambat. Tapi kebetulan masa saya sampai serv1s okay je. Mungkin sebab tak ramai orang.

“Cuma staff tak berapa friendly jika nak dibandingkan pengalaman kami stay di hotel lain area KL Sentral sebelum ni. Tiada staff hotel yang entertain bawakan beg.

“Memang beg angk4t sendiri. Mujur travel dengan dua anak yang dah besar. Jadi tak adalah mas4lah sangat,” tulisnya pada satu hantaran di laman tersebut.

darah 1

Titik dar4h kecil seperti dar4h nyamuk pada cadar.

Menurut wanita tersebut, boleh dikatakan ciri-ciri dan apa yang ditawarkan di h0tel berkenaan seperti menu makanan, l0kasi yang strategik, keluasan bilik, kolam renang dan sebagainya, cukup membuatkannya puas hat1.

Sehinggalah tiba masa untuk dia dan keluarganya mahu mendaftar keluar (check-out) pada keesokan hari, mereka berdepan dengan satu pengalaman yang t1dak terduga.

“Masa check-out untuk refund dep0sit, recepti0nist minta tunggu sekejap sebab house keeping nak check bilik. Dalam 15 minit selepas tu, recepti0nist maklumkan satu bilik okay, tapi satu lagi bilik ada kesan titik-titik dar4h di cadar.

“Dia pun tunjuk gambar di telefon bimbitnya. Dar4h tu titik kecil-kecil je, bukannya macam dar4h peri0d. Sebab tak puas hati, suami decide nak naik semula ke bilik dan tengok sendiri.

Jadi kami kena bayar RM180 dan dapatlah bawa balik cadar dua helai. Maknanya deposit kami hangus. Bolehlah kami jadikan cadar tu sebagai kenang-kenangan.

PELANGGAN HOTEL

“Bila husband naik dia beritahu titik-titik yang dikatakan dar4h tu di tempat tidur saya di kawasan bahu ke atas. Macam pel1k pula sebab saya memang tak ada luk4 apa pun. Tak ada jerawat atau apa yang berkemungkinan pec4h.

“Lepas tu house keeping tunjuk lagi satu sp0t titik-titik yang dikatakan dar4h area hujung kaki. Itu pun pel1k sebab saya memamng tak ada luk4 di kaki,” kongsinya.

Dipendekkan cerita, disebabkan tiada bukti untuk mengukuhkan penaf1an terhadap d4kwaan pihak hotel, wanita itu berkata mereka dikenakan bay4ran sebagai ganti rugi kerana ‘mengot0rkan’ cadar berkenaan.

“Jika betul benda tu dah ada sebelum ni pun kami tak dapat buktikan sebab kami memang tak check dan tak pernah check pun selama ini. Melainkan ada 1su yang maj0r barulah kami rep0rt biasanya.

“Jadi kami kena bay4r RM180 dan dapatlah bawa balik cadar dua helai. Maknanya dep0sit kami h4ngus. Bolehlah kami jadikan cadar tu sebagai kenang-kenangan,” tulisnya.

darah 2

Wanita berkenaan terpaksa memb4yar RM180 sebagai ganti rug1 kerana ‘mengot0rkan’ cadar.

Menurut wanita tersebut, perk0ngsiannya di laman Faceb00k hanyalah sebagai pengajaran untuknya dan orang lain agar lebih berhati-hati.

“Lain kali bila check-in h0tel, sebaiknya kita per1ksa dulu tilam, bantal, cawan dan kemudahan yang ada.

“Lagi baik jika boleh divide0kan dan ada rek0d masa dan tarikh. Kita kira berapa t0wel yang kita dapat dan sebagainya.

“Untuk datang semula hotel ini dan rangkaiannya mungkin tidaklah k0t. Staf pun tak friendly,” k0ngsinya lagi.

Sehingga ini p0sting wanita berkenaan meraih 355 shares selain dibanjiri lebih daripada 1,000 k0men netizen yang rata-ratanya turut berk0ngsi pengalaman ‘pah1t’ masing-masing.

Sumber : mStar

Leave a Comment