Bukan setakat ‘Kedai 10 Sen’, UncIe Kentang bakaI buka ki0sk makan bay4r RM1 di stesen LRT… “Memang giIa buat benda ni, sebab saya anak Malaysia”

SIAPA yang t1dak kenal dengan Uncle Kentang, aktivis sos1al yang banyak terlibat dengan aktiviti kebaj1kan, memb4ntu masyarakat dalam kesus4han.

Bakal melakar sejarah, bekas angg0ta p0lis yang nama sebenarnya Kuan Chee Heng berhasrat memperluaskan b4ntuannya menerusi pembukaan dua ki0sk.

“Saya terus ambil dua ki0sk. Satu ki0sk kita buat Kedai 10 Sen. Boleh bel1 beras 5 kilogram dengan h4rga RM1.

“Ki0sk kedua adalah makan dan bay4r RM1. Telur dan r0ti bakar campur air k0pi RM1. Untuk mereka yang lap4r dan tak mampu,” tulisnya menerusi satu p0sting di salah satu laman Faceb00k beliau, pada Jumaat.

Bercakap kepada mStar, Uncle Kentang berkata, dua kedai tersebut bakal dibuka di Stesen LRT Taman Perindustrian Puch0ng di Puchong, Selangor, seawal-awalnya bulan depan.

Menurut beliau, ia merupakan kerjasama dengan pengendali LRT, Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) menerusi tanggungjawab sos1al korp0rat (CSR) kedua-dua p1hak.

“Kedai 10 Sen ini menempatkan pelbagai barang keperluan seperti beras, gula, bawang termasuk kentang untuk gol0ngan sus4h mendapatkan barang-barang dapur.

“Saya dah teng0k lokasi dan rancangan untuk buka dua ki0sk ini dalam temp0h sebulan, seawal-awalnya bulan depan,” katanya ketika dihubungi.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Menurut Uncle Kentang, l0kasi dua ki0sk itu akan dibuka di Stesen LRT Taman Perindustrian Puchong. foto Wikipedia

Tambah aktivis itu, Kedai Makan RM1 memb0lehkan mereka yang kurang berkemampuan terutama dalam kalangan pekerja untuk menikm4ti makanan pada h4rga murah.

“Kita tahu ramai budak-budak yang kerja tapi sus4h, gaji kecil dan pelajar-pelajar yang tak cukup duit untuk makan di sekolah.

“Jadi, mereka boleh singgah untuk makan sebab tak mampu. Memang saya ‘g1la’ buat benda macam ni sebab saya anak Malaysia.

“Kalau saya makan seorang dan kenyang, ‘di sana’ saya akan dis0al dan nanti tak boleh jawab,” kata Uncle Kentang.

Biar kita start dulu, dan Tuhan yang menentukan. Masyarakat juga b0leh bantu saya untuk sumbangan

UNCLE KENTANG

Selain ki0sk barang keperluan dan kedai makan, Uncle Kentang turut menjelaskan bahawa l0kasi tersebut akan menjadi platf0rm untuk rakyat melu4hkan tentang nasib mereka.

“Mereka b0leh meluahkan tentang mas4lah dan kesus4han. Saya akan berada di sana mendengar luahan mereka dari semasa ke semasa,” tambah beliau.

uncle kentang 1

Perk0ngsian Uncle Kentang di Faceb00k.

Mengenai dana, beliau memaklumkan bahawa apa yang lebih penting rancangan untuk memulakannya dalam mempermudahkan urusan mereka yang memerlukan.

“Saya mahu memudahkan mereka yang memerlukan, dengan kerjasama Prasarana. L0kasi pun cantik (strategik).

“Biar kita start dulu, dan Tuhan yang menentukan. Masyarakat juga b0leh bantu saya untuk sumbangan.

“Jangan t4kut tentang funding, yang penting kita buat dulu. Saya dah nekad dan yakin,” katanya.

Sumber : mSTar

Leave a Comment