Gadis ded4h apa kebaikan majikannya! Patutlah men4ngis teruk, sayang nak tinggalkan b0s Cina dianggap ‘terpaling’ baik

KATA 0rang, rezeki itu hadir dalam pelbagai bentuk dan rupa.

Bagi Siti Nur Amira Rosli, mendapat majikan yang baik juga dianggap sebagai satu kurniaan rezeki buatnya.

Dalam satu vide0 tul4r, gad1s berusia 25 tahun itu kelihatan menang1s sambil berpelvkan dengan majikannya pada hari terakhir dia bekerja di sebuah syar1kat yang terletak di Kota Damansara.

Senang disapa Amira, dia berkata majikan wanita berb4ngsa C1na itu sudah dianggap sebagai keluarga sendiri, malah segala bakti yang ditabur pasti akan dikenang sampai bila-bila.

“Saya rakam vide0 itu sebagai kenangan untuk diri sendiri. Saya dan bos sama-sama menang1s. Bos saya memang sangat baik orangnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Hari terakhir kerja pada 10 Februari 2022, dia hadiahkan saya sebentuk cincin Pand0ra. Saya pun tak sangka vide0 kami menang1s akan jadi v1ral. Sejujurnya memang sed1h.

“Sepanjang dua tahun di syar1kat itu, bos layan saya dengan baik. Semua dia layan macam kawan-kawan. Ikatan sangat kuat, jadi tak ada gap antara kami,” ujarnya.

Di aplikasi TikT0k, vide0 tersebut meraih lebih 250,000 tont0nan dalam tempoh 14 jam ia dimuat naik.

mira4

Amira bakal memulakan kerja baharu Isnin depan.

Malah, rata-rata netizen turut meluahkan rasa gembira melihat hubvngan yang erat antara majikan dan pekerja yang berla1nan bangsa dalam vide0 berkenaan.

Sejujurnya memang sus4h sebab lain bidang, tapi bos saya banyak bagi sokongan.

AMIRA

“Kebanyakan k0men yang ada, netizen kata sus4h nak cari bos yang baik. Kadang-kadang, ada syar1kat yang bay4r gaj1 OK, tapi pengurusan tak OK.

“Untuk dapat b0s yang baik, ibaratnya satu dalam seribu. Ada juga yang k0men dan bertanya sebab saya letak jaw4tan. Ramai juga yang tumpang sed1h tengok vide0 kami,” kata Amira.

Imbas Amira lagi, dia pada awalnya sekadar menjalani latihan industri di syar1kat tersebut pada Februari 2020.

Pada Mei tahun yang sama, dia diserap sebagi pekerja tetap, sekali gus menjadi pekerjaan pertama buatnya selepas menam4tkan pengajian di Universiti Utara Malaysia (UUM).

mira2

Amira bersyukur dikurniakan majikan berlainan b4ngsa yang sangat baik.

“Saya menjalani internsh1p di syar1kat itu pada Februari 2020. Pada bulan Mei, saya ditawarkan bekerja. Masa tu saya rasa sangat bertuah dan gembira, tak s4ngka boleh dapat kerja tetap.

“Dalam keadaan sekarang, tak semua akan dapat peluang macam ni. Jadi saya ambil peluang yang ditawarkan. Saya pula belajar bidang Sumber Manusia, tapi dapat kerja sebagai setiausaha.

“Sejujurnya memang sus4h sebab lain bidang, tapi b0s saya banyak bagi sokongan, saya rasa ser0nok. Saya bermula dengan kosong. Kalau s1lap pun dia cakap tak apa, sebabnya boleh belajar dari kes1lapan. Saya tak pernah str3s nak pergi kerja.

mira5

Lepasan UUM ini turut terkejvt apabila video yang dik0ngsi meraih perhatian netizen.

“Tapi akhirnya saya dapat tawaran lain. Saya berhent1 kerja dari syar1kat ini. Saya mencari career devel0pment, saya nak kerja dalam bidang yang saya pelajari dulu,” ujar anak kelahiran Selangor itu.

Dalam pada itu, Amira yang bakal memulakan kerja baharu pada Isnin depan menitipkan pesan kepada lepasan universiti yang meng4nggur di luar sana agar terus kuat dalam mengej4r cita-cita mereka.

“Teruskan mencari dan jangan putvs asa. Pastikan resume dibuat dengan tepat, tengok mana-mana ada kerja kosong, moh0n saja.

“Hantarlah sampai 100 permoh0nan pun, mana tahu ada yang sangkut,” pesannya lagi.

Sumber : mSTar

Leave a Comment