Disuruh Iari tapi ibu tunggaI berdiri kaku saat kedai dirempvh Myvi, habis berterabur nasi lemak… ada hikmah, biasanya ramai peIanggan termasuk budak sek0lah

BERAT mata memandang, berat lagi bahu yang mem1kul bebanan.

Begitulah kisahnya mengenai pen1aga berusia 56 tahun ini yang sed1h mengenangkan kemusn4han di kedai makan miliknya.

Menurut Norriza Saad, 56, kedai yang diusahakan di Bintung, Kangar, Perlis itu dirempvh sebuah kereta jenis Per0dua Myvi, sekitar jam 12.15 tengah hari pada Khamis.

Menurut Norriza, dia terkejvt dengan rempvhan itu, menyebabkan dia berdiri kaku dan tidak sempat untuk melar1kan diri.

“Kedai makcik ada dua kaunter. Satu kaunter nasi lemak, satu lagi kaunter nasi ayam. Ketika kejadian, makcik tengah bungkus nasi ayam, tiba-tiba kereta itu masuk dan mel4nggar kaunter nasi lemak.

“Disebabkan terkejvt, makcik berdiri keras di tempat bungkus nasi ayam. Staf suruh lari, tapi makcik berdiri kaku saja. Memang habis berselerak. Dah tak ada rupa nasi lemak. Cermin di kaunter nasi ayam pun pec4h,” ujarnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Norriza, dia bersyukur tiada mana-mana pel4nggan mahupun kakitangan kedai berada di kawasan rempvhan tersebut ketika ia berlaku.

“Kalau ikut kebiasaan hari-hari, memang ramai pel4nggan termasuk budak-budak sekolah dalam jam 12 tengah hari. Tapi kuasa Allah, ditakd1rkan tiada siapa ada di depan kedai makcik pada waktu itu.

norriza2

Kaunter nasi lemak Norriza berterabur akibat rempvhan berkenaan.

“Kalaulah ada pel4nggan, sudah tentu akan berlaku kemal4ngan j1wa. Syukur sangat tiada siapa ceder4. Masa tu, pel4nggan makcik pun duduk menunggu dalam kereta dia saja.

“Ini merupakan kejadian pertama di kedai makcik. Rasa tr4uma dan terkejvt tak hilang lagi. Mungkin akan cuti sehari atau dua hari untuk baiki ker0sakan,” ujarnya.

Aturan Allah kita tak tahu, makcik terima ujian ini, mungkin ada hikmahnya.

NORRIZA

Vide0 kejadian itu turut dik0ngsi ke aplikasi T1kT0k oleh anak b0ngsu Norriza iaitu Nur Amisya sehingga meraih lebih setengah jut4 tont0nan.

Kata Norriza, dia terharu dengan kiriman d0a orang ramai dan berharap pern1agannya bertambah maju selepas ini.

“Anak maklumkan dia masukkan vide0 ke TikT0k. Makcik bersyukur ramai yang d0akan kes1hatan makcik. D0a 0rang ramai InsyaAllah makbul.

norriza 3

Kata Norriza, dia reda dengan uj1an yang menimpa.

“Aturan Allah kita tak tahu, makcik terima uj1an ini, mungkin ada hikmahnya. Makcik dah 14 tahun bern1aga selepas kem4tian suami akibat di4betes pada tahun 2001.

“Makcik dulu m1skin tegar, kisah hidup makcik ada sejarah. Sendirian besarkan lima anak,” ujarnya seb4k.

Terdahulu, Ketua P0lis Daerah Kangar, Supritendan Wari Kiew dalam satu kenyatan berkata, kejadian tersebut berlaku apabila pemandu lelaki berusia 72 tahun tertekan pedal minyak ketika membel0k masuk ke lorong sebelah kanan jalan bersebelahan kedai makan berkenaan.

Kereta m4ngsa mengalami beberapa ker0sakan dan k3s diklasifikasikan mengikut Rvle 10 LN166/59 kerana lalai dalam mengawal pergerakan kenderaan dengan baik.

Pada hari sama, satu lagi kejadian melibatkan Per0dua Myvi yang merempvh kubvr di Senawang, Negeri Sembilan turut tul4r di media sos1al.

Sumber : mStar

Leave a Comment