Macam 2 beradik, ada ingat c0uple! Semuanya gara-gara waj4h awet muda si bapa… bukan sahaja minta k0ngsi petua, siap 0ffer jadi anak angk4t!

MACAM abang dan adik!

N4mun dek kerana raut wajah si bapa yang awet muda dan berpenamp1lan segak, mereka kelihatan seperti adik-beradik sedangkan perbezaan umur antara satu sama lain hampir tiga dekad!

Maka t1dak hairanlah ramai yang sering tersal4h tafsir tentang pertalian hubvngan sebenar apabila kedua-duanya berjalan bersama-sama.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Jeff AJ berkata, hubvngan dengan anaknya, Nurul Amani yang kini berusia 16 tahun sememangnya amat akrab memandangkan remaja tersebut adalah anak tungg4lnya hasil perk0ngsian hidup dengan bek4s isteri.

“Kami sangat rapat, dia suka berk0ngsi termasuk tentang hal per1badi, bila bersama tak pernah diam sampaikan kadang-kadang saya pun pen4t nak dengar cel0teh dia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Pernah juga dia pakai pakaian saya, teng0k handphone saya, sama-sama tunggu c0untd0wn lagu Kp0p baru dilancarkan di Y0utube, main Nintend0 sama-sama.

“Kami juga jarang berp1sah lama. Dari kecil dia tidur bersama ayah dan ibu dia. Walaupun dah sediakan bilik sendiri dan hias cantik-cantik, dia mesti akan masuk bilik saya, sehingga dia akil bal1gh dan mula m4lu.

“Masa dia kecil pula, sebelum tidur mesti saya kena baca buku cerita atau bercerita pada dia,” demikian cerita lelaki berusia lingkungan 40an ini.

AWET MUDA 1

Jeff berkata ada yang tersal4h sangka mengenai hubvngan mereka berdua ketika mengerjakan umrah penghujung tahun lalu.

Berk0ngsi cerita mengenai ins1den lucu di mana ada yang tersal4h anggap mengenai hubvngan mereka, lelaki ini berkata peristiwa yang berlaku sewaktu dia dan anaknya mengerjakan umrah penghujung tahun lalu masih kekal dalam ingatannya sehingga kini.

“Pada Disember 2021, saya bawa anak menunaikan umrah di Makkah sebagai hadiah sempena keputusan cemerlang UPSR, tetapi disebabkan Per1ntah Kawalan Pergerakan (P KP), ianya tertunda lebih dua tahun.

“Masa di Makkah tu jemaah semua beranggapan kami ‘y0ung c0uple’. Ramai yang bertanya secara terang-terangan sehingga anak saya m4lu. Bila balik hotel dia akan mar4h pada saya. Katanya ‘Amani baru 15 tahun kot! Takkan tak b0leh beza’.

“Semasa saya kerja dengan Malaysia Airlines dulu, ramai yang tarik pas airp0rt yang saya pakai dan cakap, bang, biar betul ni tarikh lah1r kau?” ceritanya mengimbas beberapa ins1den lucu disebabkan ramai yang tidak percaya usia sebenarnya.

Menyentuh mengenai petua untuk kelihatan awet muda, Jeff berkata dia tidak mempunyai sebarang am4lan tertentu untuk tujuan tersebut.

AWET MUDA 3

Jeff tidak mengam4lkan sebarang petua khusus untuk kelihatan awet muda.

“Cuma dari umur 16 tahun saya sudah mula memakai pelembab muka. Sekarang saya selalu remind anak saya supaya letak pelembab dan sunscreen.

“Apabila umur sudah mencecah 40 tahun saya rajin ke spa untuk membuat raw4tan muka, pakai serum dan sunscreen atas nasihat d0ktor.

“Saya juga sudah berhent1 mengambil gula dalam minuman kerana gula menyebabkan kul1t kita kendur dan mempercepatkan penuaan di samping menyebabkan kita gemuk dan mengh1dap di4betes,” ujarnya yang juga seorang perunding pel4buran, takaful dan pengurusan harta di El1te Financial Gr0up iaitu agens1nya sendiri.

Sebagaimana bapa lain, Jeff berkata dia merupakan seorang yang sangat ‘pr0tect1ve’ dan menitikberatkan s0al agama dalam membesarkan satu-satunya zur1at yang dimiliki.

“Sejak peristiwa adik Nurin Jazlin membuatkan saya terlalu berhati-hati.

“Walaupun saya manjakannya, bab ag4ma saya seorang yang gar4ng. Tentang s0lat dan menutup aur4t dengan sempurna, saya tidak main-main.

>Apabila umur sudah mencecah 40 tahun saya rajin ke spa untuk membuat rawatan muka, pakai serum dan sunscreen atas nasihat doktor.

JEFF AJ

“Sekarang dia terlebih menjaga aur4t dan sentiasa mengingatkan saya setiap gambarnya yang saya muat naik di media sos1al tidak menunjukkan aur4t atau bentuk tubvhnya,” katanya yang menetap di Kota Seriemas, Nilai, Negeri Sembilan.

Dalam pada itu, Jeff turut berk0ngsi cara didikan yang diterapkan untuk anak tunggalnya yang mungkin dapat diambil sebagai panduan buat ibu bapa lain.

“Jadikan diri kita sahabat kepada anak kita. Jangan sampai mereka mencari orang lain sebagai tempat meng4du kerana ramai diluar sana yang mengambil kesempatan atas kena1fan anak-anak kita.

“Pantau penggunaan gadget mereka. Saya hadkan screen time pada gadget dan lapt0p anak saya, tetapkan child pr0tect1on pada k0mputer mereka supaya kita boleh tengok webs1te apa yang mereka buka.

AWET MUDA 2

Jeff sangat rapat dengan anak perempuannya sejak kecil malah mereka berk0ngsi minat terhadap lagu k-p0p.

“Saya akan bl0ck website yang tidak bagus, serta lagu yang mempunyai lirik tidak sen0noh (expl1cit c0ntent). Ibu bapa mestilah peka dengan perkembangan IT semasa serta sentiasa tek4nkan aspek agama dalam kehidupan seharian,” k0ngsinya.

Tidak meny4ngka vide0 bersama anak perempuannya yang dik0ngsi secara suka-suka meraih melebihi 432,000 jumlah t0ntonan di TikT0k, Jeff berkata ada di antara netizen yang meminta petua awet muda daripadanya.

“K0men yang paling banyak adalah meminta tips, nak jadi anak angk4t, kakak angk4t anak saya, ibu angk4t anak saya, ada yang meng4ku anak kedua saya, anak lelaki saya. Semuanya melucukan apabila saya baca,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment