Minta bay4ran beIasan ribu, tak suka terus letak telef0n… Rashid Sibir beng4ng pelak0n letak h4rga tinggi

SIKAP pelak0n yang engg4n bert0lak ansur dalam s0al bay4ran kini dilihat sebagai bar4h yang semakin mereb4k dalam industri seni tempatan.

Akui kecew4 dengan sikap s0mb0ng segelintir pelak0n, pengarah terken4l Rashid Sibir, 53, berkata situasi tersebut menyuk4rkan sesebuah pr0duksi.

“Saya bercakap melalui f4kta dan pengalaman sendiri.

“Dalam keadaan sekarang ini perlu ada t0leransi antara pr0duksi, stesen televisyen dan juga pelak0n supaya semua 0rang b0leh cari makan dan surv1ve.

rashid sibir 3

Rashid berharap semua p1hak dapat bert0leransi s0al bay4ran.

“1su ini semakin mel4mpau sehinggakan bay4r artis melebihi bay4ran pengarah, sedangkan seorang pengarah yang memainkan peranan penting untuk hidupkan watak seseorang pelak0n.

“Sebab itu saya rasa mas4lah sebegini perlu dihent1kan untuk kebaikan industri kita sendiri,” ujar Rashid ketika dihubungi mStar.

Terdahulu, pengarah drama p0pular Tanah Kubvr ini berk0ngsi satu hantaran di laman Faceb00k meluahkan sikap artis yang meminta bay4ran tinggi selain hanya mahu mengikut masa mereka untuk menjalani penggambaran.

“Pelak0n her0 letak h4rga berbelas r1bu ringgit, tak nak bagi terus tak mahu bincang. No, no, no… tutup telef0n. Her0in pun sama letak h4rga, tak nak (tak setuju h4rga) cari lain.

1su ini semakin mel4mpau sehinggakan bay4r artis melebihi bay4ran pengarah, sedangkan seorang pengarah yang memainkan peranan penting untuk hidupkan watak seseorang pelak0n

RASHID SIBIR

PENGARAH

“Yang ada pengurus lagi la demand, kira hanya beberapa jam saja boleh kerja dalam sehari. Apa nak jadi?”

“Kalaulah pr0duksi sudah peruntukan untuk memb4yar 30 peratus daripada jumlah bay4ran hanya untuk her0 dan her0in, berapa yang tinggal untuk orang lain? Saya perlu b4yar kru pr0duksi dan juga pelak0n tambahan lain juga.

“Stesen televisyen pula sudah ada barisan pelak0n baharu yang mereka mahukan. Kalau betul nak pelak0n tersebut, maka perlulah naik h4rga bay4ran. Sekarang dah tahun 2022, h4rga telur di kedai pun naik h4rga,” luahnya.

rashid sibir 2

Rashid selesa bekerjasama dengan pelak0n yang memahami.

Dalam masa sama Rashid berpendapat 1su sebegini tidak akan selesai tanpa b4ntuan persatuan penerbit drama dan juga p1hak Kementerian K0munikasi dan Multimedia Malaysia.

Rashid juga memberitahu dia begitu senang bekerjasama dengan pelak0n lama kerana mereka lebih memahami.

“Apa yang saya suarakan ini harap dapat membuka mata banyak p1hak. Dalam hal ini persatuan dan p1hak kementerian harus mengambil langkah pr0aktif supaya tidak berlarutan.

“Saya lebih suka bekerjasama dengan artis lama seperti Datuk R0syam Noor, Nasha Aziz, Norlia Ghani dan Fauziah Nawi kerana mereka lebih faham dan mudah untuk berbincang s0al bay4ran,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment