Merem4ng! 10 Kisah Ser4m Universiti Awam Yang C0nfirm K0rang Pernah Dengar

Setiap institusi pendidikan tak kira sek0lah atau universiti, c0nfirm dah biasa dengan tradisi kisah ser4m kan? Kadang-kadang tu ceritanya lebih kurang sama je. Sampai tak tahu nak percaya ke tak.

So, dekat sini min nak listkan 10 kisah ser4m universiti awam dekat Malaysia yang mungkin korang familiar atau mungkin lebih kurang sama dengan kisah ser4m di tempat k0rang belajar.

@ghosthunter1101 tag membe uni korang #ghost #dark #paranormal #haunted #scarystories #blood #horrorfan ♬ Amityville Horror – Scary Halloween Sound Effects – Halloween Sound Effects

Tapi sebelum tu, kisah-kisah ser4m ini berkemungkinan ada yang hanyalah mit0s semata-mata atau mungkin juga ada di antaranya merupakan kisah benar.

1. M1steri bas tengah malam UKM

Kisah ser4m pertama ini berlaku di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Kisah ser4m p0pular universiti ini dikatakan berkaitan dengan m1steri bas kosong pada tengah malam. Menurut pelajar-pelajar UKM, kalau jam dah menunjukkan pukul 11.30 malam tu, elakkan lah naik bas.

Ia kerana tepat pada jam 12 tengah malam nanti akan muncul sebuah bas m1steri yang dikatakan membawa bun1an dan para penumpangnya kelihatan seperti p4tung.

2. R0h pelajar tak tenter4m UTM

Kisah ser4m kedua ini lain pula ceritanya, dikatakan Universiti Teknologi Malaysia (UTM). IPTA yang terletak di negeri selatan Malaysia ini p0pular dengan kisah ser4m dih4ntui r0h pelajar yang m4ti bunvh diri di sekitar Kolej Tun Fatimah. Katanya, r0h itu akan mengg4nggu para pelajar sehingga ada yang pernah dir4suk!

3. M1steri kel1bat wanita berjogging USM

Siapa sangka, h4ntu pun amalkan gaya hidup sihat! m1steri yang berlaku di Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang ini melibatkan kel1bat seorang wanita sedang berjogging berdekatan sebuah tasik bernama Tasik Harapan. Apa yang buat students USM merem4ng tentang kelibat wanita ini ialah, dia jogging tengah malam, atas air tu! Orang jogging atas darat, tapi dia atas air! 

4. jen4zah diusung ‘jemaah’ tak berkep4la Fakulti Bahasa Moden UPM

Jika dilihat dari segi l0kasi Fakulti Bahasa Moden & Komunikasi Universiti Putra Malaysia (UPM) ini, sangatlah agak menyer4mkan kerana ia terletak bersebelahan dengan kawasan tanah perkubvran lslam dan Cina. Tambahan pula, replika rumah tradisi0nal juga terletak di fakulti ini. Jadi, tak hairanlah jika ada pelajar yang pernah nampak sekumpulan jemaah tak berkep4la sedang mengusung jen4zah di kawasan rumah tradisional itu.

5. G4ngguan ‘orang sebelah’ UIA

Jika UPM dig4nggu di kawasan fakulti, kisah ser4m kelima ini pula berlaku di bahagian kolej Universiti Islam Antarabangsa (UIA) sekitar kawasan Mahallah Zainab Jahsy. Katanya, kawasan mahallah ini sangat popular dengan cerita dig4nggu ‘orang sebelah’. Menurut pelajar di situ, g4ngguan yang biasa mereka terima ialah bunyi ketukan pintu bilik di kolej itu.

Apabila ditanya siapa, ent1ti itu menjawab “orang sebelah”. Pun begitu, orang sebelah yang dimaksudkan bukanlah jiran bilik sebelah, tetapi ent1ti berbadan sebelah sahaja!

6. Wanita berbaju merah di t4ndas makmal UMP

Satu benda min pel1k kalau kisah ser4m kan, kenapa mesti h4ntu pakai baju merah atau baju putih? Kisah ser4m kali ini berlaku di bahagian tandas makmal Universiti Malaysia Pahang (UMP). Menurut pelajar IPTA ini, katanya terdapat satu tandas makmal di universiti ini yang menjadi h0tspot ‘seorang’ wanita berbaju merah ‘bertenggek’ di atas pintu tandas sambil menjel1r l1dahnya. Kalau min yang jumpa, agaknya tak sempat lari dah pengs4n!

7. Kel1bat Melati UiTM Sabah

Lagi satu ‘trend’ kisah ser4m kan, kenapa mesti nama yang terl1bat guna nama-nama lama atau nama bunga? Macam kisah p0pular UiTM cawangan Sabah ni. Dikatakan seorang gadis bernama Melati pernah membunvh diri di situ dan sehingga kini, kel1batnya masih lagi mengg4nggu para pelajar melalui cermin.

8. Jelm4an j1n bersama pelajar UUM

Kisah ser4m di Universiti Utara Malaysia (UUM) ini pula berkait dengan jelm4an j1n. Menurut pelajar UUM, jelm4an j1n ini sering mengganggu mereka dalam bentuk menyerupai manusia dan katanya mereka juga sering tinggal bersama-sama para pelajar lain di dalam kolej kediaman! Ini susah ya, macam mana nak tahu tu roommate kita ke tak?!

9. Tr4gedi 10 Oktober UPSI

10 Oktober merupakan satu tarikh yang boleh dikatakan semua pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) c0nfirm tahu. Pada tarikh ini, dikatakan telah berlakunya satu tr4gedi di mana seorang wanita ham1l telah membunvh diri selepas ditinggal oleh teman lelakinya. Oleh sebab itu, pada tanggal ini setiap tahun, korang boleh try teng0k bumbung bangunan Suluh Budiman dari celah kangk4ng korang. Kalau bernasib baik, korang nampak lah ‘dia’.

10. R0h lelaki m4ti lem4s dalam almari MTD

Min rasa min pernah dengar k1sah ni tapi min tak tahu pula ia berlaku di Maktab Tentera Diraja! Kisah berkaitan seorang pelajar lelaki yang m4ti lem4s di dalam almari ini pasti dah macam-macam versi yang korang pernah dengar. Kisah daripada MTD ini versinya dikatakan kerana pelajar itu sembunyi daripada ke masjid untuk solat jumaat. Selepas kem4tiannya, ‘dia’ dikatakan sering mengg4nggu pelajar lain dengan ketukan dari dalam almari itu.

Jadi, korang rasa cerita h4ntu mana yang paling ser4m? 

Sumber: Tiktok

Sumber : Lobak Merah

Leave a Comment