Wedding pIanner dem4m 3 hari teng0k baju sewa dipuIangkan pengantin, k0t0r meIampau… tertanya ph0t0sh00t di mana?

BANYAK dug4an dan r1ntangan harus ditempuh setiap insan yang bekerja dalam usaha mencari rezeki.

Tidak terkecual1 jejaka ini, Zamri Badaruddin, 34, apabila terp4ksa berdepan dengan situasi trag1k seteIah 12 tahun menyediakan kh1dmat sebagai perancang perkahw1nan di Sungai Buloh, Selangor.

Mesra disapa Zamri, dia kes4l apabila ada pel4nggan memasukkan pakaian pengantin wanita yang disewa ke dalam plastik samp4h semasa memulangkan busana itu kepadanya.

“Saya buat bridal ni dah 12 tahun, dulu saya letak barang sewa di rumah di Damansara je. Tapi sejak tahun lepas saya p1ndah barang pelamin dan buka butik di Sungai Buloh.

“Saya dapat satu j0b pengantin, majlisnya 5 Februari. Jadi bila majlis selesai, pengantin suruh saya datang c4but pelamin pukul 7 malam.

“Saya dengan pekerja yang lain datang nak kemas barang. Baju pengantin lelaki ada atas kerusi di pelamin, tapi baju perempuan ada dalam bungkusan plastik samp4h, atas lantai depan pelamin,” ujarnya

Menurut jejaka yang berasal dari Taiping, Perak ini, busana pengantin yang disewakan ketika itu telah diterima semula dengan keadaan yang trag1k.

Tangk4p layar perk0ngsian jejaka ini di TikT0k mengenai keadaan baju yang dipulangkan pengantin.

D4kwanya lagi, keadaan baju yang dipulangkan penuh dengan kesan t0mpokan minyak dan lumpur sehingga k0t0ran tersebut suk4r ditanggalkan.

“Bila saya buka plastik nak hantar pergi cuc1 dekat d0bi, saya sed1h tengok keadaan baju. Baju yang saya baru sewakan sekali saja pada pengantin ni penuh dengan lumpur dan minyak.

“Mungkin dia pergi phot0sh00t 0utdoor gambar kahwin dekat kawasan lain. Tapi setahu saya di Sungai Bul0h ni banyak kawasan jalan sudah berturap.

Saya tak minta pun cust0mer basuh baju mereka sewa. Saya cuma minta jaga j4ngan sampai r0sak saja.

ZAMRI

“Paling tak b0leh terima bila pekerja kedai d0bi di situ beritahu minyak pada kain tu sus4h nak tanggal. Sed1h betul saya kena macam ni sampai tiga hari dem4m lepas kejadian tu,” ujarnya.

Jelasnya lagi, baju yang disewakan kepada pengantin ini merupakan baju ‘cust0m made’ dan rekaan khas seperti permintaan daripada pel4nggan itu sendiri.

Tambah anak kelima daripada lapan beradik ini, k0s yang dihabiskan untuk baju yang direka khas adalah lebih kurang RM3,000.

Namun menurut Zamri yang telah berkecimpung dalam bidang ini selama 12 tahun, ini merupakan pengalaman paling burvk dihadapi sepanjang kerjayanya.

Zamri turut menjelaskan setiap sangk4an dan kenyataan yang diberikan 0leh warganet.

“S1lap saya tak ambil dep0sit sewa baju. Tak pernah lagi ada masal4h macam ni sebelum ni. Selalunya kalau k0t0r pun saya b0leh basuh tak ada mas4lah pun. Tapi k0t0r baju yang ni agak mel4mpau, saya tak b0leh terima.

“Saya sewakan pelamin, masing-masing sepasang baju untuk lelaki dan perempuan serta akses0ri semuanya RM2,500. Bagi saya h4rga tu dah cukup murah tapi bila dah murah, saya pula kena macam ni.

“Saya tak minta pun cust0mer basuh baju mereka sewa. Saya cuma minta jaga jangan sampai r0sak saja. Kena ingatlah semua tu sewaan bukan h4k milik,” jelasnya lagi.

Berikutan vide0 yang tul4r di Tikt0k, Zamri menerima banyak k0men p0sitif 0leh netizen kepadanya.

Zamri juga menjawab s0alan dan kec4man yang diterimanya setelah vide0 menjadi tul4r.

Jelas Zamri, tujuannya memuat naik vide0 tersebut bukan untuk menga1bkan sesiapa tetapi sebagai peringatan kepada bakal-bakal pengantin lain.

Malah vide0 tersebut bertujuan supaya mereka lebih beringat supaya wedd1ng planner t1dak menanggung kerug1an disebabkan kecua1an atau sikap sambil lew4 pel4nggan.

Sumber : mStar

Leave a Comment