“Terbiar gitu je” – [VIDE0] Ser4m! Pusat JuaIan Wang Kelian Sunyi Sepi, Rupanya Ada Kisah…

Terb1ar dan kelihatan sangat usang. Itulah yang dapat digambarkan mengenai keadaan terkini di arked ju4lan Wang Kelian, Perlis yang sunyi tanpa pengunjung.

Menerusi perk0ngsian vide0 di TikT0k @athirahsaad_, kawasan yang dahulunya meriah dengan penju4l dan pengunjung yang berju4l bel1 di tapak n1aga tersebut kini kelihatan tak berpenghuni dan ditinggalkan.

@athirahsaad_ #ad Siapa tahu punca dia ditutup? share kat komen boleh? @Athirahsaad #perlis #wangkelian #misteri #abandonedplaces ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs – Skittlegirl Sound

Sed1h teng0k tempat ni. Terb1ar gitu ja, ada beberapa sebab la dia ditutup. Siapa dulu-dulu pernah datang sini?” tulis pemilik vide0.

“Siapa tahu punca ia ditutup?” 

Vide0 berkenaan telah mengundang pertanyaan daripada netizen yang rata-rata pernah datang ke kawasan tersebut membel1 barangan yang diju4l dengan h4rga yang sangat murah. Siap ada yang bandingkan lagi Wang Kelian dengan Padang Besar tau! 

Pun begitu katanya terselit satu traged1 yang berlaku di kawasan berkenaan hingga menyebabkan ia ditutup dan kini tidak berpenghuni.

Penemuan kubvr besar dengan 139 m4y4t jadi punca

Menerusi perk0ngsian netizen di ruang k0men dan juga hasil carian admin sendiri, rupa-rupanya pada April 2015 lalu kawasan ini ditutup selepas ker4jaan mengumumkan penutupan Z0n Aliran Bebas susulan penemuan kubvr besar yang menempatkan 139 m4y4t m4ngsa pemerd4gangan m4nusia di kawasan itu. Erk!

Menurut lap0ran, tr4gedi itu juga telah menyebabkan Jabatan Im1gresen membat4lkan serta merta kemudahan pergerakan bebas ke pasar sempadan itu antara Malaysia dan Tha1land.

Sebelum ini, penduduk kedua-dua negara boleh menikm4ti kemudahan sehingga 2km tanpa mengeluarkan pasp0rt atau pas sempadan pada hari minggu yang pernah dikuatkuasakan sejak tahun 1993 hingga 2015.

Walau bagaimanapun, dengarnya penduduk di kawasan Wang Kelian kini memoh0n untuk ker4jaan membuka semula z0n aliran perdag4ngan bebas agar penduduk tempatan boleh menambah pendapatan.

Apa-apapun diharapkan jika kawasan ini dibangunkan semula, kawalan kesel4matan haruslah diperket4tkan. B1mbang tr4gedi dahulu berulang kembali. 

Sumber : Lobak Merah

Leave a Comment