“KaIau stres, kita s0lat… InsyaAllah akan hiIang” – Dakwah sambil buat kek pandan, pesanan Haziq bikin ramai seb4k

SENSASI internet yang diberi j0l0kan ‘wartawan cilik’ nampaknya terus menjadi perbualan masyarakat negara ini.

Dalam satu rakaman tul4r, Muhammad Haziq Mohd Asyraf, 12, meraih puj1an ramai atas penyampaian dakwah bersahajanya.

Segak menggayakan seragam persis se0rang cef, kanak-itu membuat pesanan umum kepada umat Islam agar sentiasa beribadah kepada Allah.

“Kalau kita ingat dekat nabi-nabi, nabi pun ingat dekat kita. Kita selalu baca al-Quran, s0lat lima waktu kita tak tinggal… kalau kita m4ti es0k, kita masuk syurrga.

“Orang yang tak sembahyang, tak selawat, dia m4ti es0k, saya tak tahu nak kata. Saya bukan tuhan. Saya tak tahu nak kata apa kalau dia m4ti es0k,” ujar Haziq.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Pesanan ringkas kanak-kanak dari Bukit Selambau, Sungai Petani di Kedah itu ternyata menjent1k hati orang ramai, ditambah pula dengan iringan muzik latar yang cukup s4yu.

Dalam vide0 sama, Haziq turut membuat tut0rial masakan ‘kek pandan gebu-gebas’ yang menjadi kepakarannya sejak sekian lama.

haziq2

Haziq bertemu dengan PM pada 6 Februari lalu.

“Saya ni, bukan nak ceramah… s0lat lima waktu, selawat, baca al-Quran, baca Yasin… kita kalau tak s0lat, hidup kita akan str3s.

“Kalau kita str3s, kita s0lat… InsyaAllah str3s tu akan hilang,” ujarnya sebelum bergerak ke arah ketuhar dan mengeluarkan sebiji kek berwarna hijau.

Orang yang tak sembahyang, tak selawat, dia m4ti esok, saya tak tahu nak kata.

HAZIQ

Video yang dibawakan oleh kafe p0pular Pak Mat Western itu dihujani k0men netizen yang rata-ratanya kagum dengan kebijaksanaan Haziq dalam bertutur kata.

Malah, ada yang meluahkan rasa seb4k kerana terkesan dengan pesanan ringkas tapi mendalam oleh kanak-kanak berkenaan.

“Tak sia-sia v1ral. Macam ni v1ral baru berbal0i. Banyak yang baik-baik. Semoga adik Haziq berjaya suatu hari nanti.

“Respect adik Haziq. Cara dia sampaikan tu buat aku tersentuh.

haziq3

Selain petah berkata-kata, Haziq juga pandai memasak.

“Macam dah ada penglaman berpuluh-puluh tahun. Cerdik sungguh. Subhanallah.

“Cerah masa depan kamu dik. Sem0ga berjaya dunia akh1rat,” tulis beberapa netizen menerusi ruangan k0men p0sting vide0 itu di TikT0k dan Instagram.

Untuk rek0d, nama Haziq mula meraih perhatian selepas dia membuat lap0ran secara langsung di Faceb00k mengenai penemuan ul4r sawa di sebuah pasar, Januari lepas.

Selain petah berkata-kata, kanak-kanak yang mengh1dap tal4sem1a sejak berusia lima tahun itu juga berkebolehan dalam bidang masakan.

Bakatnya turut meraih perhatian selebriti dan pemimpin p0litik sehingga diberi peluang menemu ramah Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri pada 6 Februari lalu.

Sumber : mStar

Leave a Comment