Ebby Yus dapat b4ntuan bina rumah baru. lni jumlah b4ntuan yang dia dapat

Kuala Lumpur: Pelak0n dan pelawak, Ebby Yus menerima sumbangan daripada ker4jaan berbentuk rumah mesra rakyat bern1lai RM56,000.

Ia selepas rumahnya yang masih dalam pembinaan di Hulu Langat, Selangor musn4h dihanyutkan banjir, Disember lalu.

Ebby Yus, 56, atau nama sebenarnya Muhammad Yunus Abdul Rashid berkata, pembinaan rumah b4ntuan itu didirikan di tapak tanah lama miliknya.

“Saya menerima sumbangan daripada ker4jaan iaitu rumah mesra rakyat yang dibina dengan h4rga RM56,000. Pembinaan rumah baharu saja didirikan empat hari lalu dan dijangka siap dalam tempoh dua bulan.

“Pemb1naan masih di tapak sama, cuma rumah itu dibuat ke dalam sedikit supaya berjauhan dari sungai. R1sau kejadian yang sama berulang pula pada masa hadapan.

“Alhamdulillah, saya menerima pelbagai b4ntuan daripada peminat, rakan selebriti dan menteri cuma mereka enggan nama dided4hkan. Saya juga menghargai peminat dari Singapura iaitu Haji Taib mewakili SIAEC Legends dan Veterans yang banyak menyumbang,” katanya.

Sementara itu, Ebby Yus turut berk0ngsi perkembangan kes1hatannya yang sebelum ini diuj1 dengan mas4lah p4ru-p4ru.

“Alhamdulillah, d0ktor sudah buat pemer1ksaan dan keadaan p4ru-p4ru saya sekarang tidak memerlukan raw4tan sampai perlu ditebvk. Walau bagaimanapun, saya perlu menjalani raw4tan susulan di h0spital.

“Terima kasih sebab ingat dan mendoakan kes1hatan saya pulih. Terima kasih buat semua yang mend0akan dan percayalah, d0a kepada saya berbalik kepada kalian semua. D0a yang baik-baik,” katanya.

TAPAK pembinaan rumah baru Ebby Yus.

Dalam pada itu, ramai netizan terus mend0akan sem0ga urusan Ebit Yus di permudahkan

“Terimakasih pada yg memb4ntu. Pada tn EY, ketabahan dan kesabaran tn dlm menghadapi dug4an2 sedia ada sangat dikagumi. Sem0ga tn sentiasa diberkati dan dirahm4ti serta dipermudahkan segala urusan”.

“Alhamdulillah.sem0ga dipermudahkan urusan….”

Ebby Yus sambut baik b4ntuan ker4jaan

Pelawak terkenal Ebby Yus terharu dan menyambut baik pengumuman B4ntuan Benc4na Banjir Keluarga Malaysia yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada perutusan tahun baharu 2022, kelmarin.

Dalam pengumuman tersebut, ker4jaan bersedia untuk memberikan b4ntuan kepada m4ngsa banjir membina semula kediaman mereka yang musn4h dan tidak dapat diduduki dengan k0s sehingga RM56,000 bagi setiap unit rumah baharu yang dibina.

Ebby atau nama sebenarnya Muhammad Yunus Abdul Rashid berkata, pengumuman terbabit sedikit sebanyak dapat meringankan beb4n yang ditanggung m4ngsa banjir.

“Memang satu tindakan yang baik dan bagus daripada Perdana Menteri jika ker4jaan mahu menghulurkan b4ntuan. Saya pun tidaklah mengharapkan akan mendapat b4ntuan penuh, tapi sekurang-kurangnya jika diberi separuh daripada k0s pembinaan itu sudah cukup bersyukur.

“Lagi-lagi untuk m4ngsa banjir yang sudah keh1langan rumah. Macam situasi saya, lagilah tanah dihak1s dan separuh daripadanya sudah masuk ke dalam sungai. Jadi, kalau diikutkan agak memakan bel4nja besar kerana nak kena ukur dan tambak tanah itu semula,” katanya.

Menurut Ebby, b4ntuan yang diumumkan ker4jaan itu sedikit sebanyak dapat membantu m4ngsa banjir terutama mereka yang kehilangan rumah untuk memulakan kehidupan semula.

Terdahulu, Ebby mengalami kerug1an lebih RM200,000 apabila rumah baharu yang dibinanya di Kampung Paya Lebar, Hulu Langat sejak empat tahun lalu musn4h sepenuhnya dalam kejadian banjir pada 18 Disember lalu.

Kediaman dua tingkat yang dibina Ebby di atas tanah dibel1 secara k0ngsi bersama abangnya itu dibangunkan berperingkat mengikut m0dal yang dikumpul dari hasil kerjaya seninya.

Malah, rumah impian Ebby itu hanya tinggal 10 peratus saja lagi untuk siap sepenuhnya dan dia juga sudah merancang masuk tinggal di situ pada Januari ini.

Ebby berkata, kawasan tanah yang tidak terkena hak1san banjir itu kini hanya tinggal suku saja iaitu bilik air dan st0r kerana berada di kawasan luar, manakala keseluruhan rumahnya ran4p dibawa arus dalam kejadian banjir itu.

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment