Aku Pmpuan Mkn Byk. Masa 1st Date Bf 0rder Satu Pinggan Je, TerkeIu Bf Bila Aku Ckp Kita Bay4r Asing Jela, Sekali Ini Yang Aku BaIas

Gambar sekadar h1asan. Hi semua, Assalamualaikum. Namaku Dimsum. Se0rang perempuan 20-an, yang sangat suka makan dalam kuantiti yang banyak. Aku tahu ramai je manusia dalam dunia ni suka makan, tapi aku nak cerita pas4l suka makan banyak. Aku sebenarnya takde la makan banyak macam Isaac Osman makan tu. Kau gile ke. Tapi kuantiti aku makan tu, agak banyak la c0mpared dengan maj0riti perempuan yang aku kenal.

Kadang dua tiga bungkus nasik lemak, berg4ntung saiz dan tahap kesedapan. Roti canai sekeping je, sebab aku tak suka. Weh tak suka pun habis gak sekeping tau. Senang cerita, aku perempuan yang makan gaya lelaki n0rmal makan.

Satu benda pasal aku, aku sangat suka nasik. Daripada kecik lagi, aku disuapkan nasik. Aku terbiasa mencari nasik bila aku lap4r. Ub4t kepada lap4r adalah nasik, bagi aku.

Jadi kantin sepanjang sekolah rendah, sekolah menengah, memang itulah destinasiku. Mencari nasik lemak atau nasik berlauk atau nasik goreng. Of c0urse, k0perasi bukan tempat fav0urite aku sebab jajan tak mengenyangkan.

Dah lah mah4l, tel4n sekali dah hilang, dah tu siapa nak hilangkan kelap4ran aku ni?? Coklat RM1.50 boleh dapat sepinggan nasi lemak lengkap sambal merecik ikan bilis garing plus telur rebus sebelah tau.

Tapi kawan-kawan aku suka benda camtu. Alah, perempuan kan suka desserts. C0klat, aiskrim, kek, muffin, roti, segala benda alah tu.

Bila aku masuk uni, aku terasa as1ng sikit la. Waktu bebudak dulu, k1sah pulak aku kan. Kawan-kawan uni semua pandai melawa, berc0ntact lens, berfesyen, hijabista, bermekap bagai. Aku biasa-biasa saja.

F0kusku lebih kepada h0w to survive uni life and of c0urse, enjoy what I love most, which is eating. Kau bayangkan, aku pergi makan dengan kawan aku, nasik aku segunung, diorang punya satu senduk je. Tu pun tak habis…. Yaa Rabbi.

Kadang-kadang aku ger4m jugak bila 0rang makan tak habis ni. Tinggal lagi dua suap pun tak boleh nak habiskan?? Lepas tu, diorang akan suruh aku habiskan. Kapasiti aku besar, katanya.

Aku tak terasa pun. Tapi aku tak suka. Ibarat aku dah mencapai satu tahap kenyang abadi, pastu ditony0h lagi masuk perut. Turn 0ff la orang cakap.

Padahal bukan aku yang makan tak habis. Aku selalu ambik makanan ikut kemampuan perut aku, pastu pinggan aku akan licinkan hingga tiada sebutir pun benda boleh makan akan ada atas pinggan.

Ibaratnya, kutip semua barakah pada rezeki tu. Kalau teng0k daripada jauh, macam pinggan baru lagi tau. Punya lah bersih.

Sebab tu aku senang hat1 teng0k kawan yang sedar diri dia makan sikit, jadi dia mintak nasik separuh lauk separuh dan sanggup bay4r pada h4rga asal. Sebab aku jarang lah mintak separuh haha. Tabik lah sebab fikir untuk tak membaz1r.

Korang tahu, aku pernah keluar makan dengan b0yfriend (now ex) aku time awal2 kenal dulu. Ex aku nak 0rder satu je makanan. Satu sebab mah4l la weh satu pinggan RM20+.

Student mana ada duit. Jadi dia pun cakap la ayat drama tu, “kita 0rder satu je lah eh lagipun awak mesti makan sikit je kan? Nanti saya jugak kena habiskan”.

Resp0ns aku, LAWAK KE DER. Aku cakap, “takpe, makanan saya, biar saya bay4r sendiri. Awak bel1 je apa awak nak tapi awak pun bay4r sendiri la”. First date— nak c0ntrol ayu? Perut aku jauh lebih penting pada aku.

Aku teng0k jugak dia teng0k aku makan, mungkin dia ingat aku nak pass kat dia pinggan aku, tapi sekali lagi dia angkat muka pandang aku, eh dah licin?? Aku siap ajak pergi kedai t0myam untuk lagi seround.

Sejak tu, kami makan kedai mur4h saja asalkan dapat makan banyak. HAHAHA. Kekal lama la jugak, 4 tahun, lepas tu masing2 went separate ways. Bukan jod0h.

Now, bila aku dah kerja, dan still s1ngle, aku masih teruskan habit aku ni. Yelah, tak payah please sesapa, duit pun ada, aku makan je apa aku nak makan, cuma satu aku jaga— air manis. Aku memang tak sentuh air manis.

Kena lah balancekan dengan habit makan banyak aku tu kan. Aku pun rajin w0rkout, so walaupun sejak PK P ni aku hampir nak 0verweight, tapi alhamdulillah masih n0rmal dan s1hat.

Aku jugak selalu check bl0od pressure and he4rt rate, semata-mata sebab aku risau aku makan banyak dan aku tak boleh hent1kan.

Satu lagi sebab aku makan banyak ni, mungkin sebab hidup aku dikelilingi lelaki. Kau tahu lah lelaki makan macam mana. Aku jadi senang hat1 bila aku makan dengan lelaki, tapi gel1sah bila aku makan dengan perempuan.

Sebab aku nampak macam pelah4p bila dengan perempuan. Dengan lelaki, di0rang D0UBLE PELAHAP so aku nampak n0rmal HAHAHA.

K0rang ada tak kawan-kawan yang macam aku? Yang jenis makan banyak jugak? Tapi itulah tu. Kami makan, kami happy. Korang pun tak tergam4k nak tegur kan? Haha.

Aku buat c0nfession ni suka-suka je nak tengok pendapat korang. K0rang rasa okay ke perempuan makan banyak, makan bertambah?

M0lek ke? S0pan ke? Mak mertua teng0k rasa nak penamp0 tak? Yang lelaki pulak, korang 0kay ke berpasaangan dengan perempuan makan banyak ni?

K0rang kena ingat, memilih perempuan begini bererti dah takde dah adegan sweet habiskan makanan girlfriend/ isteri tau, girlfriend/ isteri kau pun lap4r okay.

And of course, no 0ffense, dekat orang yang makan sikit dan orang yang suka makan banyak jenis tapi sentuh sikit-sikit je. Aku ada ramai kawan macam ni. Takde pulak aku s0und diorang. Bukan diorang pakai duit aku, so suka hat1 lah.

Cuma bila ada pembaz1ran berlaku, memang aku straight angkat tangan berd0a depan diorang je la mintak 4mpun kat Allah SWT sebab membaz1r.

Aku faham, ada banyak jenis eat1ng pattern. Sebagaimana aku harap korang faham aku, aku pun faham je k0rang. So chill je okay. Ser4but kepala dengan kerja jadi saja nak discuss benda remeh-temeh macam ni.

Tak tapi sekarang ni tak settle lagi niiii. SAL4H KE PEREMPUAN MAKAN BANYAK?

Apa reaksi warganet, tersengeh baca k0men dorang.

Liana Lulu, Sy pun suka makan. Sy makan lebih banyak dari average lelaki makan juga. Tapi, sy suka semuaaaa makanan. Dari nasi, ex0tic foods, air manis, bubble tea, cakes, etc and sy boleh makan semua ni dlm kuantiti yg banyak. Psl suka makan lah sy belajar masak n bake sendiri, lebih puas hat1. Senaman sy adalah buat kerja2 baking sebab sy dah lama pencen w0rkout.

Awan Zawani, What a cute c0nfession i read this morning. Tak sal4h dik makanla banyak mana pun. Tapi kalau blh amalkan sunnah makan sblm lap4r, berenti sblm kenyang. Balance kan balik dgn exercise & jaga air manis tu terbaik sgt. Sy pun kuat makan (i guess) hahaha. Tapi x suka mkn ulang2.

Selagi sy dah kenyang sy takkan makan dah makanan2 lain. Tapi kalau sy lap4r sy cpt bdmood. Jd sy akan make sure makan on time. Since sy tergolong kateg0ri makan banyak badan tetap sekeping, sy mmg x pernah terfikir nak diet, kira kal0ri atau exercise pun.

Sy cuma kawal jajan, dan hari2 keluarkan pelvh sejam dua kat kebun. Sy dh bersuami dan sy tgk dia tak k1sah pun saya suka makan. Die pun kuat makan spt lelaki n0rmal yg lain. So chill je ehh.. asalkan tidak mnyus4hkan dan menyak1tkan hat1 sesiapa.

Bunga cantik, kadang kann . ak makan nasik panas2 tambah dengan ikan bilis blender tu satu periuk ak boleh melant4k. Pernah wey ak mer0yn nk makan nasik panas dgn ikan bilis kat kedai makan . sik baik lah macik tu sp0rting . tu je lah lauk ak kalau kena gestr1ck .

Ko makan lah satu bumi sekalipon tpi excerc1se jgn lupa . byk je org kur0s lidi tapi kolstrol tinggi . lgi satu ak dlu mang x ske nasik . ak bayangkn nasik tu erm cm ul4t . k bye . skrg ni dah besar umur start 19 tahun baru ak mkn nsik . tu pon kalau nk dtg bulan sak4 keluar . kalau x . . satu hari x mkn pon xpe.

Deq Nor, Actually kita sama c0nfessor. Sy pun jenis suka n kuat mkn tp husband sy plak jenis mkn sket. Nasi sentiasa minta separuh tp sy kadang2 siap minta nasi lebih. Kadang2 sy ambik nasi husband sy separuh. Tp sy rasa sy lg ter0k dr c0nfessor sbb sy suka air manis n sy sgt suka mkn dessert kek n ice cream. Lepas mkn nasi sepinggan stgh sy b0leh mkn plak kek sep0tong pastu otw balik boleh singgah mcd beli ice cream con. Husband sy tukang tgk je.

Azie Hussain, sama. hahahaha kadang orang brunch makan western tak kenyang tu, dah la h4rga rm20-30++. aku cakap kat laki aku, baik aku makan nasi or pasta or anything yg makanan berat. aku rasa membaz1r duit aku bel1 benda tak mengenyangkan. and aku makan lagi banyak dari laki aku. Laki aku c0ntrol makan, tapi b1ni dia kemain dia cedok nasi menggunung. tu pon siap boleh tambah lagi. aku masak sedap sgt kot.

Kalau g kedai makan, cont0h kedai minang ke, orang amek sate kambing 10 share 2 orang, ayam penyet pon share. aku dgn laki aku ayam penyet s0rang sepinggan, sate kambing 15 cucuk makan berdua. dari dulu abah aku panggil aku perut st0kin sebab semua boleh sumb4t.

Khadijah Nayan, Tak sal4h. Aku dh kwen tau. Ko tau tk mak mertua aku jenis suka bila aku jadi banyak makan.. Tanda mil ak masak sedap. So dia puas hti tgok aku makan bertmbh 2 3 pinggan. Mil aku happy. Hahahha. Bila aku mkn sikit mil aku muka dia xhappy..

Aku berisi skrg kdg aku rasa sbb aku nak bhagiakn org je. Hahaha.. Tpi mmg puashti lH mkn.. Mmg mcm pelah4p. Balik rumah aku kt kg, mak aku xprcya aku mkn byk p0rtion mcm tu. Aku, biras, kak ipar, adik ipar, kitorang sama naik. Makan mcm xkenyang2. HahHa..

Mmg enj0y perasaan tu happy sgt. So klu berkmpul or gathering mcm tu, mmg aku xkan sek4t aku nk mkn apa… Sbb bila aku mkn sikit, dorg cm alaaa. Xbest la.. Makn la lagi. Haa.. Aku happy la alhamdulillah ad g3ng fmily in l4w mcm tu.

Masuk air semua. Ayah mertua aku pun gelak tgok kitorang mkn. Haha.. Happening.. Ni nk raya nk k0nfirm mcm ni.. Mkn non st0p. Skali mkn 2 3 pinggan.. Ko hase..?

Iman Husna, hahaha…comel la c0nfession ni. dik, ok ja klau jnis mkn byk pun. prut kta kan. asalkan tubuh badan sihat dr pyak1t, alhamdulillah. akk dlu jnis mkn byk jgk. klau mkn dgn kwn2, bila x hbis diaorg akn sruh akk habiskn. last2 badan akk mgembang dgn jayanya.

Tp lpas kena tegur dgn doc, akk dh start jga pmakanan dan l0st weight. psal org yg jnis mkn x habis tu akk memang ger4m, bg akk makanan tu rzki walaupun sbutir nasi skli pun. ustaz kata mkn shgga ke butir terakhir sbb kta x tau dalam mknn kta tu, yg mna 1 ada keberkatan pd nya.apapun kta en0oy ja dgn mknn kta.

Hayati Mohd, Sape kenal aku mesti tahu aq ni penyelam4t. Tak habis tuuu yati ade. Sume settle. Hahahahaahha. Tapi bagus tau, rezeki. Kita k0ngsi. Tapi aku lagi suke bagi makan dengan makan sesama dari kawan p1njam duit. Betul. Sampai skrg aku kenang member2 aku.

Dulu taim belajar, kawan aku ann0uce bapak dia dh bank in duit pastu sanggup g bel1 sekor ayam buat masak lemak nak bagi kiteorg yg h0usemates dia ni makan. Sebab duit ptp tn dh habis. Benda2 ni buat kita hargai sape yg suke share rezeki. Alaaa makan banyak tu takpe. Kite bukan smpai 0verload. Kan kan.

Hanum Mokhtar, Arhhh aku p0n ada masalah skit mat4 kalu ternampak org makan xlicin walau yg tggal tuu cuma butir2 nasi sebbnya aku teringat mak pesan, jgn tggal nasi tuu walau sebutir pon sb nanti nasi tuu nang1s. Lgpon dah biasa hidup sus4h so aku rasa mmg xpatut ko baz1rkan walau sebutir nasi.

Penah deng0 iklan “sebutir beras ibarat setitis peluh petani” haaa iklan tuu mmg menusuk ke j4ntung laa. Kita sama suka makan dlm kuantiti yg byk tp xsuka bertambah. Aku rasa org yg makan jenis ada tggal2 nie kat rumah jarang kena tegur. Kalu mak aku nampak mmg kena tegur laa. Makan bg habis, jgn biasa tggal2, xbaik membaz1r, berd0sa. Haaa gituu laaa.

Ummi Adlina, Kalau aku makan je lahh.. takde masa nak c0mpare kau makan sikit aku makan banyak.. nasi kau gunung nasi aku bukit.. yang penting perut kenyang dan tak membaz1r.. okay je perempuan makan banyak.. aku ada kawan jenis makan macam kau tapi ger4m gak lah bila makan banyak pon tak gem0k.. nak je aku tr4nsfer lemak aku dekat dia.. tapi rupanya dia memang jenis makan lepas 30 minit membu4ng.. padan lah cenggitu je badan nya.

Nurul Asyikin, Kau mcm aku. Aku suka makan dan kalau ada duit lbh mmg aku akan lebihkan pd makanan berbanding benda mater1al lain. Nasib suami aku pun sama sekepala bab makan ni tp mcm kau ckp la, lelaki ni makan lg pelah4p so kite nampak s0pan lagi lah makan.. Someh0w aku rasa terhibur dgn c0nfession kau.. Aku rasa mcm ade jgk org yg sama mcm aku.

Ok je makan byk cuma kena tgk jugak la kau makan ape.. Bagi aku yg pntg balance kan lifestyle kau antara makan dgn exercise disamping pilih makanan yg halal dan seimbang..Weh, baca tau k0men aku ni. Rasa mcm b0rak ngan member baik plak.

Sumber : Dimsum (Bukan nama sebenar) via iiumc

Sumber : Menujukebenaran

Leave a Comment