[VIDEO] Subuh yang hib4! Anak paling nakaI datang minta restu sebeIum nikah, bapa n4ngis teresak-esak selepas s0lat fikir d0sa

HANYA linangan air mat4 yang dapat dilihat saat seorang bapa terp4ksa ‘melepaskan’ anak perempuannya yang bakal bergel4r isteri orang.

Dengan tang1san yang teres4k-es4k, si bapa menitipkan pesanan buat anak kesayangan.

“Ayah restu. Kamu jangan bagi ayah berd0sa. Kamu dah nak jadi isteri orang. Taatilah suami kamu,” demikian kata lelaki itu memelvk anaknya sambil mengalirkan air mat4.

Berk0ngsi pengalaman, anak berkenaan, Nur Afifah Sa’adin berkata, m0men menyentuh perasaan itu merupakan rakaman video yang baru dik0ngsinya di laman sos1al, minggu ini.

Namun, wanita berusia 22 tahun itu memberitahu, ia berlaku pada awal pagi selepas s0lat Subuh sebelum dia melangsungkan pernikahan pada 4 April tahun lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Masa tu kami menginap di h0tel sebelum majlis nikah. Selepas solat Subuh, saya berjumpa mak dan ayah untuk minta restu.

“Sepanjang 22 tahun, pertama kali saya lihat ayah tiba-tiba menang1s teres4k-es4k. Sampaikan saya juga men4ngis,” katanya kepada mStar.

ayah restu 4 W

Kenangan… Fifa (kiri) ketika zaman sek0lah bersama bapa.

Lebih mesra disapa Fifa, dia tidak meny4ngka bapanya yang merupakan bek4s pentadbir sekolah berusia 53 tahun dengan perwatakan gar4ng sebenarnya ‘berhat1 tisu’.

“Dalam kalangan adik beradik, saya yang paling nak4l. Kena naik turun bilik dis1plin sebab antaranya p0nteng sekolah dan kant0i bercinta.

“Saya juga p0nteng kelas tuisyen. Ayah terp4ksa hadap dek kenak4lan saya. Ayah mar4h sebab saya deg1l, tak mendengar kata.

“Dulu pernah saya minta ayah bel1kan gelang em4s, tapi kena mar4h pula dan disuruh ikhtiar sendiri. Masa tu fikir ayah tak sayang saya ke?” ujarnya yang berasal dari Shah Alam, Selangor.

ayah restu 1

Fifa (hadapan) bersama ibu bapa pada awal pagi hari pernikahan.

Menurut anak kedua daripada empat beradik itu, bapanya banyak memberi nasihat kerana b1mbang dirinya masih terikut dengan per4ngai lama.

Mengenai m0men mendapat restu menjelang pernikahan, Fifa menjelaskan dirinya paling tergam4m saat bapanya menyebut perkataan ‘d0sa’.

“Kata-kata ‘Jangan bagi ayah berd0sa’ paling saya tergam4m. Bagi saya, ayah tak nak saya berd0sa dengan suami dan nanti dikata sal4h mak ayah tak reti didik anak,” katanya..

ayah restu 6

Majlis pernikahan pada 4 April 2021.

Mengimbas kembali apa yang berlaku ke atas dirinya, Fifa berkata, bapanya terlibat dalam kemal4ngan ketika menunggang motosikal membab1tkan sebuah kereta pada 2019.

“Tervk ayah kemal4ngan sampai k0ma sebulan kat hospital. Masa tu saya rasa banyak berd0sa dengan ayah. Masih ada lagi kesempatan untuk saya minta maaf dengan ayah?

Teruk ayah kemalangan sampai koma sebulan kat hospital. Masa tu saya rasa banyak berdosa dengan ayah. Masih ada lagi kesempatan untuk saya minta maaf dengan ayah?

NUR AFIFAH SA’ADIN

“Selepas ayah sedar, kira-kira tiga minggu untuk ayah pulih ingatan. Saya kerap datang lawat dan jaga ayah sebab sedar banyak aba1kan dia sebelum tu,” katanya.

Sejak peristiwa itu, Fifa yang bekerja di sebuah agens1 kew4ngan di Kota Damansara sedar bahawa semua ibu bapa sayangkan anak mereka dengan cara tersendiri.

ayah restu 7

Keluarga Fifa pada hari perkahwinannya.

“Nas1hat saya, jangan bandingkan ayah kita dengan ayah orang lain. Kalau ayah ada side burvk sikit, mungkin ada sebab.

“Sebagai anak, kita j4ngan letak rasa benc1 atau berdend4m dengan ayah. Mereka sayang dan mahukan yang terbaik buat anak-anak,” katanya.

Vide0 yang dik0ngsi Fifa menerusi akaun TikT0k miliknya meraih lebih dua jut4 tontonan.

Sumber : mSTar

Leave a Comment