‘Kasut pinjam’ buat hal masa k0nv0, graduan anggap macam pakai jenama Di0r selepas kawan ‘bahan’ nampak berkilat dibalut sell0tape

MAJLIS konv0kesyen merupakan simb0lik kepada kemuncak perjalanan setiap pelajar yang sudah menamatkan pengajian mereka di menara gading.

Pada hari bersejarah para graduan yang terlibat, sudah semestinya dapat kita saks1kan m0men manis, gelagat-gelagat dan aksi lucu mereka mencuit hat1.

Namun, nasib tidak menyebelahi graduan ini, Zulqarlnain Zulkipli, 24, apabila tapak kasut kulit yang dipakainya terc4but ketika majlis konvokesyen pada 8 Februari lalu.

Menurutnya yang mesra disapa Wala, kasut yang dipakai pada hari tersebut merupakan kasut yang dip1njam daripada rakannya yang tinggal berdekatan dengan rumah di Puchong, Selangor.

“Kasut yang saya pakai masa hari konv0kesyen tu kawan punya. Biasanya kalau ada event memang saya akan p1njam kasut dia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya dah habis study dari 2019 lagi tapi majlis k0nvo ni dah banyak kali tangguh disebabkan c0vld-19. Saya konvo ni pun mak ayah tak boleh datang tengok sebab kena ikut S0P.

“Masa saya nak p1njam kasut dia tu saya dah try pakai dulu, elok je lagi. B0leh pula masa hari majlis tu tapak dia tercabut,” kata jejaka ini.

Kasut jejaka ini terc4but tapak sejurus masuk ke dewan.

Jelas graduan Pengajian Perniagaan di P0liteknik Merlimau, Melaka ini, kejadian yang dianggap lucu dan mem4lukan itu turut menjadi bahan jenaka oleh rakan-rakan lain yang ada dalam majl1s tersebut.

Anak b0ngsu daripada tiga beradik itu bagaimanapun tidak ters1nggung apabila video yang memaparkan dia melekatkan tapak kasut itu dengan pita pelekat menjadi tul4r di media sos1al kerana dianggap kelakar.

Kawan-kawan yang ada berdekatan dengan saya dalam dewan semua ‘bahan’ saya.

ZULQARLNAIN

Tambah jejaka yang menetap di Putra Perdana, Puch0ng ini, dia sebelum itu cuba mencari inisiatif lain untuk melekatkan semula tapak dan bahagian kulit kasut tersebut dengan getah dan pist0l perekat panas (h0t glue gvn) namun tidak berhasil.

“Kasut tu saya sedar mula tercabut masa saya betul-betul dah sampai depan dewan. Dua-dua belah pula terc4but serentak. Saya dah cu4k tak tahu nak buat apa. Saya memang tak ada bawa kasut spare pun dalam kereta.

“Kebetulan saya nampak ada banyak ki0sk orang ju4l bunga tepi jalan untuk majlis konv0kesyen. Jadi saya pergi sal4h satu kedai dan minta gelang getah untuk ikat tapak kasut. Pekerja tu baik, dia siap 0ffer h0t glue gvn untuk saya tampal balik kasut. Tapi bertahan lima minit je, lepas tu kasut tertanggal semula dari tapak,” jelasnya lagi.

Imbas anak bongsu daripada tiga beradik ini, setelah memasuki dewan besar di mana majlis itu diadakan, keadaan dirinya yang kel4m k4but dan tidak kemas disedari oleh pensyarah dan rakan-rakan lain yang berada di situ.

Tambahnya lagi, pensyarah dari Jabatan Perdagangan turut memb4ntunya menyelesaikan mas4lah yang dihadapi dengan memberikan pita pelekat.

“Masa masuk dewan tu, lecturer saya, Puan Mai dan Puan Lini teng0k kenapa saya macam ser4but sangat. Jadi mereka tanya dan tolong saya lepas saya cerita pasal kasut tu. Puan Mai ada bagi saya sell0tape suruh ‘balut’ kasut. Saya kena duduk di kerusi hujung tepi sekali dalam dewan.

Jejaka ini merupakan anak bongsu daripada tiga beradik.

“Sambil tu mereka ada tol0ng cari kasut gant1 untuk saya. Tapi kebanyakan pelajar pakai kasut saiz UK7 dan UK8, tapi saya ni kak1 besar saiz UK11. Sus4h s1kit nak jumpa dan p1njam masa tu.

“Nasib baik ada jumpa se0rang pelajar ni baik hat1 sanggup p1njamkan untuk saya. Jadi saya pakai kasut dia masa naik pentas. Lepas ambil scr0ll, saya turun pentas pakai semula kasut tu,” katanya.

Menurut jejaka ini yang kini bekerja di kilang Pr0ton, Shah Alam, rakan-rakan lain yang berada di sekeliling turut mengambil kesempatan untuk bergurau setelah melihat keadaan kasutnya yang sudah tidak dapat disel4matkan lagi.

“Saya balut kasut tu sampai nak habis sell0tape lecturer saya guna. Sampai balik saya pakai kasut tu. Alhamdulillah, nasib baik ada lecturer saya tol0ng.

“Kawan-kawan yang ada berdekatan dengan saya dalam dewan semua ‘bahan’ saya. Mereka cakap macam kasut mahallah sebab masih berkilat!. Saya pun saja namakannya dengan jenama Di0r dalam video di TikT0k sebab nampak eksklusif,” seloroh Wala.

Berikutan video yang menjadi tul4r, Wala turut menerima k0men daripada netizen yang bers1mpati dengan nasibnya dan ada juga dalam kalangan mereka yang berk0ngsi mengenai nas1b yang sama dengannya.

Wala juga menitipkan nasihat kepada 0rang lain yang akan menghadapi hari konv0kesyen supaya membuat persediaan lebih awal dan j4ngan ambil r1ngan mengenai pakaian semasa hari penting seperti ini.

Wala memiliki saiz kaki UK11 merupakan sa1z julung kali ditemui.

“Saya p0st vide0 sebab nak simpan sebagai kenangan tapi tak sangka ramai pula yang k0men bagitahu mereka pun ada juga mas4lah kasut macam saya kena.

“Lepas apa jadi dekat saya ni, saya nasihatkan kepada sesiapa yang ada majlis konv0kesyen, tol0nglah pastikan kasut masih el0k tak pun bel1 sajalah yang baru. Sila invest sedikit untuk hari penting ni. Yang mur4h pun tak apa janji masih OK,” jelasnya lagi dengan nada bergurau.

Sumber : mStar

Leave a Comment